Rio 2016

Bagsiden af medalje-kongen: Stoffer, spritkørsel og genfødsel

Efter et par drøje år er alletiders mest vindende olympiske atlet tilbage, hvor han har det allerbedst – i det olympiske bassin.

- Tidligere tog jeg tingene for givet. Nu nyder jeg livet. Den rejse jeg har været på de sidste to år (...)  Jeg vil for evigt være taknemmelig for alle dem, der hjalp mig. Af mange grunde har det været de bedste to år af mit liv, fortalte Michael Phelps på et pressemøde inden OL blev svømmet i gang.

Legene i Rio er den amerikanske svømmers femte af slagsen, og med nattens guldmedalje har han nu vundet vanvittige 26 OL-medaljer - heraf 22 af guld.

For få år siden lå det ellers ikke i kortene for den nu 31-årige svømmelegende, at han skulle udbygge sin rekordstore OL-medaljesamling.

Phelps følte sig mere hjemme i vand end på land, hvor han mest af alt brugte tiden på at drikke, feste og gamble. Det hele kulminerede med, at han i 2014 blev anholdt for spirituskørsel.

Og det var ikke første gang Phelps havde været i uføre. Allerede som 19-årig, i 2004, blev Phelps arresteret - dengang også for spritkørsel.

I 2009 dukkede der ydermere et billede op i tabloidpressen, hvor man kunne se Phelps ryge hash. Derfor blev han efter anholdelsen i 2014 tvunget til at gå i behandling for sit misbrug.

Det skulle vise sig at være held i uheld for Phelps, da behandling blev startskuddet til et opgør med mange års destruktivt adfærd.

Vil vise mennesket bag svømmeren

Udover misbruget hører det med til fortællingen om Michael Phelps, at han er diagnosticeret med ADHD, og i ung alder blev forladt af sin far.

- Verden har kun set mig som svømmer, ikke menneske, beskrev Phelps overfor USA Today, og bedyrede samtidig, at han har fået mere indre ro - også hjulpet af, at han sammen med sin forlovede, Nicole Johnson, blev forældre til en lille dreng i maj.

Phelps har både lillemanden, Boomer, og sin forlovede Nicole Johnson med til OL.

- Nu er jeg mere tilstede i de ting jeg foretager mig i mit liv, fortæller Phelps om den transformation han har gennemgået.

Derfor handler OL i Rio ikke bare om at vinde guldmedaljer for svømmeikonet. I Rio har Phelps også en mission af mere personlig karakter:

Det, der foregår i Olympic Aquatics Stadium, handler også om, at vise mennesket bag alle OL-medaljerne. Derfor lagde Phelps meget vægt på, at rollen som amerikansk fanebærer ved åbningsceremonien var mindst ligeså vigtig for ham, som udsigten til at føje mere metal til det i forvejen overfyldte medaljeskab.

Michael Phelps tog sin 26. OL-medalje

Det holdt dog ikke Phelps fra at tage sin 26. OL-medalje natten til fredag. Sejren kom efter en overbevisende præstation i 200 meter medley.

En præstation, der samtidig gjorde ham til den ældste guldvinder i en individuel disciplin i svømning ved OL. Det var Phelps fjerde guldmedalje ved legene i Rio.

Alletiders bedste OL-atlet

Michael Phelps OL-debuterede som 15-årig ved legene i Sydney i 2000, hvor han fik en femteplads. 

Det resultat revancherede han i den grad fire år senere i Athen, hvor han tog svømmeverdenen med storm, og hjembragte seks guld- og to bronzemedaljer.

Den enorme medaljehøst forsatte ved OL i Beijing i 2008, hvor Phelps var legenes helt store profil. Her vandt han guld i samtlige otte discipliner han stillede op - endda med syv verdensrekorder og en enkelt olympisk rekord som følge. Havde han været et land, var han ene mand endt som 2008-legenes niendemest vindende nation - lige foran hele Italien.

Det blev til seks yderligere medaljer ved OL i London i 2012, hvorefter Michael Phelps annoncerede, at han stoppede karrieren.

I 2014 besluttede han sig imidlertid for at finde badebukserne frem fra gemmerne, for at prøve at kvalificere sig til OL i Rio, hvor han i skrivende stund har vundet tre guldmedaljer.

Se et sammenklip fra Phelps lange svømmekarriere i videoklippet øverst i artiklen.