Skydning

Skiløber krydsede stregen i tårer: - Han troede altid på mig

Finske Mari Laukkanen vandt lørdagens jagtstart, efter bare få timer før løbet at have fået at vide, at hendes mangeårige skydetræner var gået bort.

Lørdagens vinder på kvindernes ti kilometer jagtstart, finske Mari Laukkanen, lod tårene trille, mens hun pegede op mod himlen, da hun krydsede målstregen som den første. 

Bare få timer før starten fik hun og de andre finske løbere nemlig beskeden om, at den mangeårige, finske skydetræner, Asko Nuutinen, var gået bort aftenen før.

– Jeg ville bare gøre det, som han har bedt mig om at gøre i mange år, fortalte en tydeligt berørt Mari Laukkanen til norske VG efter sejren.

Dødsfaldet sker, efter den skydetræneren fik et ildebefindende under sidste uges World Cup-løb i hjemlandet.  

Løberne vurderede selv ikke at stille op til lørdagens løb, men de gjorde det alligevel på opfordring fra familien til den netop afdøde træner.

- Jeg tænkte først, at jeg ville gøre det, men jeg må indrømme, at det under opvarmningen blev sværere og sværere at tænke på, at jeg skulle gå jagtstarten.

– Jeg tænkte bare på, at jeg kunne vinde for ham. Der har været mange følelser, som har taget meget energi, men jeg tænkte ikke på at vinde eller tabe idag - kun på at gøre mit arbejde, fortalte Laukkanen.

Asko Nuutinen var også en del af det finske landshold, da Mari Laukkanen startede på holdet tilbage i 2006. Dengang var han Laukkanens personlige træner, og han har været en stor del af skiløberens liv lige siden.

- Siden dengang har han været den, jeg har snakket mest med om skydning, og den, som jeg selv har ringet til, hvis han ikke var direkte involveret i min daglige træning. 

- Når jeg havde det dårligst, var det ham jeg ringede til, og han troede altid på mig, fortæller Laukkanen.

Asko Nuutinen nåede ikke at opleve 29-årige Laukkanen første World Cup-sejr i over 200 løb fredag, eller at hun lørdag formåede at gentage bedriften. Han blev 60 år gammel.