2 af 3 svømmere får sportsastma

Det kan have alvorlige konsekvenser for kroppen at være elitesvømmer.

En helt ny undersøgelse fra Bispebjerg Hospital viser, at to ud af tre kvindelige elitesvømmere udvikler sportsastma af at dyrke deres sport.

"Vi troede, at vi lå højt. Men vi troede ikke, vi lå SÅ højt. Jeg synes, det er et meget højt tal, og det er endnu uvist, præcist hvorfor elitesvømmerne får vejrtræknings-roblemer," siger læge Lars Pedersen fra Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital til TV 2 Sportens sportsmagasin LPS.

En af de danske elitesvømmere, der har fået sportsastma, er den danske OL-bronzevinder Lotte Friis.

"Det er enormt ubehageligt, for du får ikke den luft, du skal have, og du kan ikke yde det optimale. Det svarer til at trække vejret ned i en plastikpose for mit vedkommende," siger Lotte Friis til TV 2 Sportens sportsmagasin LPS.

Men hun vil fortsætte med at dyrke sin sport - uanset konsekvenserne.

"En medalje opvejer alt, hvad angår astma, og det gør bare, at astmaen ryger endnu længere bagud, og at man ikke rigtig tænker over det, for det er så stort, og det er noget, jeg helt vildt gerne vil opleve igen," siger Lotte Friis til LPS.

Se hele historien om de syge svømmere i torsdagens LPS - på TV 2 klokken 22.45