Skisport

OL-guldvinder kritiserer norsk idrætstop for forskelsbehandling

Norges Idrætsforbund og OL-top er kommet i modvind, efter at para-atleter ikke fik del i ekstra OL-midler.

Den norske langrendsstjerne Therese Johaug kritiserer mandag Norges Idrætsforbund og idrætsorganisationen Olympiatoppen for forskelsbehandling.

Det gør hun, efter at norske para-atleter ikke er blevet tilgodeset med ekstra midler frem mod OL i Tokyo.

32-årige Johaug er bestyrelsesmedlem i Stiftelsen VI - en organisation som arbejder for at give mennesker med nedsat funktionsevne et bedre liv.

Organisationen annullerede i sidste uge en samarbejdsaftale med Olympiatoppen, der efter planen skulle støtte paraidrætten med cirka 90 millioner kroner over fem år.

Bruddet skete, efter at Norges para-atleter for nylig ikke fik en del af et ekstra OL-tilskud fra myndighederne, som skulle bruges til forberedelserne til sommerens udsatte OL i Tokyo.

Men det er uacceptabelt ifølge Stiftelsen VI og Therese Johaug, der mandag udtaler sig om sagen for første gang.

- Der er en grund til, at det hedder "VI". Vi er et hold, og det handler om at gøre hinanden gode. Mit ønske er, at de (para-atleterne, red.) skal få det, de fortjener, og det er det, som alle andre får.

- Der skal ikke være nogen forskelsbehandling, siger den tidligere OL-guldvinder i langrend til NRK.

"Alle modtager støtte"

I en pressemeddelelse sendt ud fredag i sidste uge erkendte Norges Idrætsforbund, at landets para-udøvere burde have fået sin del af det statslige ekstratilskud på cirka fire millioner kroner.

- I kraft af vores rolle som Norges Paralympiske Komité skal vi sørge for, at udøvere, som er aktuelle for para-OL i Tokyo, modtager deres retmæssige økonomiske og sportslige støtte frem mod legene, sagde topidrætschef Tore Øvrebø.

Stiftelsen VI oplyste søndag, at den er i dialog med idrætsforbundet om sagen.

Para-OL i Tokyo afholdes efter planen fra den 24. august til 5. september - to uger efter afslutningen på OL i samme by.