SportsLab

Hurtigere end en 8-årig? Her stiller tv-vært sin 'bagdel i klaskehøjde'

Hvor langt skal man mon ned i alder blandt Danmarks svømmetalenter for at finde en svømmer, som TV 2s Morten Ankerdal er i stand til at besejre?

Ved første øjekast ligner det feje hold.

En 44-årig voksen tv-vært på den ene startskammel. En spinkel 8-årig knægt, der går i 2.U, på skamlen ved siden af.

Forskellen udligner sig dog, da de to kombattanter springer i vandet. For så er størrelsen nemlig ikke længere afgørende.

- Jeg tror, at der nogen, der får øjnene op for, hvor meget teknik betyder i svømning. Man kan tage en kæmpe stor mand, der generelt er god til sport, og så kan han konkurrere mod en 8-årig og få klø, fortæller Nikolai Nordsborg, der er humanfysiolog ved Københavns Universitet.

En påstand, som SportsLab efterprøvede sammen med svømmere fra Hovedstadens Svømmeklub og den professionelle Daniel Skaaning, der i disse dage svømmer for Danmark ved EM på kortbane i Royal Arena.

- Det er sjovt at finde ud af, hvad en midaldrende mand kan i modsætning til konkurrencesvømmere. Jeg tror, vi skal et godt stykke ned i alder. Jeg begyndte at svømme sådan for alvor, da jeg var 9 år, så det er ikke meget galt med en 8 til 10 år, siger Daniel Skaaning.

I forsøget var Daniel Skaaning Morten Ankerdals første modstander i disciplinen 25 meter crawl. Derefter ventede svømmere på 16 år og nedefter, og vi stoppede først, da TV 2-værten havde ydet ligeværdig konkurrence.

- Jeg ved jo godt, at når jeg har sagt ja til det her, så risikerer jeg at få nogle ordentlige tæsk, indrømmer Morten Ankerdal, der som regel kun svømmer på sine badeferier.

Og lad os bare afsløre med det samme, at det blev til en del ture i vandet for Ankerdal, der fra bassinkanten byder seerne velkommen, når TV 2 SPORT frem til søndag sender fra EM.

- Det handler jo ikke om styrke eller udholdenhed eller noget som helst andet. Det handler om teknik, siger Nikolai Nordsborg, der i sit job som humanfysiolog blandt andet har specialiseret sig i svømning:

- En væsentlig del af at bevæge sig i vand er at være effektiv i forhold til at overvinde vandmodstanden. Det betyder at fylde så lidt som muligt i vandet, og det kan de fleste ikke-svømmere IKKE finde ud af. Det vil sige, de fylder rigtig meget i vandet, bruger rigtig mange kræfter og så går det rigtigt langsomt.

Det handler altså om at fylde så lidt som muligt for at mindske vandmodstanden, og det er her, mange utrænede svømmere begår en klassisk fejl. som man i svømmeverdenen kalder for ”synkende ben”.

Som det ses ovenover ligger ikke-svømmeren væsentligt lavere med benene end med overkroppen. Det er ikke ideelt, da det giver et meget større frontareal i svømmeretningen og dermed meget mere modstand.

De gode svømmere formår derimod at ligge helt vandret samtidig med, at de holder svømmestilen så smalt som muligt. Enhver kropsdel, der stikker ud, vil nemlig straks øge modstanden.

Og så er der jo også lige det med påklædning. Store shorts giver større modstand end tætsiddende badebukser.

- Det der sker, når en ikke-svømmer konkurrerer mod en svømmer, er sådan set ikke, at svømmeren er stor og stærk og på den måde vinder. Det er derimod, at svømmeren har en meget lille modstand. Og når der er meget lidt modstand, så får man en meget stor hastighed, fortæller Nikolai Nordsborg.

Og modstanden i vand er væsentlig større end for eksempel den luftmodstand, vi oplever, når vi cykler til arbejde. Faktisk viser beregninger, at når en god svømmer i vandet har en fart på 2 m/s, svarer det til cirka 160 km/t på land.

SportsLabs forsøg bekræftede da også teorien. For da vi nåede til Morten Ankerdals sidste udfordrer, Silas på otte år, havde han stadig sin første sejr til gode.

- Jeg vidste jo godt, at jeg stillede min numse i klaskehøjde. Jeg synes jo bare et eller andet sted, at det er med til at forklare, at dem vi ser svømme i fjernsynet, er det nærmeste, vi kommer på at være en fisk. Det er helt vildt, så hurtige de er, sagde tv-værten, inden han trods alt kunne gå hjem med lidt oprejsning.

Han var nemlig godt ét sekund hurtigere end sin konkurrent, der til hverdag går i 2.U.