Skisport

Nu begynder årets højdepunkt for en sportsgren i stor fremgang

Kombinationen af langrendsløb og skydning er enormt populær i Danmark, selvom vi stort set ikke har nogen forbindelse til sporten.

Kaffen damper i koppen, mens sneen indrammer atleterne på skærmen.

Det er lige før, man kan mærke deres stædige pulsslag, når de hiver riflen af ryggen og gør sig klar til at skyde. Lyden fra de entusiastiske tilskuere afslører, om de rammer eller ej. Om de holder sig inde i konkurrencen, mens andre ånder dem i nakken.

Ud over temperaturforskellen føles det næsten som at være der selv. Som et lille vintereventyr med konstant spænding. Og det er måske lige præcis derfor, at skiskydning er blevet så populært i Danmark, selvom vi har tæt på nul forbindelser til sporten.

- Skiskydning er uforudsigeligt, og så har sporten en kompleksitet med to modsatrettede elementer. På standpladsen er der brug for ro og kontrol, og ude i sporet skal man smadre igennem. Det er finmotorik og rå power, siger TV 2 SPORTs ekspert Kristian Wulff.

VM i Oberhof 2023

Se det hele på SPORT X og PLAY

Onsdag 8. februar

14.45 Mixed stafet

Fredag 10. februar

14.30 Kvindernes sprint

Lørdag 11. februar

14.30 Herrernes sprint

Søndag 12. februar

13.25 Kvindernes jagtstart

15.30 Herrernes jagtstart

Tirsdag 14. februar

14.30 Herrernes 20 km individuel

Onsdag 15. februar

14.30 Kvindernes 15 km individuel

Torsdag 16. februar

15.10 Single mixed stafet

Lørdag 18. februar

11.45 Herrernes stafet

15.00 Kvindernes stafet

Søndag 19. februar

12.30 Herrernes massestart

15.15 Kvindernes massestart

Han har været involveret i sporten længere end de fleste, og ved indgangen til VM i tyske Oberhof glæder han sig endnu engang over, at det meste er på spil i hver eneste konkurrence. Samtidig konstaterer han, at flere og flere støder til sporten, der vinder mere og mere indpas. Både i og uden for de sædvanlige vintersportsnationer.

Det afspejler sig blandt andet i præmiepengene, der uddeles til flere og flere atleter og i større og større portioner. Nu er der over 140.000 euro på højkant i de individuelle VM-konkurrencer, hvor der er en økonomisk bonus til de 30 bedst placerede. Det har IBU tidligere offentliggjort.

Tre grunde til at følge med

I Danmark er skiskydning en meget populær sportsgren, når man sammenholder seertal med transmissionstiden. Når man sammenligner seertal med udøvere er det helt ekstraordinært. Ved DM 2022 var der 25 deltagere ifølge Kristian Wulff, og det var vel at mærke et uofficielt DM. Et officielt mesterskab er man nemlig endnu ikke nået til i Danmark, hvor vejrforholdene er mere til løbesko end ski.

Alligevel er seertilslutningen stor, når verdenseliten mødes i World Cuppen eller, som nu, ved VM.

- Hvordan kan de gøre det? Det spørgsmål fascinerer nok alle vores seere, siger Kristian Wulff med en hentydning til sportens paradoks: Power og præcision.

- Det giver en spænding i konkurrencerne, hvor man aldrig ved, hvem der vinder, før det sidste skud er sat. Og derefter er der jo stadig noget langrend, hvor disponeringen af kræfter i den første del af konkurrencen har stor betydning. Det er komplekst, men stadig let at følge med i, siger Wulff, der oplever tre ’grupper’ af seere.

- I Danmark har vi en lang tradition for skydning, så der er mange, der følger med, fordi det er noget med våben. Så er der mange, der rigtigt godt kan lide langrend og ser med af den grund. Og så er der jo kommet mange de seneste ti år, som er vilde med blandingen og uforudsigeligheden.

TV 2-reporter Lars Fink fortæller om VM i Oberhof. Video: Mikkel Asferg

Ud over TV 2s transmissioner i Danmark bliver VM 2023 vist på direkte tv i 20 forskellige lande.

I Oberhof var 150.000 ud af 160.000 billetter afsat dagen inden den første konkurrence ved VM. Det er derfor, du både kan se og høre, hvordan det går på standpladsen de næste dage.

Wulff: Tre ting du kan glæde dig til

  1. Hvem kan slå Johannes Thingnes Bø?

    Han har været så suveræn, at der ikke at nogen, der er gået ind til VM som større favorit end ham. Spørgsmålet er, om han kan besejres? I løbet af de næste år kommer han formentlig til at slå Ole Einar Bjørndalen som den største nogensinde, og det her VM kan blive et skridt på vejen.

  2. Folkefesten i Oberhof

    VM afholdes i Tysklands vintersportsmekka. Det er den store scene, hvor der vil være propfyldt med tilskuere, der står med kolde øl. De kommer til at skabe en fantastisk ramme om konkurrencerne.

  3. Ukaleq Slettemark

    Hun kommer ikke til at vinde, men hun er spændende at følge. Det tror jeg også, at mange seere synes. Hendes far er norsk og hendes mor er grønlænder, så hun stiller op som grønlænder i alt andet end OL, hvor hun repræsenterer Danmark. Ved de seneste OL ramte hun plet med 30 ud af 30 skud, og det understreger hendes skydeevner. Hendes mål er at blive en fast del af verdenseliten.