Rio 2016

Video belaster USAs svømmestjerner: Begik hærværk på tankstation

Overvågningsbilleder viser hvordan amerikanske svømmere begik hærværk på en tankstation i Rio og endte med hænderne over hovedet.

De fire amerikanske svømmestjerner Ryan Lochte, Jack Conger, Gunnar Bentz og Jimmy Feigen begik tilsyneladende hærværk på en tankstation i den brasilianske storby Rio i weekenden.

Det viser overvågningsbilleder fra tankstationen - som dermed underminerer svømmestjernernes anmeldelse om, at de blev udsat for et røveri.

Historien om røveriet blev oprindeligt bragt i avisen USA Today - med Ryan Lochtes mor som kilde.

De brasilianske myndigheder afviste historien og valgte i stedet at indlede en sag om falsk anmeldelse. Og nu har politiet fremlagt overvågningsmaterialet.

Det viser en noget anden version. 

Omkring klokken 06 søndag morgen stoppede de fire mænd på en benzintank i forstaden Barra da Tijuca, hvor mange af de olympiske stadions ligger.

Ifølge brasiliansk politi ødelagde de et skilt på tankstationen, hvorefter de blev tilbageholdt af en sikkerhedsvagt.

Historien fra svømmestjernerne var en helt anden.

- Vi blev standset i vores taxi. De her fyre kom hen til os med et politiskilt - ingen lys, ingenting, kun et politiskilt, og så vinkede de os ind til siden, har Ryan Lochte forklaret til tv-stationen NBC.

- De trak deres pistoler, de sagde til de andre svømmere at de skulle lægge sig på jorden - de kom ned på jorden. Jeg nægtede. Jeg havde det sådan, at vi ikke havde gjort noget forkert, så jeg ville ikke lægge mig ned.

- Så trak fyren sin pistol, han afsikrede den, satte den for panden af mig sog så sagde han: "Læg dig ned" - så rakte jeg mine hænder op, fortæller Ryan Lochte.

Ifølge svømmestjernen tog røveren hans penge, men efterlod mobiltelefon og personlige papirer.

Billederne fra tankstationens overvågningskamera viser imidlertid en anden historie.

På billederne ser man, hvordan svømmerne river en firkantet genstand - ifølge politiet et reklameskilt - ud fra en væg og kommer ud fra en gyde.

Efterfølgende konfronteres svømmerne af en vagt. Billederne viser ikke om vagten trækker en pistol, men på videoen ses en af svømmerne med hænderne over hovedet.

Du kan se videoen, hvor svømmerne angiveligt konfronteres af den bevæbnede vagt her:

Bevismaterialet fra brasiliansk politi har fået USAs Olympiske Kommité til at undskylde for svømmernes opførsel.

- Disse atleters opførsel er ikke acceptabel, og den repræsenterer ikke Team USAs værdier, hedder det i en udtalelse fra kommitéen.

USAs Olympiske Kommité vil nu se på, om sagen skal have yderligere konsekvenser for svømmerne.

Ifølge en advokat for svømeren James Feigen, har han indgået et forlig med de brasilianske myndigheder. Ifølge advokaten har Feigen indvilliget i at betale en erstatning på 10.800 dollars for derefter at forlade Brasilien.