Svømning

Dansker med verdensrekorden: - Det er ikke ude med mig

Rikke Møller Pedersen kæmpede med troen på sig selv, men på egen hånd vendte hun nedturen, og nu tror hun på fremtiden.

13 medaljer. Så meget metal har Rikke Møller Pedersen med sig hjem i kufferten efter de sidste fire måneders World Cup-tur.

Ikke et eneste af de otte World Cup-stævner rundt om i verden er Rikke Møller Pedersen rejst tomhændet hjem fra.

Det gør, at jeg kan se meget længere frem i min karriere nu. Og jeg kan faktisk nyde det igen

Rikke Møller Pedersen

Men det var faktisk slet ikke med målet om at vinde medaljer, hun pakkede badedragten og rejste afsted tilbage i august. Og det var langt fra kun medaljer, danskeren tog med sig hjem.

- Jeg tog af sted for virkelig at udvikle mig og lære noget nyt om mig selv. At jeg så oven i det fik nogle gode resultater, det giver mig selvfølgelig en ro og tro på, at den proces, jeg har gang i, det er det rigtige for mig, siger Rikke Møller Pedersen til TV 2 SPORT.

I sommer så det noget mere gråt ud for danskeren, da hun ved VM på langbane missede finalen i favoritdisciplinen 200 meter bryst. En distance, hun ellers er indehaver af verdensrekorden på.

Derfor var det belejligt, at World Cup-turen gik i gang få dage senere, for Rikke Møller Pedersen følte sig slet ikke klar til at tage hjem og vende tilbage til den almindelige træning.

Turen gik i første omgang til Moskva, Berlin og Eindhoven, og det var her, den danske svømmer for første gang prøvede kræfter med World Cuppen, der bliver svømmet på kortbane og har deltagelse af nogle af verdens bedste svømmere.

Rikke Møller Pedersens World Cup-medaljer

Første afdeling: 

Guld 200 meter bryst, Moskva

Sølv 200 meter bryst, Berlin

Bronze 50 meter bryst, Eindhoven

Anden afdeling:

Sølv 50 meter bryst, Hong Kong

Sølv 100 meter bryst, Hong Kong

Sølv 200 meter bryst, Hong Kong

Guld, 200 meter bryst, Doha

Sølv 50 meter bryst, Doha

Sølv 100 meter bryst, Doha

Tredje afdeling:

Bronze 200 meter bryst, Beijing

Guld 200 meter bryst, Tokyo 

Sølv 100 meter bryst, Singapore

Bronze 50 meter bryst, Singapore

Normalt har hun svømmet det store årlige mesterskab og på den måde været været vant til at skulle toppe i lidt over 2 minutter hvert år. Det er anderledes i World Cuppen, hvor der er mange løb at præstere i.

- I den første afdeling blev jeg vildt positivt overrasket over både måden, det hele fungerede på, hvor åbne folk var, hvor godt et sammenhold, vi fik på tværs af landene, og hvor godt jeg egentlig befandt mig med det der med at skulle præstere hele tiden og bare se, hvad dagen bragte, siger Rikke Møller Pedersen.

Og allerede i den første World Cup efter VM begyndte hun at få følelsen af succes tilbage, da hun svømmede sig til en guldmedalje i 200 meter bryst.

Øjenåbner og genfunden selvtillid

Sæsonens 13 World Cup-medaljer betyder, at hun kunne rejse hjem fra World Cuppen som den syvende bedste kvindelige svømmer denne sæson på kortbane.

Selvom resultater ikke var det primære mål, gør det hende alligevel enormt stolt, og så har det gjort hende opmærksom på noget vigtigt, hun vil ændre.

Det er ikke 'ude med mig'

Rikke Møller Pedersen

- Det er, som om jeg gang på gang har skullet vinde en medalje, få en vis placering eller som nu her slutte som nummer syv samlet i verden på tværs af discipliner og distancer for rent faktisk at forstå min værdi. Hvor mange gange skal det ydre fortælle mig, at jeg faktisk er god nok, før jeg selv tror på det?, siger Rikke Møller Pedersen.

Hun peger på, at en af grundene til, hun har været meget hård ved sig selv på det seneste, også skal findes i de rigtig hårde halvandet til to år, hun har haft, hvor den store indsats hun har lagt i træningsbassinet, og de ofre, hun har gjort, ikke er blevet til tilsvarende store resultater.

- Det er hårdt hele tiden at få de slag, når du føler, du yder en stor indsats. Derfor har det nok bare taget virkelig, virkelig lang tid, faktisk hele denne her tur, at indse, at jeg ikke behøver at være så hård ved mig selv. Det er ikke 'ude med mig'.

- Det var den kamp, jeg gerne ville tage op for at bevise over for mig selv, at 'hey, nu holder du fast', og nu bygger du videre på alle de gode ting, du har, og så prøver du at få selvtilliden igen. Det er jo det her, jeg har talent for og har brugt mit liv på indtil videre. Det er det, jeg har ofret så mange ting for. Så bare at skulle smide det væk og ikke tage udfordringen op, det ville have været alt for hårdt, siger Rikke Møller Pedersen.

Oplevelsen af den genfundne selvtillid og identitet kommer på det helt rigtige tidspunkt for den 28-årige svømmer.

I sommer efter VM meldte hun ud, at det nu var tid til at lytte til sig selv, og at kursen skulle ændres for resten af karrieren.

Og her efter den vellykkede World Cup-tur føles det ikke helt lige så svært at forestille sig selv hoppe i bassinet igen og igen de næste mange år.

- Det gør, at jeg kan se meget længere frem i min karriere nu. Og jeg kan faktisk begynde at nyde det igen. Jeg kan meget bedre overskue, at der skal gå flere år endnu med det. Og det har været virkelig vigtigt for mig at genfinde sådan en positiv, glad stemning og energi omkring min sport og min karriere, siger Rikke Møller Pedersen.

Befrielse at give slip

Hun har hele vejen igennem World Cup-turen været meget opmærksom på at arbejde med sig selv.

Da hun efter fire uger hjemme i Danmark i slutningen af september skulle rejse afsted til den anden del af World Cup-turen, var det vigtigt for hende at prøve at nulstille sig selv.

Hun ønskede at rejse til stævnerne i Hong Kong og Doha uden at være forudindtaget. Hun ville befri sig selv fra tidligere tankemønstre, der sagde, at nu skulle det gå sådan og sådan, eller nu måtte det og det i hvert fald ikke ske.

Selvom jeg beslutter at gøre nogle ting anderledes, så kan jeg faktisk godt gøre det rigtig, rigtig godt

Rikke Møller Pedersen

Og det lykkedes.

- Det var en kæmpe befrielse at give slip på nogle af alle de der OCD'er, man får gennem tiden, når man har lavet noget i så mange år. Tanker om, at jeg SKAL gøre sådan her, jeg SKAL føle mig så og så oplagt, og min krop SKAL være sådan og sådan. Sådan kunne det bare ikke være. Det var helt vildt rart at komme ud i et nyt scenarie, hvor jeg fandt ud af, at der kunne jeg også være. Der kunne jeg også trives, siger Rikke Møller Pedersen.

Der var ingen, der var i nærheden af danskeren, da hun vandt guld i Doha. Video: Robin Ettinger-Erichsen

Indtil dette efterår har hun haft svært ved at give slip på måden, hun har været vant til at gøre tingene på i de første mange år af sin karriere. Men hun har erkendt, at hun ikke kan blive ved med at gøre tingene, som hun plejer, for hun har udviklet sig.

- Jeg bliver nødt til at følge med i forhold til min alder, hvor min krop er fysisk den dag i dag, og den hverdag, jeg også gerne vil have ved siden af. Det har været svært at finde mig til rette i. Derfor har det været enormt positivt at kunne se, at selvom jeg beslutter at gøre nogle ting anderledes, så kan jeg faktisk godt gøre det rigtig, rigtig godt, siger Rikke Møller Pedersen. 

Det giver en ny ro. En ro, hun tror på, hun kan tage med sig til fremtidige stævner.

Alene om ansvaret

Inden den tredje og sidste afdeling af efterårets tur i Asien oplevede hun at føle sig udfordret. Hjemme i Danmark var der mange ting at se til, og hun havde mærket en begyndende frustration over en lille tvivlen inden i sig på, om hendes krop nu kunne følge den røde tråd, der var i træningen.

Men da hun rejste af, formåede hun at lægge frustrationen til side og opdagede, at hun nu for alvor følte sig godt tilpas med de mange flyture, og at det ikke længere gjorde noget, at der var mange skift og ting, hun skulle ’flyde med’.

Det har givet mig enormt meget at have stået i situationer, hvor jeg ikke har kunne lægge ansvaret fra mig

Rikke Møller Pedersen

World Cup-deltagelsen har været hendes personlige projekt, og hun har til en stor del af stævnerne rejst alene. Det har været vigtigt for hende igen at kunne mærke sig selv og selv at have det fulde ansvar for sin svømning.

- Det har givet mig enormt meget at have stået i situationer, hvor jeg ikke har kunne lægge ansvaret fra mig. Når der kom pres på, eller når jeg gerne ville levere et godt resultat, så skulle jeg gøre det, og jeg har ikke haft nogen at spørge til råds eller nogen at lægge lidt af nervøsiteten over på. Nogen til at hjælpe mig igennem det.

- Her efterfølgende har jeg faktisk bidt mærke i, at det at have alt ansvaret selv og få lov til at tage beslutninger for, hvad JEG har brug for lige nu i stedet for bare sådan helt slavisk at skulle følge en eller anden træningsplan, det synes jeg faktisk har fungeret enormt godt, siger Rikke Møller Pedersen.

En gang imellem har hun haft en træner med, som hun selv har valgt, for det har været vigtigt for hende, at det var en, der gav plads. Men ved den sidste afdeling i Asien var det vigtigt for hende igen at være alene om ansvaret.

Hun ville have det sidste med og sørge for, at der ikke var nogen mulighed for at falde tilbage i nogle af de gamle vaner. Og hun er blevet positivt overrasket og lidt stolt over, hvordan hun har håndteret det hele.

- Det endelige mål med at tage afsted det her efterår var, at jeg skulle vende mere tilbage til mig selv og finde ud af, hvem jeg gerne ville være i min sport i denne her 3. halvleg af min karriere, som jeg er begyndt på. Det føler jeg, jeg nu har fået kickstartet helt vildt godt, siger Rikke Møller Pedersen.

Vil nyde hjemmebane-EM mere

Næste gang Rikke Møller Pedersen springer i vandet ved et stort stævne, er når EM på kortbane løber af stablen i København om få uger.

Det ser hun frem til. Mere end hun gjorde for et par måneder siden, da World Cup-turen stadig var ung.

I stedet for at det handler om liv og død, så handler det jo om at tage noget med derfra

Rikke Møller Pedersen

For imodsætning til de sidste par år, hvor det store fokus har ligget på OL og VM på langbane, har det igen at konkurrere på kortbane vækket en glæde og lyst til at finjustere detaljerne i hende.

- Efter World Cup-turen føler jeg, at jeg har en ballast med mig, som gør, at jeg har flere redskaber med i bassinet. Tingene er kommet til at sidde bedre og bedre, og det gør, at jeg kan stille mig op bag skamlen til EM og sige 'det skal nok gå det her', siger Rikke Møller Pedersen.

Den personlige udvikling, hun har været igennem, har også stor indflydelse på, hvordan hun går ind til eventet på hjemmebane. Hun tror på, hun meget bedre vil kunne nyde den store oplevelse nu.

- Jeg har virkelig fået en anden indstilling til det her med at stille mig op til et stævne. I stedet for at det handler om liv og død, så handler det jo om at tage noget med derfra. Og det kan faktisk kun lade sig gøre, hvis du står og er lidt åben og ikke kun er fokuseret på de fire baner, du skal svømme. Det glæder jeg mig til at kunne brug, siger Rikke Møller Pedersen.

Og så er hun er hun også allerede begyndt at tænke på tiden efter EM.

For World Cup-touren har givet hende så meget glæde, selvtillid og nye tanker, at hun håber, det kan lade sig gøre at komme afsted igen.

- Det er helt klart mit mål for næste sæson. Jeg synes, det har været så god en oplevelse, også fordi det har været nyt, så det vil næsten være en bedre oplevelse, end når der til sommer bare kommer endnu et langbane-EM, siger Rikke Møller Pedersen.

Følg EM på kortbane fra den 13. til den 17. december på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY