Vinter-OL

Amerikaner vandt guld for Kina – nægtede at besvare ét bestemt spørgsmål

Eileen Gu vandt OL-guld i Big Air-konkurrencen natten til tirsdag. Siden er spørgsmål om hendes nationalitet blusset op.

Hun er vokset op i San Francisco, USA, men stiller op for Kina.

Og med en amerikansk far og en kinesisk mor beskrives hun af den officielle OL-side som halv amerikaner og halv kineser, og derfor er skiekvilibristen Eileen Gu lidt af et mysterium.

For i Kina anerkender man ikke dobbelt statsborgerskab.

Så er hun amerikaner eller kineser? Det spurgte flere journalister om, da hun afholdt pressemøde efter triumfen i Big Air.

Eileen Gu svarede igen og igen uden at besvare spørgsmålet. Det var ellers ret simpelt: ”Der er én ting, vi stadig prøver at få opklaret. Er du stadig amerikansk statsborger, eller hvordan fungerer det?”

Eileen Gus svar var knap så ligetil:

- Jeg har altid været meget åbenhjertig i forhold til min taknemmelighed for USA og det amerikanske team. De har ikke været andet end støttende over for mig, og det vil jeg altid være taknemmelig for. Det samme har det kinesiske team. De har støttet mig så meget. Og i den forstand føler jeg, at sport kan forene mennesker. Det behøver ikke at hænge sammen med nationalitet. Det er ikke noget, der kan bruges til at adskille folk. Vi er alle her for at presse menneskets grænser. Og da de andre to atleter gennemlevede deres egne følelser efter konkurrencen, gik jeg over til dem og sagde meget tydeligt, at jeg vandt på grund af dem. Fordi de har inspireret mig så meget og gjort mig til den skiløber, jeg er. Jeg ville udtrykke min taknemmelighed over for dem. Vi gør det her sammen, vi rykker sporten sammen, især kvindernes skiløb, svarede Eileen Gu.

Uden reelt at svare på spørgsmålet.

Det var som at besvare ”hvilken is kan du bedste lide” med 149 ord om, hvor dejligt det er med malkekøer, som Sports Illustrated formulerer det.

Samme opfattelse havde en anden journalist ved pressemødet, så han forsøgte med endnu et spørgsmål: ”Vi kan forstå, at du prøver at forene folk gennem sport – hvilket er en god ting. Men du var ikke helt tydelig i forhold til, om du stadig er amerikansk statsborger. Om du lever i USA eller i Kina?”

Endnu engang svarede Eileen Gu med en masse ord, der ikke besvarede spørgsmålet.

- Da jeg voksede op, brugte jeg 25-30 procent af hvert eneste år i Kina. Som I kan høre, er jeg flydende i både mandarin og engelsk. Jeg er flydende kulturelt begge steder. Jeg har familie i Beijing. Min mor voksede op i Beijing. Og I kan se et tårn fra toppen af bakken her, som man også kan se fra mit hus i Beijing. Så jeg føler, jeg kommer hjem og spiser mad, som min bedstemor laver det her i den olympiske by. Så jeg føler mig helt sikkert lige så amerikansk som kinesisk. Jeg er amerikansk, når jeg er i USA. Og jeg er kinesisk, når jeg er i Kina. Og jeg har været meget åbenhjertig om min taknemmelighed over for både USA og Kina, der har gjort mig til den person, jeg er. Jeg føler dog ikke, jeg vægter det ene frem for det andet. Begge har været meget støttende over for mig – og fortsætter med at være det. De forstår, at min mission er at bruge sport som et middel til sammenhold og som et middel til at fremme sammenkobling mellem lande. Ikke til at adskille. Så det kommer alle til gode – og er man uenig i det, må det være andres problem, sagde Gu.

Og fortsatte det så derfra? Gu gjorde det så.

Efter endnu et spørgsmål om statsborgerskabet nåede Eileen Gu også at påpege, at ”ja, øh, først og fremmest er jeg en 18-årig pige. Jeg er et barn. Jeg er ikke engang begyndt på college endnu. Jeg er en ret normal person…” og ”hvis folk ikke har et godt hjerte, vil de ikke tro på mig, fordi de ikke kan have empati for folk med et godt hjerte,” skriver Sports Illustrated.

Eileen Gu stillede første gang op for Kina i 2019. Siden er hun blevet tredobbelt verdensmester og et af ansigterne på vinter-OL i Beijing.

Det er netop derfor, hendes statsborgerskab er interessant. Enten har hun fået en særlig tilladelse til at være dobbelt statsborger i Kina, eller også har hun droppet USA for at stille op for Kina. Uanset hvad er hun blevet stærkt kritiseret i USA, og efter OL-triumfen var hashtagget #EileenGuTraitor (Eileen Gu er en forræder) blandt de mest populære i USA.

Mange mener, at hun ved at stille op for Kina er med til sportwashing af den nation, som flere andre lande – herunder Danmark – boykotter diplomatisk.