Rio 2016

Tidligere topsvømmer kritiserer danske svømmepiger: Hvorfor smiler de når de har tabt?

Den tidligere topsvømmer Mette Jacobsen mener, at mentaliteten skal forandres hos de danske svømmere, når de står i finaler.

Forventningerne til de danske svømmere var to OL-medaljer. Men indtil videre har danskerne fejlet, når de har stået i en finale.

Hverken Jeanette Ottesen, Mie Ø. Nielsen eller Rikke Møller Pedersen, som der var medaljehåb for, har indtil videre kunne leve op til forventningerne.

Ligesom der heller ikke blev vundet nogle medaljer for fire år siden i London.

Efter Ottesens sidsteplads i finalen i 100 meter fri satte hun ord på noget af den danske frustration.

- Jeg tror måske, at vi danskere ikke er helt godt nok forberedt på det mentale plan.

- De store nationer ved, hvad det handler om, hvor vi mangler vindermentaliteten. Jeg kan mærke det hos os alle sammen. Vi er uh, sådan lidt forsigtige i stedet for at stille os op med armene over hovedet og sige: Jeg kan det her, fortalte Jeanette Ottesen.

En udtalelse der får opbakning af svømmeekspert Mette Jacobsen.

- Hun har helt sikkert fat i noget. De (danskerne red.) har bevist i de indledende heats, at den tunge træning har givet pote. Men når det gælder, falder de sammen. Bedst illustreret ved Rikkes kollaps (Rikke Møller Pedersen blev sidst i finalen i 200 meter bryst red.), siger Mette Jacobsen til TV 2 SPORT.

Hun undrer sig over, at der ikke er mere tristhed at spore blandt de danske svømmere, når de har misset en medalje.

- Der er noget, som skal forandres. Det virker lidt som om, når de har misset en medalje, at de bare stiller sig op og er glade. De skal virkelig ville det, pointerer den tidligere svømmer og statuerer Michael Phelps som eksempel på vindermentalitet.

I OL-semifinalen i 200 meter butterfly sad Phelps med dræberøjne, fordi hans største konkurrent Chad le Clos stod og skyggeboksede foran ham. I bassinet efterlod Phelps ikke nogen tvivl om, at han var den stærkste.

Derfor er der ifølge Mette Jacobs kun én måde at komme ovenpå i finalerne.

- De skal blive ved med at komme ud i de situationer. Og så skal de vedkende sig, at de er presset. Så tror jeg bedre på, det bedre kan håndteres, vurderer Mette Jacobsen.