Svømning

Svensk rival kommer med hård kritik af Blume

Sarah Sjöström, som vandt EM-guld i 50 meter fri, kritiserer Pernille Blume og reglerne for at sætte rekord.

Den svenske svømmerival Sarah Sjöström langer hårdt ud efter Pernille Blume efter danskerens ageren i bassinet tirsdag aften ved EM i svømning på langbane i Glasgow.

Blume deltog i semifinalen på 100 meter fri, men kiksede et forsøg på at svømme de første 50 meter så hurtigt som muligt.

Sjöström, der vandt guld på 50 meter fri foran netop Blume, ser det som et mislykket forsøg på at slå verdensrekorden. Den har Sjöström i øvrigt.

- Jeg har set hendes løb. Man begår en fejl, når man indleder for hurtigt eller langsomt. Det har jeg gjort tusind gange.

- Men jeg synes, at hvis man bestemmer sig for at starte hurtigt, så kan man i hvert fald lave en vending, der viser, at man vil forsøge på vej hjem også, siger Sjöström til nyhedsbureauet TT.

Blume slog ikke rekorden og missede også finalepladsen, da hun brugte for meget tid på vendingen, hvor hun slog hænderne i endevæggen i stedet for fødderne, som normalt altid vil være det hurtigste.

Sjöström mener slet ikke, at man burde gå efter at slå en rekord på den halve distance.

- Hvis man vil gå efter at slå verdensrekord på 50 meter fri, hvilket helt sikkert var tilfældet, så skal man gøre det dér - ikke på 100 meter fri. Det skal være på den samme distance, som man deltager i, siger hun.

Hård kritik fra dansk ekspert

Sjöstrom melder sig dermed i koret af kritikere, som hovedpersonen selv forklarede således:

- For mig handlede det om at fyre den af og så se, hvad der skete. Hvad jeg kunne få ud af det på de første 50 meter. Jeg er sikker på, min træner er sur på mig nu, men det er sådan, det er. Det var en beslutning, jeg selv tog i ro, sagde Pernille Blume til TV 2 SPORT efter semifinalen.

TV 2 SPORTs ekspert, den tidligere topsvømmer Mette Jacobsen, mente efterfølgende, det burde have konsekvenser for Blume.

Svømmeunionen valgte dog ikke at straffe Pernille Blume, der dermed også kan stille til start i den danske holdkap.

- Jeg tror, at det, der først og fremmest har vægtet, er, at der er tre andre piger, som står og er fuldstændig uskyldige i det her spil. De har et utroligt stærkt hold i 4x100 meter medley. Nu har man mistet en medalje, og skandalen i går vil man ikke lade gå ud over den samlede medaljehøst og de tre andre, siger Mette Jacobsen.

- Jeg synes, det bør have konsekvenser, for det er et tillidsbrud mod trænerne, som lægger planen. Men om prisen så skulle være, at det skulle gå ud over de tre andre piger, der har gået og glædet sig, er det, man kan diskutere. Men en eller anden konsekvens, synes jeg, der skal komme ud af det her.

Sjöström kritiserer reglerne

De internationale svømmeregler får også hug af Sjöström, som henviser til, at rekorder i holdkap kun tæller på den fulde distance.

- Jeg mener, at det er lidt underligt. Med tanke på, at rekorder ikke tæller, hvis man sætter dem i holdkap, så er det underligt.

- Jeg har set andre svømmere tilmelde sig 200 meter fri for at slå verdensrekord på 100 meter fri. Jeg synes, at man skal svømme den distance, som det gælder, siger Sjöström.

Holdkappen, hvor Danmark er blandt favoritterne, svømmes torsdag.