Vinter-OL

Grønlandsk atlet jubler over utrolig OL-debut

Den grønlandske skiskytte Ukaleq Slettemark var flyvende på de fire skydninger i kvindernes individuelle disciplin, hvor hun leverede 20 træffere.

Kun 2 ud af 87 startende skiskytter i kvindernes 15 kilometer individuelle OL-konkurrence formåede at levere 20 træffere ud af 20 mulige.

En af dem var grønlandske Ukaleq Slettemark. Under dansk flag imponerede hun TV 2 SPORTs ekspert Kristian Wulff, men Slettemark gav også sig selv et stort klap på skulderen efter bedriften.

- Skydningen var helt fantastisk. Jeg har kun ramt 20 træffere én gang før, så det er jeg HELT vildt tilfreds med. Der løste jeg egentlig alt perfekt, siger Ukaleq Slettemark.

Halter efter på farten

Trods 20 fejlfrie skud var det ikke nok til en placering i den bedste ende af feltet, da 20-årige Slettemark stadig mangler rigtig meget på skifarten i forhold til konkurrenterne. Her var hun fjerde langsomst af de 87 skiskytter.

- I løjpen kan jeg godt mærke, at jeg ikke har nok erfaring med at gå i højden, selvom jeg har været lidt i højden for at træne. Jeg synes, jeg gik roligt på første omgang, men jeg var fuldstændig færdig allerede på anden omgang, og derfra gik det bare ned ad bakke. Så jeg har nok alligevel startet lidt for hårdt ud.

- Det er i hvert fald noget, jeg tager med videre til sprinten, at jeg nok skal tage det endnu mere roligt på første omgang, end hvad man lige tror, siger den grønlandske skiskytte.

Den perfekte skydning

Men tilbage til det, der fungerede så godt. Ja faktisk helt perfekt. Skydningen.

Her leverede Slettemark ikke bare 20 fejlfrie skud som én af kun to. Hun var også i den hurtigste tredjedel af feltet. Hendes fart på skydningen var 23. hurtigst, hvilket overgik både OL-guld og -bronzevinderen.

- Jeg kom ind og havde et godt åndedræt. Det er det, jeg har trænet på, fordi det er i højden, og der mærker man pulsen ekstra meget. Jeg var klar på aftrækkeren, siger Slettemark og tilføjer:

- Jeg vurderede også vinden rigtig godt. Og på den stående skydning stod jeg så langt til venstre, som jeg kunne, for at undgå vinden. Det fungerede bare, og jeg holdt fokus gennem hele serien. Det er det, jeg har trænet på og ladet op til, så det er jeg rigtig tilfreds med.

Stort potentiale

Det har hun også god grund til at være, hvis man spørger TV 2 SPORTs skiskydningsekspert, Kristian Wulff. Han fremhæver, at den norske legende Ole Einar Bjørndalen i sin lange karriere kun formåede at levere 20 fejlfrie skud i 15 løb.

På nuværende tidspunkt har Slettemark allerede to af slagsen.

- 20 træffere er svært. Det viser noget om det potentiale, jeg har på skydningen. Og jeg ved godt, jeg kan. Jeg har trænet rigtig meget. Det er en fantastisk følelse.

Dyrebar erfaring til sprinten

Ukaleq Slettemark er ikke færdig ved OL endnu. Hun er garanteret en plads på den 7,5 kilometer lange sprint fredag, og hvis hun slutter blandt de 60 bedste, vil hun også kvalificere sig til søndagens jagtstart på 10 kilometer.

Med sig tager hun dyrebar erfaring fra mandagens konkurrence.

- Det er helt klart noget med at disponere løbet bedre, når man er her i højden. Man tror, man går langsomt, og så går man ikke særlig langsomt alligevel. Det er i hvert fald det vigtigste, jeg skal huske på i sprinten, så jeg har kræfter igennem hele løbet, slutter Slettemark og giver sin egen præstation ni ud af ti på karakterskalaen.

Du kan se kvindernes sprint fredag den 11. februar klokken 9.55 på TV 2.