Svømning

Rørt Blume: - Jeg har været nede på knæ og været bange

Pernille Blume vandt torsdag sin tredje medalje ved EM i kølvandet på den hårde kritik, hun blev udsat for efter semifinalen i 100 meter fri tirsdag.

Det har været en EM-uge på godt og ondt for Pernille Blume, der torsdag aften svømmede en EM-sølvmedalje hjem til den danske holdkap i 4x100 meter medley.

Den danske OL-guldvinder vandt i starten af EM bronze i 4x100 meter fri og sølv i 50 meter fri, men da hun svømmede semifinale i 100 meter fri og førte klart efter 50 meter fri, lavede hun en unormal vending og faldt efterfølgende langt tilbage og missede en sikker plads i finalen.

Den mærkværdige semifinale medførte hård kritik, hvor landstræneren udtalte, at det ikke hørte hjemme på et dansk landshold, den tidligere topsvømmer Mette Jacobsen kaldte på en konsekvens for Blume, mens også den svenske rival og svømmestjerne Sarah Sjöström meldte sig i koret af kritikere.

EM-sølvmedaljen på sidstedagen var derfor en forløsning efter nogle svære dage.

- Det var virkelig, virkelig dejligt, dejligt at komme ned og gøre det, man elsker. Der er bare noget specielt over en holdkap. Det vil jeg altid sige, for det er det virkelig, siger Pernille Blume til TV 2 SPORT.

- Det har været hårdt. Jeg har været nede på knæ og været bange, men jeg vil også sige det sådan, at jeg har fundet en styrke i mig selv, som jeg ikke troede, jeg havde. For det er jeg meget taknemmelig.

Verdensrekord i baghovedet

Mest af alt lignende det et forsøg på at slå verdensrekorden på 50 meter-distancen, da Pernille Blume svømmede den kontroversielle semifinale.

Dage forinden havde hun med mindst mulige margin misset EM-guldet i 50 meter fri, da rivalen Sjöström slog hendes med én hundrededel af et sekund.

- Målet var absolut ikke ikke at nå finalen. Jeg havde selvfølgelig håbet, jeg havde energien til det. At man så går fuldstændig kold, er så en konsekvens af, at man lægger så hårdt ud, men jeg var nødt til at gøre det, siger Pernille Blume.

- Selvfølgelig var verdensrekorden i baghovedet, men der var også en 50 meter efterfølgende i baghovedet. Jeg vidste godt, det nærmest ville være umuligt at gøre. Det var ikke nødvendigvis en verdensrekord, men det var det at vise for alle, at jeg ... det er meget sårbart at stå i den position og vise, at jeg tror så meget på mig selv, at jeg går ud og gør det. Der sad noget uforløst i mig efter 50 meteren, som jeg var nødt til at gå ned og prøve af, for ellers kunne jeg ikke se mig selv i øjnene.

Hjælper Blume i fremtiden

Faktisk mener Blume, at det, hun gjorde i EM's nok mest omtalte semifinale, kommer til at hjælpe hende mod store resultater i fremtiden.

- Jeg kan ikke 100 procent sige, hvad det er, men der er noget inden i mig rent konkurrencemæssigt, der har rykket sig, men også måden jeg kommer til at svømme konkurrencer på fremover. Der er en masse følelser og frygt inde over før et løb. Jeg tror, nogle af de ting er sluppet. Jeg føler mig meget fri for det, og jeg ved, at det på længere sigt kommer til at hjælpe mig på den helt store arena til VM og OL. Det er det, der er det største, siger Blume til TV 2 SPORT.

- Der vil nok altid komme kritik, og det kan jeg ærligt talt godt forstå. Jeg forstår det, fordi der er meget mere bagved det her, der ikke bliver forklaret i medierne, og det er noget, jeg ikke synes, skal være i medierne, for det hører ikke til der. Det hører kun til mellem os som et hold, og derfor gør det, at der vil være kritik, for det er ikke den fulde historie. Men det er okay. Kritikerne er også dem, der gør, at jeg udvikler mig, og dem, der gør, at jeg ser tingene på en anden måde. Det er også der, man virkelig finder sin styrke, når man tror, man skal til at gå ned med nakken.

Respekt fra chefen

Efter semifinalen var Danmarks Svømmeunion ude med kritik af og uforståenhed over for Blume, men valgte alligevel ikke at straffe hende, således at det stærkeste kort i holdkappen kunne være med i dagens semifinale og finale.

Selvom det måske kostede en dansk medalje, har sportschefen respekt for Blumes valg.

- Hun er en verdensklassesvømmer, som leverer verdensklassetider og -resultater, og det har hun gjort igen i aften. Det giver os fuld fortrøstning i forhold til fremtiden, at hun også kan gøre det igen. Og den styrke, hun har vist, til at håndtere det her er imponerende. Jeg er sikker på, at det styrker noget, også i holdånden og fremtidige præstationer.

Men det kostede jo en medalje. Betyder det noget?

- Det betyder jo, at man mister en medalje, hvis man mister en medalje. Finalen var jo ikke svømmet endnu, men vi kan se på Pernilles tider, at hun sagtens kunne have været med. Det synes jeg, er en rar fornemmelse at tage med herfra for hele holdet omkring, siger Lars Green Bach til TV 2 SPORT.