Guld eller glemsel? Her er teknologien, der kan give Danmark topresultater

En nyudviklet eyetracker fra IT-Universitetet skal hjælpe de danske atleter til at toppræstere. SportsLab var med i den første test af teknologien.

Topatleter forsøger at optimere alt for at toppræstere.

Det seneste tiltag i kampen for at vinde ædelt metal kommer fra IT-Universitetet i København, der har udvilket en eyetracker, som kan måle synet på sportsfolk i aktion. IT-Universitet har indledt et samarbejde med Team Danmark, og teknologien skal hjælpe nogle af landets fremmeste atleter til at præstere endnu bedre.

#SportsLab - TV 2 SPORT

SportsLab med Michael Stærke og Thomas Bilde undersøger myter, tester gear og frembringer ny viden, der både fascinerer og forbedrer.

SportsLab er programmet for dem, der gerne vil vide mere om sport - og gerne vil have det at vide på en både underholdende og seriøs måde.

Hver uge går værterne i marken og laver forsøg med alt lige fra motordopings effekt i cykelsport til hvilken betydning sex har for sportsatleters præstationsevne.

Se SportsLab på TV 2 PLAY og få seneste nyt om programmet på TV 2 SPORT's Facebook.

- Jeg mener helt generelt, at hvis vi forstår, hvad det er, at vi egentlig kigger på i forskellige situationer - specielt i sportsgrene - kan det faktisk gøre forskellen mellem, om man vinder guld eller ikke vinder noget som helst, siger Dan Witzner Hansen, der er lektor på IT-Universitetet i København.

Frem mod OL i Tokyo i 2020, så tror jeg, at det vil blive et godt redskab.

Jesper Hansen, skeetskytte, om eyetracking

I udlandet har man haft succes med at anvende eyetracking til at forbedre en sportspræstation. I et hollandsk studie analyserede man blandt andet målmænds syn under straffespark, hvor målmænd med en dårlig redningsprocent forbedrede sig udelukkende ved at bruge data fra eyetracking effektivt i træningen. Se mere i videoen herunder.

Et hollandsk studie viser, at målmænd kan forbedre deres redningsprocent, hvis de ved, hvad de skal kigge efter.
Et hollandsk studie viser, at målmænd kan forbedre deres redningsprocent, hvis de ved, hvad de skal kigge efter. Foto: ERIC LALMAND / Scanpix Denmark

SportsLab på TV 2 SPORT - Uge 18

Mandag 2/5 klokken 20:25

Tirsdag 3/5 klokken 16:05

Onsdag 4/5 klokken 23:10

Torsdag 5/5 klokken 13:20

Lørdag 7/5 klokken 10:30

Se alle afsnit på TV 2 PLAY.

Kan man træne sit syn til at blive en bedre skytte?

En af de Team Danmark-atleter som skal forsøge at drage nytte af eyetracking er skeetskytten Jesper Hansen, der er en af verdens bedste skytter.

- Det er helt sikkert, at den kan hjælpe på en eller anden måde. Jeg tror ikke, at jeg vil bruge det frem mod OL i Rio, men frem mod OL i Tokyo i 2020, så tror jeg, at det vil blive et godt redskab, siger Jesper Hansen til TV 2 SPORT.

I aften kan du få unikt indblik i teknologien, når SportsLab som de første tester den specialfremstillede brille fra IT-Universitetet i København på både Jesper Hansen og TV 2-værten Michael Stærke, der undersøger, om han ved hjælp af synstræning kan blive en bedre skytte. Det er klokken 20.25 på TV 2 SPORT.

Michael Stærke under skydningen, hvor eyetrackeren måler hans syn.
Michael Stærke under skydningen, hvor eyetrackeren måler hans syn. Foto: Martin Gottschalk Rasmussen / Martin Gottschalk Rasmussen
SportsLab
Herunder kan du få et overblik over, hvad der ellers har været på programmet i SportsLab. Klik på billederne for at se mere.