Rio 2016

Kinesisk svømmer bryder tabu og bliver hyldet som forkæmper

Kinesiske Fu Yuanhui har vundet respekt fra en masse mennesker verden over, efter hun udtalte sig om et særdeles tabubelagt emne i sit hjemland.

Selv om Fu Yuanhui blot er 20 år, er hun godt på vej til at blive et forbillede blandt kvinder verden over. Efter hun havde svømmet finale i 4 x 100 meter medley, berørte hun et tabubelagt emne i Kina.

En tydeligvis smerteramt Fu Yuanhui tog sig til maven efter finalen, hvor Kina sluttede på fjerdepladsen - lige efter de danske kvinder, som vandt bronze. Se finalen i videoen over artiklen.

Da en kinesisk journalist spurgte, om hun var okay, svarede hun:

- Jeg følte ikke, jeg svømmede godt i dag. Jeg svigtede mine holdkammerater. Fordi jeg fik min menstruation i går, følte jeg mig lidt svag, men det er ikke noget undskyldning, fortalte hun til det kinesiske tv CCTV ifølge Quartz.

Snakken om menstruation er generelt en yderst sjælden ting i sportsverdenen. Kun tennisspillerne Heather Watson og Petra Kvitova har udtalt sig kort om emnet, fordi de følte sig ude af stand til at konkurrere, når de havde menstruation.

Det sociale kinesiske netværk Weibo svømmer allerede over af begejstring for den unge kineser.

- Menstruation er tabubelagt emne i offentligheden for kvinder. Men Fu talte faktisk om emnet i et interview. Cool, har en kvindelig blogger skrevet.

Fu's kommentarer fik også flere kinesere til at indse, at det ikke er farligt at svømme, mens kvinder har menstruaiton. Flere spurgte eksempelvis på Weibo, hvorfor der ikke var noget blod i bassinet. Senere i kommentarfeltet fandt de ud af, at det er muligt med brug af tamponer. Et produkt som ikke er særlig brugt i Kina.

Har allerede gjort sig bemærket under OL

Det er ikke første gang, Fu Yuanhui gør sig bemærket under OL. I semifinalen ved 100 meter ryg svømmede hun distancen i 58,95 sekunder. En stor overraskelse for hende selv, som lavede et nærmest legendarisk udtryk, da hun fik tiden af vide af en kinesisk journalist.

I finalen i 100 meter ryg var Fu Yuanhui med til at snyde Mie Ø. Nielsen for en OL-medalje. Kineseren fik sammen med canadiske Kylie Masse bronze. Blot fire hundredele hurtigere end danskeren.

Det virker i det hele taget til, at Fu Yuanhui bare er en rigtig glad svømmer, som ikke tænker over, at hun er en del af det største show i verden.

På medaljeskamlen er hun i hvert fald ikke bange for at lave grimasser for at få folk til at grine.