Skisport

Glansbilledet krakelerede: Livskrise har fældet stjernen

Norske Tiril Eckhoff er i knæ og er ikke til start ved sæsonens første World Cup.

Hun har altid været vellidt. Med sit smilende væsen. Sit høje humør og ret smittende latter, når hun foran rullende kameraer analyserede egne præstationer som en af verdens bedste skiskytter.

Læg dertil sejrene. 10 VM-titler, 8 OL-medaljer. Det vindende væsen var mere end bare det, for det var bygget på et fundament af sportslige triumfer.

Med andre ord: Norske Tiril Eckhoff var billedet på den perfekte atlet.

Men nu er det glansbillede krakeleret. Den 32-årige skiskytte har ramt bunden så hårdt op til denne sæson, at hun ikke er til start ved sæsonpremieren i årets World Cup i finske Kontiolahti. For det har vist sig, at en del af de smittende smil mest af alt var en anstrengt grimasse, der skulle holde på facaden.

- Der er mange, der mærker, at det er hårdt op til sæsonen her og trængte til pause og lidt fri. Og som Tiril selv har sagt, så oplevede hun et knæk, forklarer den norske landsholdschef Per Arne Botnan over for TV 2 SPORT.

- Og det har hun været fanget i ganske længe både i forhold til at være slidt og få sovet for lidt og for dårligt.

Botnan er den eneste i den norske lejr, der må tale om Eckhoffs situation. Selv er atleten tavs og skærmet. Tidshorisonten er ikke et emne lige nu. Det handler om at give hende den ro, hun har brug for.

Ville ikke ønske det for sin værste fjende

I september tog hun bladet fra munden og åbnede for en svær periode i et interview med norsk TV 2.

- Jeg fik problemer, efter jeg blev ramt af corona. Det begyndte som en almindelig corona, så jeg kløede på og lyttede ikke til kroppen. Jeg havde lyst til at give tilbage til alle dem, der havde bakket mig op, men det gik ikke. Og så måtte jeg smage på det, du kan kalde en lille livskrise.

Søvnproblemerne havde bidt sig fast i hendes krop. Lange perioder uden nattens lindring under dynen. I stedet timer og dage uden søvn. Og en ridse i den ellers perfekte lak.

- Jeg ville ikke ønske det for min værste fjende. Det var ret alvorligt.

Søvnproblemer kan knække de fleste. Kroppen stresser. Hjernen finder aldrig hvile og bliver ikke genopladet. Det hele kører rundt igen og igen, og hele tiden med bevidstheden om, at den hvile, du allermest har brug for, den kommer ikke.

Men Tiril Eckhoff åbnede også for, at der var mere end fysisk ubehag og søvnmangel på spil i den ‘lille livskrise’, som hun var ramlet ind i.

- Jeg tror, det er et godt mix af covid, og de seneste år, hvor jeg har levet under meget stress.

- Jeg nødlandede og fik smagt på livet, ærligt talt. Som topatlet er du vant til at skubbe på, at træne og klare det hele, så længe du træner mest. Men jeg fandt ud af, jeg er ret menneskelig. Og fik mig et hårdt knæk.

Virkeligheden var en anden

Offentligheden vidste det ikke. På de sociale medier viste den norske stjerne en helt anden side. Det polerede verdensstjerne-liv. Ikke en eneste ridse var der at se.

- Det så godt ud på Instagram, men i virkeligheden var det ikke så godt, forklarede hun til norsk TV 2.

Det var dengang. I september, hvor hun gav sit seneste interview. Hvor det var en lettet Eckhoff, der åbnede sit indre for den norske TV-station.

Hun var på rette vej, følte hun. En vej, der skulle føre til endnu en sæson i World Cup-cirkusset.

Vi mangler noget kulør, så længe hun er ude

Kristian Wulff, TV 2 SPORTs skiskydningsekspert

Nu er sæsonen i gang, og historien er en helt anden, for det er bare tre uger siden, at Det Norske Skiskytte Forbund udsendte en pressemeddelelse, der gjorde det klart, at det langt fra var optimalt, når det handlede om Eckhoff og hendes vej tilbage til verdenseliten.

- Tiril Eckhoff har gennemgået en udfordrende periode på det seneste og har ikke haft det helt godt. Hun kan derfor hverken deltage i træning eller konkurrencer i den nærmeste tid, lød det.

Livskrisen stikker dybere end som så, virker det til. Men det er gisninger, for døren er hermetisk lukket:

Er hun mentalt slidt, er det fysisk slidt?

- Det kan jeg ikke sige så meget om, andet end det hun selv siger, lød det fra Per Arne Botnan på TV 2 SPORTs spørgsmål.

- Hun har lidt et ordentligt knæk og trænger til noget tid for at være klar til at konkurrere.

Mangler at sige farvel

Så det kommer til at vare tid. Desværre ved ingen hvor længe. Men faktum er, at skiskydningen er en profil fattigere, så længe Tiril Eckhoff ikke er at finde med et startnummer i World Cup’en.

- Vi mangler noget kulør, så længe hun er ude, lyder det fra TV 2 SPORTs skiskydningsekspert Kristian Wulff.

- Hun er en, der kører med følelserne, så man kan mærke det gennem skærmen. Og så skal man ikke tage fejl af, at vi mangler en af de største stjerner, der er tilbage. Hun er trods alt den femte mest vindende i historien.

Samtidig ved eksperten også, at med 32 år er Tiril Eckhoff ved at nærme sig udløbsdatoen. Og det var også først sent op mod denne sæson, at hun tog stilling til at forlænge sin karriere med minimum en sæson mere – indtil glansbilledet krakelerede.

Og netop derfor – fordi karrierestoppet nærmer sig – er det så vigtigt at få Tiril Eckhoff tilbage, mener Kristian Wullf.

- Jeg tror også, vi mangler at sige farvel.

Et farvel, der forhåbentlig kommer, mens Tiril Eckhoff har geværet på ryggen og skiene på fødderne. Og det er derfor, hele skiskydningsverden tæller ned til, at den norske stjerne er tilbage i sneen.