Svømning

Atlet takker hajen, der bed hans ben af: - Det gjorde mine drømme til virkelighed

En hvidhaj bed halvdelen af en sydafrikansk svømmers ben af. Nu takker han hajen og vil gøre en indsats for at beskytte dyrearten.

For 10 år siden ændrede livet sig markant for Achmat Hassiem.

Ved et livredderkursus cirkulerede en fem meter lang hvidhaj rundt om hans lillebror, og i et forsøg på at distrahere hajen slog Hassiem på vandets overflade. Det resulterede i, at hajen bed halvdelen af hans højre ben af.

I disse dage er den 34-årige sydafrikaner i Rio de Janeiro. Her har han repræsenteret sit land i svømning ved de paralympiske lege. Og netop det at kunne vise det farverige sydafrikanske flag frem har betydet alt for Hassiem. Den mulighed takker han nu hajen for.

- Hajen har givet mig så mange muligheder - muligheden for at repræsentere mit land og til at ændre verden. Det (hajbiddet, red.) udviklede mig fra at være et barn med drømme til faktisk at være et barn, som har fået gjort drømme til virkelighed, siger Hassiem til den officielle hjemmeside for de paraolympiske lege.

Til hverdag har Achmat Hassiem en protese på sit højre ben, men mandag aften stod han på et ben på skamlen - klar til sin favoritdisciplin, 100 meter butterfly, i S10-klassen.

S10-klassen

S10-klassen er for atleter med fysiske handicap. Flere af hans konkurrenter har begge ben i behold, men lider af andre fysiske mén.

Det blev dog til en sidsteplads i finalen, men ved Legene i London for fire år siden lykkedes det Hassiem at hive en bronzemedalje hjem i disciplinen.

Hajmanden vil beskytte hajer

Efter de paraolympiske lege i Brasilien er det slut med at dyrke svømning på konkurrenceplan for Hassiem.

I stedet skal han være med til at beskytte hajer i sin rolle som global marinevagt for FN med speciale i hajer.

- Jeg er blevet en hajbeskytter, fordi det er min måde at takke hende (hajen, red.) for at give mig alt det, jeg har opnået. Hvem er bedre til at beskytte dem end mig? spørger han retorisk.

Derfor har han fået kælenavnet "Hajmanden".

Achmat Hassiem deltog også i disciplinen 100 meter fri ved de paralympiske lege i Rio de Janeiro, men her kvalificerede han sig ikke til finalen.