Gravid Ottesen afslører: - Jeg havde lagt den perfekte plan for et karrierestop

16x9
Fokus er rettet imod OL i 2020. Foto: ALEXANDER NEMENOV / Scanpix Denmark

Først ville hun indstille karrieren, så blev hun gravid, og nu håber Danmarks mest vindende svømmer, at hun efter fødslen kommer tilbage til toppen.

Alt var egentlig planlagt, og beslutningen var taget.

EM på kortbane i København i december måned skulle sætte det perfekte punktum for en 17 år lang svømmekarriere, der har gjort Jeanette Ottesen til den mest vindende danske svømmer nogensinde.

- Det ville have været den perfekte afsked. På hjemmebane i Danmark og så endda i København. Jeg var klar til at sige farvel til svømningen for altid, og jeg var helt afklaret med min beslutning, siger Jeanette Ottesen til TV 2 SPORT.

Men i starten af maj ændrede planerne for fremtiden sig pludseligt fra den ene dag til den anden.

Jeanette Ottesen og kæresten Marco Loughran opdagede nemlig, at de ventede deres første barn.

- Det var helt vildt. Jeg gik nærmest helt i panik, da jeg skulle fortælle det til Marco. Det var jo hele vores liv og alle vores planer, der blev vendt fuldstændigt på hovedet. Men det er også helt fantastisk. At stifte familie er noget, jeg altid har drømt om.

- Efter den første lykkerus havde lagt sig, blev jeg dog også ramt af en lidt ambivalent følelse. Jeg vidste med det samme, at EM i København nu var udelukket, og det var faktisk noget, jeg allerede var begyndt at glæde mig rigtig meget til. En perfekt afslutning på en lang karriere - og samtidig kunne jeg give noget tilbage til dansk svømning, der har givet mig så mange oplevelser de seneste mange år, siger Jeanette Ottesen.

De første måneder af graviditeten tog hårdt på Jeanette Ottesen. Hun måtte ligge i sengen i flere dage i træk nærmest uden at bevæge sig, fordi hun simpelthen blev decideret syg. En helt uvant oplevelse for den ellers altid så fysisk aktive og raske svømmer.

Jeg tror på, at denne her pause kan give mig lysten tilbage, og jeg udelukker ikke mere, at jeg kan svømme ved OL i Tokyo

Jeanette Ottesen

De dårlige dage gav dog også masser af tid til at tænke på livet, der nu ventede forude. Og langsomt, i takt med at den værste kvalme og andre graviditetssymptomer forsvandt, begyndte Ottesen også at acceptere, at fra nu af kommer svømningen i anden række.

- Nu har jeg vænnet mig til tanken. Jeg er rigtig, rigtig glad og glæder mig helt vildt til at blive mor. Det bliver så stort, siger Jeanette Ottesen, der har termin midt i december.

Karrierestop er udskudt

Selvom alt fokus det kommende år vil være rettet mod familiens lille ny, så har Jeanette Ottesen også overvejet, hvordan hendes fremtid som svømmer skal se ud.

- Jeg indstiller ikke min karriere. Jeg holder en pause, og så må vi se, hvad der sker. Der er ingen tvivl om, at de seneste måneder har sat tankerne i gang om, hvorvidt jeg overhovedet er færdig som elitesvømmer.

Tilbage i december 2016 var svømningen ellers ved at hænge den danske sprinter langt ud af halsen.

- Jeg var totalt mæt. 2016 havde været så vildt et år for mig, hvor svømningen bare havde fyldt alt. Alene tanken, om at der lå et EM på hjemmebane forude i 2017, kunne jeg slet ikke overskue, fortæller Jeanette Ottesen.

Derfor blev VM i Budapest også hurtigt droppet - og tankerne om et OL i Tokyo i 2020 helt udelukket.

Men efter de seneste måneders forandringer i Jeanette Ottesens liv er tankerne lige nu rettet mere imod et comeback i vandet fremfor et karrierestop.

- Svømningen er så stor en del, af den jeg er. Selvfølgelig bliver der andre prioriteter i fremtiden, men jeg begynder mere og mere at tro på, at jeg ikke er færdig som elitesvømmer.

OL-tanker er vendt tilbage

- Efter OL i Rio var jeg helt overbevist om, at det var mit sidste. Jeg kunne slet ikke forestille mig at svømme fire år mere på højeste niveau, siger Jeanette Ottesen.

OL i Rio var Ottesens fjerde i karrieren. Her vandt hun også sin første OL-medalje, da hun var en del af den danske medleyholdkap, der sikrede sig bronzemedaljer.

De seneste måneders pause væk fra alt svømning har givet Jeanette Ottesen tid til at overveje sine muligheder i fremtiden, og her er tanker om endnu et OL i 2020 pludselig vendt tilbage.

- Som månederne er gået, er det noget jeg virkeligt er begyndt at overveje. Jeg tror på, at denne her pause kan give mig lysten tilbage, og jeg udelukker ikke mere, at jeg kan svømme ved OL i Tokyo.

Troen, på at hun også kan vende tilbage til svømning på topniveau, fejler intet hos Danmarks mest vindende svømmer gennem tiderne.

- Jeg vil formentlig skulle gøre det på min egen måde. Jeg vil for eksempel ikke vende tilbage til NTC (det Nationale Træningscenter) og svømme der. Det er helt sikkert. Det skal være i mit tempo og på mine præmisser, siger Jeanette Ottesen.

- Man har set, at svømmere som amerikanske Dana Vollmer, der efter hun har fået et barn, er vendt tilbage til verdenstoppen og har vundet OL-medaljer. Det tror jeg også på kan lade sig gøre for mig, hvis alt flasker sig.