Vinter-OL

’Noget af det vildeste’ – Norge vinder mirakuløst OL-guld

Et vanvittigt russisk kollaps til allersidst åbnede muligheden for konkurrenterne, og så slog Norge til efter at have været sat langt efter.

Herrernes stafet i skiskydning udviklede sig til en af de vildeste konkurrencer hidtil ved dette vinter-OL.

Norge var undervejs sat næsten to minutter efter Ruslands Olympiske Komité på førstepladsen, men efter en fantomtur af stjernen Johannes Thingnes Bø fik nordmændene kørt sig tættere på.

Det er crazy! Chancerne for norsk guld var minimale undervejs

Kristian Wulff, ekspert i skiskydning

Inden den sidste af i alt otte skydninger lå russerne dog stadig i front med ét minut ned til de nærmeste konkurrenter, hvilket er en kæmpe føring i skiskydning. Men så fejlede Eduard Latypov fuldstændig og smed både guld- og sølvchancer.

Norske Vetle Sjåstad Christiansen udnyttede den mulighed, hverken Frankrig eller Tyskland formåede at gribe. Kort efter kørte Christiansen over målstregen og sikrede definitivt norsk OL-guld efter et mirakuløst comeback. Det udløste euforisk jubel i målområdet.

 • GULD: Norge
 • SØLV: Frankrig +27 sekunder
 • BRONZE: Ruslands Olympiske Komité +45 sekunder

- Vi siger altid, at ALT kan ske på en stafet, og det er lige præcis på grund af sådan noget her. Men dagens konkurrence er alligevel noget af det vildeste. Det er crazy! Chancerne for norsk guld var minimale undervejs, siger TV 2 SPORTs ekspert Kristian Wulff.

De norske medier NRK og TV 2 Norge tøver da heller ikke med at kalde det et mirakel.

Rædselsfuld norsk start

For at forstå det vanvittige norske comeback skal man tilbage til starten af stafetten, hvor fire herrer hver skal ud på en 7,5 kilometer rundstrækning med to skydninger undervejs på standpladsen. Én liggende og én stående.

Norge indledte med Sturla Holm Lægreid, der er blevet kendt for at være sikkerheden selv på standpladsen. Lægreid har dog haft problemer ved dette vinter-OL, og på den stående skydning gik det helt galt.

Nordmanden endte med at ryge ud på en strafrunde, hvilket er utraditionelt i stafet, hvor der ved alle skydninger er tre ekstra patroner. Det betød, at Norge ved første skifte var 40 sekunder efter på 7.-pladsen.

Problemerne fortsatte

Derfor var der pres på Tarjei Bø, da han tog over. Også den ældste af de to Bø-brødre havde dog problemer både med skydningen og skifarten.

Selvom Norge fik kørt sig op i tabellen, så mistede de ekstremt meget tid til russerne på førstepladsen.

Hele 1 minut og 47 sekunder lå Norge efter på 5.-pladsen, da Tarjei Bø skiftede med lillebror Johannes Thingnes Bø halvvejs i stafetten.

- Norge er ved at være ude af guldkampen, lød det fra norske NRK's kommentator på dette tidspunkt.

Vanvittig tur af norsk stjerne

En OL-medalje var stadig ikke urealistisk, og Johannes Thingnes Bø er en af de bedste skiskytter at have til jagten på konkurrenterne.

I første omgang så han dog ikke ud til at kunne gøre noget, da han efter den liggende skydning (5/8 i alt) nu var 1 minut og 52 sekunder efter på 5.-pladsen.

Men så skete der noget magisk. Johannes Thingnes Bø satte motoren på turbo og brød den naturlige fartgrænse. Allerede efter sjette skydning lå Norge 1 minut og 10 sekunder efter på 4.-pladsen.

Johannes Thingnes Bø var flyvende på sin omgang i stafetten, hvor Norge vandt OL-guld. Video: TV 2 Sport

På sidste halvdel af sin tur hentede storebror Bø hele ét minut på skifarten i forhold til Ruslands Olympiske Komité på førstepladsen. Ved sidste skifte var Norge pludselig kun 43 sekunder efter på 3.-pladsen, da Vetle Sjåstad Christiansen fløj af sted på Norges sidste tur.

Russisk kollaps sikrede norsk guld

Russerne fortsatte midlertidigt dominansen i front, hvor Eduard Latypov sørgede for at holde konkurrenterne bag sig efter en sikker første skydning. På vej ind til ottende og sidste skydning var hans forspring så stort, at konkurrenterne formentlig havde indstillet sig på at kæmpe om sølv og bronze.

På vej ind til sidste skydning:

 • Rusland Olympiske Komité
 • Norge +59,3 sekunder
 • Frankrig +59,7 sekunder
 • Tyskland +60,2 sekunder

I løbet af få sekunder blev der vendt op og ned på det hele. Latypov missede sine første fire skud, og så stod det klart, at han i hvert fald skulle ud på én strafrunde. Imens skød Norges Vetle Sjåstad Christiansen rent og gik først ud, da også Frankrig og Tyskland havde fejlskud.

Efter sidste skydning:

 • Norge
 • Frankrig +21,3 sekunder
 • Rusland Olympiske Komité +40,6 sekunder
 • Tyskland +52,2 sekunder

- Latypov havde ellers været så hurtig og godt skydende, men på den sidste skydning rystede hele kroppen, og han fik tankerne om OL-guld i hovedet. Han havde otte skud til at ramme fem gange, så havde guldet været i hus, men han endte med kun at lave fem på ti og ryge i to strafrunder, konstaterer ekspert Kristian Wulff.

Norges 11. OL-guld

Vetle Sjåstad Christiansen øgede blot farten på det sidste stykke mod målstregen og endte med at vinde med 27 sekunder ned til Frankrig på andenpladsen, mens russerne skuffende måtte nøjes med bronzemedaljerne.

- Det er et utroligt comeback til sidst. Vi er afhængige af, at nogen fejler til sidst, for vi fejlede også selv tidligt i løbet, men vi gav aldrig op. Vi kæmpede helt til det sidste, og Vetle sikrer jo os andre guldet i dag, så det må vi bare takke ham for, siger Johannes Thingnes Bø til TV 2 Norge, selvom en stor del af æren også kan tilskrives ham.

Ved seneste OL i 2018 var det Norge selv, der smed guldet på sidste tur, hvor Emil Hegle Svendsen var synderen.

OL-guldet var Norges 11. ved dette OL, hvor de nu er oppe på 24 medaljer i alt.