- Min karriere fortjener en bedre slutning, siger Ottesen

Den danske svømmer er så småt begyndt at komme tilbage i bassinet. Der er hun, fordi hun gerne vil slutte karrieren af et helt bestemt sted.

Jeanette Ottesens liv blev fuldstændigt vendt på hovedet i maj 2017.

Den danske svømmer opdagede, at hun var blevet gravid og måtte derfor indstille sin karriere på ubestemt tid. Det forpurrede samtidig også hendes planlagte karrierestop. EM på kortbane i København i december skulle sætte det perfekte punktum for en 17 år lang svømmekarriere, der har gjort Jeanette Ottesen til den mest vindende danske svømmer nogensinde.

Jeg har et billede i hovedet af at svømme mit sidste løb til OL og bagefter løbe op på tilskuerpladserne og kysse Billie-Mai og Marco

Jeanette Ottesen

I december blev pigen Billie-Mai sat i verden, og så var det pludseligt slet ikke svømningen, der fyldte mest. I sommeren forinden havde en tanke dog plantet sig i hovedet på Ottesen. Hun ville give sin karriere en ordentlig afslutning, selvom hun havde født.

- Min drøm er at svømme mit sidste løb ved OL i Tokyo i 2020. Jeg kommer også til at svømme andre stævner før det, men jeg vil gerne svømme mit sidste løb og slutte af på toppen og den største scene, der er i svømning, siger Jeanette Ottesen.

- Jeg fortjener, og min karriere fortjener en bedre slutning, end den jeg fik for et år siden. Jeg er slet ikke klar til at lægge det på hylden. Jeg er klar til at svømme et sidste løb på en stor scene.

VM i langbane er også en mulighed

Det store mål er to år ude i fremtiden, men det betyder ikke, at vejen dertil bliver let og ligetil. Det kræver forberedelse og træning, og det er Ottesen allerede startet på.

- Jeg skal tilbage i topform. Jeg skal tilbage til, hvor jeg var. Det kommer til at blive svært, for jeg kommer ikke til at træne, som jeg gjorde før. Jeg kommer til at træne på en anderledes, mindre måde og på andre tidspunkter. Det skal ende i samme form, som jeg har været i før.

- Jeg tror ikke, at jeg er tilbage i form før om et års tid. Jeg knokler rigtig hårdt for det, og jeg har allerede tabt 15 kilo. Det er super, men der er stadig lidt tilbage, forklarer Ottesen.

Jeanette Ottesen vinder guld ved VM på kortbane i 50 meter butterfly.

Det første stævne kunne muligvis være i sommerperioden. Men der er ingen faste planer, og så gælder det hele forløbet. Det gælder også bestræbelserne på at forsvare danskerens titel som verdensmester i butterfly på kort bane. 

Første peljemærke kunne være VM i langbane i Gwangju, Sydkorea. Danskeren har egentlig ikke noget mål med stævnet, men vil fungere godt som opvarmning og træning inden OL.

- OL er jo den største scene i svømningen. Det er en scene, jeg har været på fire gange før, og så føler jeg bare, at det vil give mening. Jeg er stadig den samme Jeanette og har stadig de samme drømme og mål i livet. Men jeg er nok blevet lidt mere blød i det. Både fysisk, men også generelt. Alt handler om min familie nu. Alt handler om Marco og Billie-Mai nu, så hvis alt andet går galt, så har jeg dem.

- Jeg har et billede i hovedet af at svømme mit sidste løb til OL og bagefter løbe op på tilskuerpladserne og kysse Billie-Mai og Marco (Loughran, hendes mand, red.) Det har man set andre gøre før, og det vil jeg også. Jeg bliver helt emotionel, da det vil være det største. Det største af alt, forklarer Jeanette Ottesen.

Har ikke lyst til en skræddersyet hverdag længere

Den danske svømmer kommer dog ikke til at træne op til de olympiske lege, som hun tidligere har gjort. Der er noget andet nu, som kræver hendes opmærksomhed, og derfor er comebacket blevet et familieprojekt.

- Jeg kommer ikke til at træne i samme mængde eller på samme måde eller noget som helst. Det bliver nu gjort på vores måde, og vi tror på, at det holder og vi tror på, at vi kan og så skal det nok lykkedes.

- Marco og jeg har trænet sammen i en del år. Han ved, hvad der er godt for mig. Han ved, hvornår han skal sparke mig i røven, og hvornår han skal age mig med hårene. På den måde får jeg jo ikke en bedre træner end ham. Det er ham, der kender mig allerbedst af alle. Det kommer til at være anderledes for mig, at det er min mand, der står og råber af mig på kanten.

Marco Loughran er selv tidligere professionel konkurrencesvømmer og har blandt andet repræsenteret Storbritannien ved OL.

Da parret har valgt at gøre det selv, betyder det samtidig også, at de ikke kan bruge de tilbud, som Team Danmark tilbyder. Dermed er hun heller ikke medlem af det Nationale Træningscenter (NTC), hvor landsholdet træner og har meget skemalagte dage i forhold til deres træning.

- Jeg tror ikke, at det vil kunne lykkes ordentlig, hvis jeg skulle ind i et system igen. Jeg kan ikke love min træner, at jeg kan stå på bassinkanten klokken syv hver morgen, fordi jeg har Billie-Mai nu, og man kommer ikke ud af døren lige til tiden. Jeg har ikke en skræddersyet hverdag længere. Og så har jeg heller ikke lyst til det. 

Hvis alt går galt, er det lige meget, for jeg har min datter. Jeg har vitterligt intet at tabe

Jeanette Ottesen

- Jeg har naturligvis ikke de samme rammer, som jeg havde på NTC. Der er ikke de samme mennesker omkring mig. Jeg har ikke de samme fordele, når jeg gør det på egen hånd. Det kommer måske til at være en ulempe undervejs, men vi har rigtig mange gode mennesker omkring os, der gerne vil hjælpe.

Datteren Billie-Mai er med på bassinkanten, når Jeanette Ottesen er i vandet.
Datteren Billie-Mai er med på bassinkanten, når Jeanette Ottesen er i vandet. Foto: TV 2 SPORT

Danskerens seneste stævne var i Windsor, som ligger halvandet år tilbage, hvor hun som tidligere nævnt vandt guld i butterfly. Det er kun på det seneste, hun er begyndt at hoppe i bassinnet igen for at træne. Derfor synes vejen tilbage lidt lang i øjeblikket.

- Det bliver rigtig hårdt arbejde. Jeg tror, at det bliver rigtig svært til tider, men det bliver også vildt hyggeligt. Hvis jeg ligger og svømmer en rigtig hård serie, og hun (Billie-Mai, red.) skriger på kanten, fordi hun skal have mad, kommer det nok til at blive lidt kaotisk, men det kommer også til at være anderledes og sjovt. Vi tager udfordringen op, siger Jeanette Ottesen.

- Jeg er usikker på mange ting, men det kan jo også være en styrke. At det hele ikke er så skræddersyet og er sat i system, synes jeg kun er godt. Vi gør det på vores måde og vi må se, hvad der sker hen ad vejen.

En sponsor skal hjælpe med at realisere målet

Ottesens selvtræning betyder også, at der, foruden træningscenterets hjælpemidler, heller ikke er økonomiskstøtte fra Team Danmark. Den danske svømmer skal med andre ord klare tingene selv.

Derfor er hun nu på jagt efter en hovedsponsor, der kan finansiere mange af de ting, som hun har behov for frem mod OL.

Jeanette Ottesen vandt fredag nat VM-guld på 50 meter butterfly.

- Hvis jeg ikke finder en hovedsponsor, så er jeg på røven. Så kommer det ikke til at lykkedes, siger Jeanette Ottesen.

- Så har jeg ikke økonomi til at gøre det, jeg gerne vil. Eksempelvis at tage på træningslejre, tage til stævner og få et helt familieliv til at fungere, samtidig med jeg at dyrker elitesport. Jeg leder efter én, der kan føre mig hele vejen til Tokyo.

Danskeren havde ikke regnet med, at karrieren skulle stoppe, da hun i juli opdagede, at hun var gravid. Derfor jagter hun nu en ordentlig afslutning på kapitlet.

- Det er vigtigt, fordi jeg gerne vil have en ordentlig afslutning. Det kan godt være, at det lyder uprofessionelt i nogle ører, men min karriere fortjener at få en ordentlig afslutning. Jeg havde virkelig regnet med, at jeg skulle slutte af i Royal Arena på hjemmebane. Det fik jeg ikke lov til. Så må man jo tage en scene, der er større, siger Jeanette Ottesen.

- Det er en kæmpe motivation, fordi jeg går ud og svømmer frit nu. Hvis alt går galt, er det lige meget, for jeg har min datter. Jeg har vitterligt intet at tabe.