Rio 2016

For et år siden svømmede flygtningen Yusra for livet - nu svømmer hun i Rio

Udover at være "hurtigere, højere, stærkere," så er OL også en begivenhed der vil favne alle. Det er Yusra Mardini et levende bevis på i Rio.

Ved sommerens olympiske lege i Rio får ti flygtninge for første gang i historien lov til at deltage.

De ti atleter kommer fra lande som Sydsudan, Etiopien og Syrien og ved nattens åbningsceremoni gik de som de næstsidste ind, med det olympiske flag ved deres side.

Én af dem er den bare 18-årige syrer Yusra Mardini.

I Syrien var Mardini et af landets største svømmetalenter, med opbakning fra den nationale olympiske komite. 

Her trænede hun i hovedstaden Damaskus, mens krigen i bogstavelig forstand stod for døren.

- Nogle gange kunne vi ikke træne, fordi der var smidt bomber over svømmehallen. Andre gange måtte vi træne med tage, der var bombet i stykker, fortalte Yusra Mardini til tyske BILD, ved udtagelsen til OL.

Sidste sommer flygtede hun og hendes søster Sarah derfor fra deres hjem i Damaskus.

Via Libanon og Tyrkiet rejste de, som tusinder af andre flygtninge, mod den græske ø Lesbos - langt væk fra den krigshærgede land.

Livredder på åbent hav

På turen over Middelhavet, gik motoren på den overfyldte jolle, der transportere søstrene og de øvrige flygtninge, i stå.

Båden var kun beregnet til seks personer, og panikken brød ud blandt de tyve børn og voksne ombord.

Da Yusra, hendes søster og to andre kvinder i båden var de eneste, der kunne svømme, hoppede de i det kolde vand.

- Jeg havde et reb til at trække båden i den ene hånd, mens jeg svømmede med benene og den anden arm. Det var tre en halv time i koldt vand. Min krop var bare færdig - jeg tror ikke, jeg kan beskrive det, forklarede Yusra Mardini på et pressemøde i Berlin forud for OL.

Jeg måtte smile op til dem i båden, så de ikke følte, at vi skulle dø.

Yusra Mardini, svømmer

- Da der var en seks-årig dreng i båden, var jeg nødt til at være sjov, samtidig med jeg kæmpede for livet. Jeg måtte smile op til dem i båden, så de ikke følte, at vi skulle dø, fortalte hun engelske Independent.

Det lykkedes at redde alle i land, men oplevelsen har sat sig dybt i den unge svømmer. Så dybt, at hun nu holder sig langt væk fra at svømme i åbent hav.

- Det er svært at tænke på, at du er svømmer, og skal dø i vandet, som ellers er dit element, fortalte Yusra.

Fra Lesbos rejste søstrene videre gennem Makedonien, Serbien, Ungarn og Østrig, inden de efter fire måneders prøvelser kom frem til deres slutdestination i Berlin, Tyskland.

OL på rekordtid

Der har hun og hendes søster i dag base, og det er her, at OL-drømmen for alvor tog fart.

Få uger efter ankomsten, blev hun medlem af Wasserfreunde Spandau 04, hvor træner Sven Spannekrebs hurtigt så potentialet i den 18-årige svømmer.

Planen var derfor at gøre hende klar til OL i Tokyo om fire år, men den tidsramme blev pludselig kortet drastisk ned, da IOC offentliggjorde planerne om et hold bestående af flygtninge.

Et hold, som Mardini er mere end almindelig stolt over at repræsentere og med et for hende vigtigt budskab til resten af verden

 - Jeg ønsker, at alle ser på flygtninge som normale mennesker, der har mistet deres hjem, ikke fordi de ønskede at flygte, men fordi de har drømme for deres fremtid og var nødt til at rejse for dem, sagde Mardini på pressemødet i Berlin. 

For hende handler alt om et nyt og bedre liv, og hun håber hendes deltagelse ved OL kan få andre til at tro på, at forfølge deres drømme.

Mardinis målsætningen ved OL er modsat mange andre ikke medaljer.

- Jeg ønsker at gøre alle flygtninge stolte af mig, understregede Mardini.

Selv drømmer hun om en fremtid med fred i Syrien - et Syrien hun gerne vil være en del af.

- Måske bliver mit liv her i Tyskland, og når jeg så en dag er blevet en gammel dame, så kan jeg rejse hjem til Syrien og lære fra mig, har Mardini sagt.

I aften er hun så, næsten nøjagtigt et år efter hendes kamp for livet i Middelhavet, tilbage i ukendt farvand.

Denne gang er omstændighederne dog helt modsat lykkelige, når hun klokken 18.28, sammen med blandt andre danske Jeanette Ottesen, står klar på bassinkanten i den olympiske svømmehal i Rio.

- Jeg ønsker at gøre alle flygtninge stolte af mig.

Yusra Mardini, svømmer

Her gælder det 100 meter butterfly, der er den første af to discipliner for Yusra Mardini ved OL.

I sandhed en fantastisk præstation, der uanset tiden i vandet, allerede har gjort Yusra Mardini til én af vinderne ved OL.