Derfor er Pernille Blume en af verdens hurtigste svømmere

Danske Pernille Blume står bag både rekorder og medaljer på svømningens sprintdiscipliner. Vi har undersøgt, hvad det er, der gør hende så hurtig.

50 og 100 meter fri er to krævende svømmediscipliner, hvor selv den mindste fejl kan være forskellen på succes og fiasko. Danske Pernille Blume er i verdenseliten i disciplinerne, og hun har den danske rekord på både 50 og 100 meter fri. Og så har hun henholdsvis vundet OL-guld og VM-bronze på distancerne.

Men hvad er det der gør, at den danske svømmer er en af verdens hurtigste gennem vandet på de to sprintdistancer? TV 2 SPORTs videnskabelige redaktion SportsLab har i samarbejde med humanfysiolog og svømmeekspert fra Københavns Universitet Nikolai Nordsborg set nærmere på, hvor den danske svømmer har sine styrker, når hun springer ud fra skamlen og brillerer på 50 og 100 meter fri. 

Der er især tre faktorer, der spiller ind på svømmesportens sprintdistancer. Fysikken, timingen og ikke mindst tempoet.

1: Fysik

Med sine 170 centimeter er Pernille Blume ikke en klassisk sprintsvømmer rent fysisk. Langt de fleste af hendes konkurrenter er over 180 centimeter. For eksempel måler den svenske verdensmester Sarah Sjöström 182 centimeter. Det betyder, at Pernille Blume normalt må tage 40 svømmetag på 50 meter fri, mens konkurrenterne kan nøjes med 38.

- Hvis man skal finde den perfekte sprintsvømmer, så skal man helst være lang. Så er bassinet reelt set også kortere. Man kan tage længere armtag. Det er en fordel. Og så skal man være teknisk dygtig og rigtig stærk, siger Nikolai Nordsborg.

2: Timing

På 50 meter fri er det marginaler, som afgør, om det bliver medalje eller ej. For at opnå et perfekt løb har Nikolai Nordsborg analyseret sig frem til, at det nogenlunde skal se sådan her ud:

Efter sit udspring skal man som 50-meter-svømmer bryde vandet efter cirka fire sekunder. Herefter skal man have 20 sekunders svømning, inden man rammer bassinkanten med den rigtige timing. Mangler man et halvt svømmetag, er det nok til at misse medaljen.

Hvis alt det her spiller, så er man med i kampen om medaljer. Hvis det glipper i en af de faser, så er man ude

Nikolai Nordsborg, humanfysiolog

Hvis man gennemgår Pernille Blumes guld-løb fra OL i Rio, kan man se, at Pernille Blume ikke kommer helt så langt som konkurrenterne ved udspringet.

Hun er også den, som er længst tid under vandet, inden hun bryder det efter de fire sekunder.

3: Tempo

Det, der bliver afgørende for Pernille Blume, er hendes topfart og udholdenhed. Hun svømmer med en gennemsnitsfart på 7,5 km/t. En fart, hun formår at holde hele løbet igennem.

Derfor kommer hun hurtigt op til konkurrenterne, også selvom hun må tage 40 svømmetag på de 50 meter. De fleste af konkurrenterne kan nøjes med 38. Og efter 20 sekunder ligger hun til en medalje. Pernille Blume kompenserer altså for sin manglende højde ved at kunne holde en høj fart.

Da Pernille Blume kommer i mål efter 24,07 sekunder, er hun 2/100 af et sekund foran nummer to - det svarer til bare 4,1 centimeter.

- Hun (Pernille Blume, red.) kan svømme absurd hurtigt på 50 meter crawl. Hun er meget stærk, når man ser hende svømme. Den dag lykkes alting og faldt ud til hendes fordel og genererede guldmedaljen, siger Nikolai Nordsborg.

Den dobbelte distance

Til VM i juli 2017 beviste Pernille Blume, at hun også er en af verdens hurtigste på den dobbelte distance - 100 meter fri. I videoen herunder kan du se 100-meter-finalen, hvor hun vandt bronze.

Humanfysiolog og svømmeekspert Nikolai Nordsborg analyserer Pernille Blumes 100 meter. Video: Mejse Egebjerg

Pernille Blume rammer ifølge Nikolai Nordsborg den perfekte timing i løbet. Ligesom på 50-meteren er hun fire sekunder under vandet, inden hun bryder det. Herefter har hun 20 sekunders svømning og en vending, som tager præcis 0,8 sekunder. Så har hun 28 sekunders svømning, inden hun rammer bassinkanten perfekt.

- Hun (Pernille Blume, red.) var eminent til at have fart og holde fart. Og til allersidst kommer hun op i medaljerækkerne. Den bronzemedalje var i mine øjne mere klar end hendes OL-guldmedalje, slutter Nikolai Nordsborg.

Pernille Blume satte dansk rekord med tiden 52,69 sekunder på 100-meteren og vandt for første gang i sin svømmekarriere VM-bronze. Og hun beviste endnu engang, at hendes topfart og udholdenhed er med til at gøre hende til en af verdens hurtigste svømmere.