Skisport

Eksperter i chok over disse billeder

Det internationale skiskydningsforbund får kritik, efter at de ikke har straffet Belgien og Thierry Langer efter en "chokerende aktion".

Da 31-årige Thierry Langer styrtede i mixedstafetten ved World Cup-afdelingen i Pokljuka, gik alt galt.

Belgieren tabte nemlig et magasin på sin riffel, og samtidig blev hans sigte fyldt med sne. Det opdagede han først inde på standpladsen, hvilket betød, at han slet ikke kunne se, hvad han sigtede efter.

Man kan ikke bare lade det passere. Det er livsfarligt

Ola Lunde, skiskydningsekspert hos NRK

Først forsøgte han at puste sneen væk fra sigtet og stak hovedet ned mod løbets udmunding. Men da det ikke virkede, greb han skistaven og forsøgte at skrabe sneen ud.

TV 2 SPORTs skiskydningsekspert Kristian Wulff havde svært ved at finde ord, fordi sådan en metode havde han aldrig set før.

- Det er altså farligt, det dér! Han tager magasinet ud for at kigge ned i løbet for at se, hvad der er galt. Han kan simpelthen ikke se ud af sigtemidlet, fordi det er stoppet til. Der er noget sne, der har sat sig fast, lød det fra Wulff under kommenteringen.

Da han så tog skistaven i brug, var Kristian Wulff endnu mere i chok.

- Nej, nej, nej. Se lige dér! Jeg har aldrig set noget lignende. Han renser simpelthen sneen ud med stavspidsen.

Advarer selv imod det

Inden Thierry Langer tog sin skistav i brug, kaldte han på assistance fra skydebaneofficeren og sine hjælpere, da han ingen magasiner havde. De lå nemlig ude i løjpen.

Langer forklarer selv efter løbet, at han ikke vil råde andre til at gøre det.

- Man skal ikke prøve det derhjemme. Det var sikkert dér, fordi jeg tog magasinet ud først, men det kan sende 'farlige signaler'. Man skal nok ikke holde sådan på sin riffel, siger Langer til norske NRK.

Den norske skiskytte Johannes Dale var også chokeret over de billeder, han så.

- Nej, nej, nej. Hvad i alverden? Jeg synes, at det er slemt nok, at man sigter løbet mod hovedet. Det er det værste, man kan gøre, og det er noget, man absolut ikke gør som skiskytte. Det er ikke godt at se. Der står på den første side i lærebogen som skiskytte, at man skal behandle våbnet med respekt.

Han kan ikke stå og blæse ned i løbet. Det er den største synd, man kan begå

Ola Lunde, skiskydningsekspert NRK

Burde blive diskvalificeret

Billederne af belgieren, der stikker hovedet tæt på sin riffels udmunding, chokerer også NRK’s skiskydningsekspert Ola Lunde.

- Det her er simpelthen grimt at se på. Han skal diskvalificeres for dette. Han kan ikke stå og blæse ned i løbet. Det er den største synd, man kan begå.

Reglerne siger rigtigt nok, at riflen ikke må peges mod sig selv eller andre. IBU bekræfter dog over for NRK, at han ikke bliver straffet, da ”der ingen fare er, hvis riflen ikke er ladt eller har et magasin.”

Ola Lunde mener ligeledes, at det er blevet et generelt problem, at skiskytterne er lempelige med deres omgang med riflerne.

- Det er et tiltagende problem. Der er flere og flere skiskytter, som gør det, og det er ikke godt. Men det kommer af, at de, der har et ansvar, ikke følger med og bare lader det passere. Det er livsfarligt, siger Ola Lunda til NRK.

Uden en sanktion slutter Belgierne på 10.-pladsen i mixed stafetten, der blev vundet af Frankrig foran Italien og Sverige.