Svømning

Udenlandske medier sabler Blume ned efter EM's 'største fejl'

Pernille Blume får en hård medfart i de internationale medier, efter hun greb sin EM-semifinale i 100 meter fri alternativt an.

Der var lagt op til endnu en drabelig duel mellem Sarah Sjöström og Pernille Blume i EM-finalen i 100 meter fri, efter svenskeren havde slået sin danske konkurrent med en sølle hundrededel på den halve distance.

Men duellen udeblev. I semifinalen gav den danske OL-guldvinder alt, hvad hun havde på de første 50 meter, inden hun undlod at lave en vending under vandet og siden brændte ud på de resterende meter.

En taktik, der gjorde TV 2 SPORTs svømmeekspert "rystet", "målløs" og "paf".

- Det er uhørt, lød det fra Mette Jacobsen, der er overbevist om, at sagen får et efterspil.

- Jeg tror og håber, der kommer en konsekvens af det her. Ellers tør jeg ikke tænke på, hvad der kan komme til at ske i fremtiden.

I kølvandet på semifinalen kaldte landstræner Dean Boles Blumes opførsel "chokerende" og "utrolig", inden han tog afstand fra hendes tilgang med ordene:

- Det hører ikke til i dette mesterskab, og det hører ikke til på vores hold.

I udlandet har sagen ligeledes vakt opsigt. Her følger et udpluk af mediernes ord om Pernille Blume:

Der Spiegel: ”Blackout ved vendingen – Olympisk mester er ude”

- Pernille Blume var virkelig hurtig undervejs på de 100 meter fri, men pludselig lavede danskeren en utrolig fejl halvvejs i løbet.

- I otte år har Pernille Blume været en del af verdenseliten. I 2016 blev hun olympisk mester over 50 meter freestyle, og derefter blev hun kåret til årets danske sportsnavn. Erfaring bør der være nok af, men i det europæiske mesterskab i Glasgow havde den 24-årige svømmer et blackout, der er svært at forklare.

- Blume startede løbet meget hurtigt og svømmede de første 50 meter på 23,98 sekunder, hvilket var langt den bedste tid af alle 16 semifinalister. Men så slog hun hænderne ind i poolkanten i stedet for at lave en vending før de sidste 50 meter. Manøvren kostede Blume et par sekunder, og til sidst fik hun sjettebedste tid i løbet med 54,71 sekunder og misser derfor finalen.

Swimming World Magazine: ”Sarah Sjöström tager mesterskabsrekorden i 100 meter fri-semifinalen; Pernille Blume misser finalen”

- Danmarks Pernille Blume, der har femtebedste tid i verden med 52,72 efter at have vundet bronze i sidste års VM, missede finalen på chokerende vis. Blume svømmede de første 50 meter i 23,98, men helt uforklarligt rørte hun her væggen i stedet for at vende. Hun forsøgte at holde trit med feltet på de sidste 50 meter, men kunne ikke.

Aftonbladet: ”Sjöström slipper for rivalen”

- I starten var Pernille Blume hurtigst. Det var forventet, at hun ville nå finalen lige så sikkert som Sjöström, men danskeren lavede mesterskabets største fejl. Hun susede frem på de første 50 meter, og ved vendingen havde hun den vilde tid 23,98 sekunder sammenlignet med Sarah Sjöströms 25.24.

- Men… det sluttede der. Blume lavede ingen vending, men dunkede bare hænderne i kanten. Hun virkede ikke til at være forberedt på at skulle vende. Sluttiden på 54,71 bragte hende ikke i nærheden af finalen.

Marca: ”Den olympiske mester Pernille Blume går all in og taber”

- Semifinalerne i 100 meter fri medførte en meget unormal situation. Den danske svømmer Pernille Blume ignorerede løbet og lancerede et andet mål: at slå verdensrekorden på 50 meter. Blume var besat af at slå Sjöströms rekord og forsøgte derfor igen i 100 meter-semifinalen. I forsøget smed hun en mere end sikker medalje over bord.

SVT Sport: ”Mærkelige scener, da Sjöströms største konkurrent mistede alt”

- Pernille Blume dominerede fuldstændig 100 meter fri, men stoppede i sin vending, inden hun svømmede videre. Sarah Sjöströms store konkurrent sluttede derfor som nummer seks og er ude.

- "Jeg har da aldrig set magen. Hvad er det, der er sket?" lød det fra SVT Sports kommentator Niklas Nord, og lige så chokeret var ekspert Lars Frölander:

- "Jeg har ingen anelse om, hvad hun laver. Det er første gang, jeg ser sådan noget ved et EM".