Vinter-OL

Slettemark leverer noget unikt i OL-debut - ekspert er dybt imponeret

Sigtekornet var godt indstillet med 20 pletskud ud af 20 mulige, da Ukaleq Slettemark fik 53-plads i Beijing. Dansk ekspert er dybt imponeret.

Den grønlandske skiskytte Ukaleq Slettemark imponerede stort, da hun under dansk flag debuterede ved vinter-OL.

I den individuelle konkurrence over 15 kilometer ramte hun plet på samtlige 20 skud ud af ligeså mange mulige. Det formåede kun 2 deltagere af de i alt 87 startende at præstere.

Det siger noget om, hvor stort hendes potentiale er bag riflen

Skiskydningsekspert Kristian Wulff om den fejlfrie skydning

Den 20-årige grønlænder havde dog knapt så megen fart i skiene som flere af sine konkurrenter, og skiskytte-talentet endte nede på en 53.-plads. Slettemark var i sidste ende 6 minutter og 14 sekunder langsommere end vinderen, tyske Denise Herrmann.

Top-3 i kvindernes 15 kilometer

  • GULD: Denise Herrmann (Tyskland)
  • SØLV: Anaïs Chevalier-Bouchet (Frankrig)
  • BRONZE: Marte Olsbu Røiseland (Norge)

Hvis Slettemark gentager bedriften i sprintdisciplinen senere på ugen og igen slutter i top-60, vil hun også få adgang til jagtstarten.

Ekspert er dybt imponeret

Allerede inden konkurrencen var man bevidst om, at Ukaleq Slettemark havde svært ved at følge med resten af feltet på skifarten. Det blev bekræftet efter første mellemtid, hvor Slettemark lå nummer 85 ud af 87.

Dermed stod det hurtigt klart, at hun ville være afhængig af sine fire skydninger - to liggende og to stående, og der blev i den grad leveret.

Langsomt bevægede hun sig op igennem feltet, og efter 15 kilometer stod det altså klart, at OL-debuten blev til en 53.-plads og fire fejlfrie skydninger. Præstationen imponerer TV 2 SPORTs skiskydningsekspert Kristian Wulff.

- Det er virkelig, virkelig flot. Det sker så sjældent i en skiskyttes karriere, at de skyder 20 på 20, og så gør hun det i sit blot niende løb på allerhøjeste niveau. Det er så imponerende.

Kæmpe potentiale bag riflen

I 2019 vandt Ukaleq Slettemark guld i ti kilometer individuelt ved junior-VM i Slovakiet, og også dengang formåede hun at gøre det med fejlfrie skydninger.

Ekspert Kristian Wulff fremhæver, at den norske legende Ole Einar Bjørndalen i sin lange karriere kun formåede at levere 20 fejlfrie skud i 15 løb.

- Nu har Slettemark allerede gjort det to gange allerede. Det siger noget om, hvor stort hendes potentiale er bag riflen. Hun er en enormt klog skiskytte, der er god til at navigere i vindforholdene og læse situationen. Det er en kæmpe styrke, og mange atleter finder aldrig ud af det i løbet af karrieren, siger Wulff.

En lang proces at nå toppen

Selve pladsen som nummer 53 skal Ukaleq Slettemark ifølge eksperten bruge som ren erfaring og selvtillid, fordi hun stadig kun er 20 år og dermed har en lang karriere foran sig.

- Dagens medaljetagere er henholdsvis 33, 28 og 31 år. Det vidner om, at det først er senere i karrieren, man for alvor rammer topniveau. Slettemark ved allerede, at hun er blandt de bedste skytter i feltet, og hun kan gå ind til hver konkurrence og glæde sig til, at de rammer standpladsen.

- Så begynder det andet stille og roligt at komme også, og selvfølgelig skal hun hjem og bygge på sin skifart. Til næste OL kan vi måske håbe, hun rammer top-30, og så i 2030 kan man begynde at drømme om en top-10-placering. Og er du med der, så er du også med i kampen om medaljer. Det er en lang proces, slår Kristian Wulff fast.

Langsomme ski - og effektiv skydning

Grønlandske Ukaleq Slettemark sluttede 6 minutter og 14 sekunder efter vinderen, Denise Herrmann, der fik lagt et ekstra minut oveni sin tid på grund af et enkelt fejlskud.

Kigger man lidt mere nørdet på detaljerne fra mandagens konkurrence, var Slettemark den fjerde langsomste i sporet, hvor hun brugte 8 minutter og 2 sekunder mere end norske Tiril Eckhoff, der havde mest fart i skiene.

Til gengæld henter Ukaleq Slettemark ind på konkurrenterne, når det kommer til skydningen. Her ligger hun som nummer 23 og bruger faktisk kortere tid på at skyde end både OL-guld og -bronzevinderen.