Rio 2016

Amerikaner sender ny stikpille til grædefærdig russer efter OL-guld

Lilly King vandt i nat OL-guld i 100 meter bryst foran russiske Yulia Efimova. Efter sejren sendte amerikaneren ny stikpille mod dopingdømte Efimova

24-årige Yulia Efimova kom ind til finalen i 100 meter bryst til buh-råb fra publikum i nat. En scene hun havde prøvet før. Faktisk så sent som i semifinalen havde publikum også vist deres tydelige utilfredshed med den dobbelte dopingdømte russers tilstedeværelse ved OL.

Efimova havde ikke gjort sig mere populær, efter hun havde vundet sin semifinale. Det var ikke så meget det, at hun vandt semifinalen. Det var mere det, hun gjorde lige efter.

- Det er fantastisk at vinde en guldmedalje, og vide at jeg gjorde det uden doping

Lilly King

Kort efter sit sidste tag rejste Efimova sin finger – signalet var klart. Hun var nummer et.

Den besked ramte et ømt punkt hos hendes olympiske rival Lilly King. Den 19-årige amerikaner var rasende, og efter selv at have vundet sin egen semifinale, gik hun i kødet på Yulia Efimova.

- Du vifter med fingeren ’nummer et’, og du er lige blevet taget for doping. Jeg er ikke fan af det, sagde King til NBC.

Kampen fortsatte uden for vandet

Finalen i 100 meter bryst blev tæt.

De to rivaler startede side om side på bane 4 og 5, og her kunne Efimova se amerikaneren få den bedste start.

King vendte efter 50 meter i bedste tid, mens russeren var uden for top 3.

Efimova kæmpede sig dog tilbage, og da løbet skulle afgøres var alt lige mellem de to rivaler. King trak dog det længste strå, og sikrede sig guldet foran Yulia Efimova.

I de efterfølgende sekunder var det dog som om, at kampen i vandet ikke var ovre.

King svømmede først over mod Efimovas bane for at hænge i banetorvene, men mens hun hang der kiggede hun ikke på noget tidspunkt bagud mod Yulia Efimova, og i stedet valgte hun hurtigt at svømme modsat for at lykønske sin amerikanske holdkammerat Katie Meili, der havde vundet bronze.

At stemningen mellem Yulia Efimova og Lilly King ikke var forbedret efter løbet var tydelig.

King sendte nemlig en ny stikpille rettet mod Efimova, da hun blev interviewet efter løbet.

- Det er fantastisk at vinde en guldmedalje, og vide at jeg gjorde det uden doping, lød det ifølge Fox Sports fra amerikaneren efter løbet.

Efimova græd

I den russiske lejr var Efimova knust efter finalen. Russeren græd i sin træner og pressefolks arme, da hun stod i mixzone og skulle give interviews.

- Mange har talt dårligt om mig, men de kender ikke sandheden. Jeg ønsker ikke at forklare mig, men jeg forstår ikke, de kan tale sådan om mig.

- Jeg forstår nogle reaktioner, men de kan tænke, hvad de vil, sagde Efimova til Viasat ifølge nyhedsbureauet TT.

Upåvirket af den grædefærdige russer understregede Lilly King, at hun stod ved alt det hun havde sagt forud for finalen.

- Jeg sagde bare, hvad alle tænkte.  De er alle glade for, at jeg sagde noget, og havde modet til det, og jeg er glad for deres støtte.

- At stå på mål for det, som jeg synes er rigtigt gjorde bare, at jeg følte, at jeg var nødt til at gøre det endnu bedre her til aften, end jeg har gjort tidligere, lød det fra King ifølge The Gaurdian.