Rusland invaderer Ukraine

Norge vil nægte russere at deltage - nu rejser de hjem

Russere og hviderussere må ikke konkurrere i de norske vintersportsgrene i den kommende weekend, siger det norske skiforbund.

Russiske og hviderussiske atleter er blevet udelukket fra at deltage i en række sportsgrene, men ikke i Det Internationale Skiforbunds (FIS) konkurrencer.

Alligevel vil det norske skiforbund ikke have, at russerne får adgang til weekendens konkurrencer i de norske skiområder Drammen, Holmenkollen, Kvitfjell og Lillehammer.

Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Efterfølgende har FIS dog understreget, at Norge ikke selv kan udelukke dem, da det er imod FIS' reglement.

- Norges skiforbund kan give udtryk for, at de ikke ønsker russisk eller hviderussisk deltagelse, men de kan ikke nægte dem at deltage, siger Michel Vion, der er generalsekretær i FIS, ifølge NRK.

Det hele er nu endt med, at de russiske atleter rejser hjem igen. Det skriver svenske SVT.

FIS lader vente på sig

Nordmændene kunne ikke vente på, at FIS traf beslutningen for dem, forklarer skipræsident Erik Røste.

- Vi havde håbet, at FIS skulle komme til den afgørelse på vegne af hele skisporten, men nu kan skiforbundet ikke vente længere.

- Skisportsbestyrelsen har derfor besluttet at meddele FIS, at russiske og hviderussiske udøvere ikke må stille op i konkurrencer i Norge, siger han tirsdag ifølge NTB.

Det skyldes den russiske invasion af Ukraine, som delvist er sket via grænsen mellem Ukraine og Hviderusland.

I Drammen og Holmenkollen skal der konkurreres i langrend, i Lillehammer i skihop og i Kvitfjell i alpint skiløb.

Alle konkurrencerne i Norge denne uge har World Cup-status. FIS har mulighed for at fratage løbene den status.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har opfordret alle idrætsforbund og sportsarrangører til at undlade at lade russere og hviderussere deltage.

Mens FIS ikke er gået så vidt, har forbundet besluttet at aflyse alle kommende konkurrencer i Rusland inden for vintersportsgrene som langrend, skihop, alpint skiløb og snowboarding.