Rio 2016

Tofts OL-anekdote: “Ålen alene i badekarret”

Mussambani var en svømmer fra Ækvatorial Guinea i det mellemste Afrika ved legene i Sydney 2000.

Det var første gang han stiftede bekendtskab med et konkurrence bassin, og hans forberedelser var de sidste otte måneder uden svømning.

Han skulle ud i et kvalifikationsheat med en svømmer fra Niger og en fra Tajikistan. En helt speciel trio, men helt i den olympiske ånd. De to sidstnævnte kom ikke alene akavet i bassinet - de kom alt for tidligt. Og blev derfor diskvalificeret.

Nu var Mussambani alene i badekarret. Otte baner ved siden af hinanden, kun en i brug. Mussambani kæmpede på sin 100 meter fri, og de sidste 30 meter blev meget lange for ham. Flere gange var han tæt på at bruge tovene mellem banerne som redningsplanke, men han overvandt trætheden og kom udmattet ind i en tid, der var langsommere end gennemsnittet - på 200 meter fri.

Han var så knust over sin “præstation”, at han grædende gemte sig i omklædningsrummet, men de 17.000 tilskuere i svømmearenaen krævede ham ud til hyldest - og Mussambani blev legenes mest populære skikkelse. “Eric - Ålen” - havde i den grad levet op til det olympiske motto: det er bare det at være med…..

Og så kunne han glæde sig over, at reglerne i svømmekonkurrencerne ikke var som i gamle dage. Her blev svømmerne i båd sejlet ud på havet, så blev de smidt i vandet, og den der kom først ind havde vundet. I Sydney havde Mussambani dog sikkerhed med fire bassinkanter rundt om sig.