Svømning

Landstræner chokeret over Pernille Blume: - Det hører ikke til på vores hold

Pernille Blumes semifinale i 100 meter fri har stjålet fokus ved EM i svømning og har vakt opsigt hos blandt andre landstræneren og sportschefen.

- Jeg er sikker på, min træner er sur på mig nu, men det er sådan, det er. Det var en beslutning, jeg selv tog i ro, sagde Pernille Blume til TV 2 SPORT efter sin opsigtsvækkende EM-semifinale i 100 meter fri.

Her var hun langt foran sine konkurrenter efter 50 meter, men pludselig stod det klart, at hun havde skjulte planer om at give alt, hvad hun havde, på første del af løbet. Herfra mistede hun fart og endte uden for pladserne, der ville give kvalifikation til finalen.

Og Pernille Blume fik ret. Folkene omkring hende ved EM i Glasgow var både overraskede og ærgerlige over det, de lige havde set.

- Vi ved ikke, hvad der skete. Det var et stort chok for os. Ingen vidste noget om det her. Og det er chokerende for os og utroligt. Vi vil gerne prøve at forstå, hvad der skete, og hvorfor det skete. Vi er meget skuffede, siger den danske landstræner, Dean Boles, til TV 2 SPORT og uddyber:

- Én ting er at have en plan om at svømme hurtigst muligt i starten, men så skal man også kunne fuldføre det. At gøre, hvad hun gjorde, viser, at det hele handlede om 50 meter. Det hører ikke til i dette mesterskab, og det hører ikke til på vores hold.

Heller ikke sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach kunne sætte sig ind i Blumes dispositioner.

- Det er et løb, der kommer meget bag på mig. Alle på holdet omkring Pernille er meget forundrede over det, der er foregået. Det er svært at finde ord for det. Det er ikke noget, vi har oplevet før, og der var ingen, der vidste noget om hendes planer. Det var ikke det, hun havde aftalt med sin træner, siger Lars Green Bach.

I en pressemeddelelse fra det Dansk Svømmeunion fremgår det, at staben har gennemgået taktikken for de 100 meter med Blume tre gange inden løbet.

Træner er også overrasket

Landstræneren og sportschefen er uforstående over Pernille Blumes løb. Manden, der er tættest på Pernille Blume, er ikke til stede i Glasgow.

Han hedder Martin Truijens og er cheftræner i Dansk Svømmeunions og Team Danmarks nationale træningscenter. Han har til daglig ansvaret for den danske svømmer, men går derhjemme og venter på, at hans kone går i fødsel. Han fulgte dog med hjemmefra, og her delte han Dean Boles’ undren.

Hvad var din reaktion?

- Overraskelse.

Hvad overraskede dig?

- Det er ikke særlig normalt, når man svømmer 100 og laver et indslag efter 50 meter.

Fortalte hun dig noget om den plan?

- Nej, jeg vidste det ikke.

Pernille Blume selv lagde ikke skjul på, at det for hende handlede om at gøre det godt på de første 50 meter, fordi hun gerne ville bevise noget over for sig selv. Dette giver dog ingen mening at gøre i en semifinale i 100 meter fri, mener den hollandske cheftræner.

- Den chance var der for tre dage siden, da 50 meter-finalen var der, og hvor hun gjorde det godt. Så jeg ville ikke kunne se meningen i at gøre det igen. Nu drejede det sig om de 100 meter.

Over for TV 2 SPORT fortæller Martin Skujiens, at han ikke har talt med Pernille Blume efter løbet, og at han ikke har tænkt sig at ringe til hende. Han vil dog gerne snakke, såfremt hun ringer. De har haft skriftlig kontakt undervejs, men ingen dybe samtaler.

Pernille Blume skal efter planen svømme med i fire gange 100 meter medley den 9. august. Teamet omkring holdet vil nu overveje, om det stadig skal være Danmarks plan.