-
Der er noget, jeg ikke har fortalt

Jeanette Ottesen: Der er noget, jeg ikke har fortalt

I en serie på TV 2 PLAY og tv2.dk fortæller danske sportsstjerner en personlig historie eller detalje fra karrieren. Noget, de ikke har fortalt før.

Da jeg vandt EM-guld i 100 meter butterfly i 2014, var det ikke kun fordi, jeg var i god form og havde en god dag. Der er en helt særlig årsag til, at jeg var så god lige netop til det stævne. Nu får jeg helt gåsehud.

Min træning var helt perfekt i hele opløbet frem mod EM. Jeg var fit som aldrig før. Det hele spillede bare. Det var 'smooth' hele vejen igennem.

Til selve stævnet var jeg dog underdog, fordi der var jo hende her Sarah Sjøstrøm fra Sverige, som er fantastisk dygtig til at svømme, både i crawl og i butterfly. Hun vandt alt. Det plejede hun i hvert fald at gøre.

Jeg svømmede det indledende heat ekstremt afslappet, og Shannon, min træner, sagde til mig; nu skal vi bare igennem. Der er jo tre stadier ved sådan et stævne med indledende heat, semifinale og finale. Og det første stadie skulle vi bare igennem så afslappet som muligt.

Jeg gjorde meget ud af at være ekstra sød og vimse lidt, når de engelske svømmere var der. Det er mærkeligt, hvordan man opfører sig, når man er forelsket

Jeanette Ottesen

Så jeg gik videre til semifinalen som forventet. Og jeg tror, jeg var sådan lidt; årh, det var alt for let i den indledende, så jeg skal lige give den lidt ekstra. Så jeg svømmede et meget mere stresset løb, men i samme tid som jeg svømmede om morgenen. Det var lidt rodet, men fint nok, for jeg kom jo videre til finalen.

Den lille forskel

Det der var helt specielt ved det her EM, og som jeg ikke har fortalt før, er, at jeg var smask-hamrende-forelsket. Specielt under det her EM var jeg bare så mega forelsket, og det gjorde, at jeg var så kisteglad og positiv. Der var ikke noget, der kunne gå galt.

Følelsen af at være forelsket gjorde, at jeg var ligeglad med, hvad der kom til at ske. Det var lidt den her følelse med; at hvis alt går galt, så har jeg en kæreste, og han bor i England, og han er herrelækker.

Det var lidt mærkeligt, den her måde jeg opførte mig på til det her EM. Min kæreste var englænder, men han var ikke med til det her EM. Alligevel gik jeg og gjorde mig til overfor de engelske svømmere, for de kendte jo min kæreste Marco, og det kunne være, de snakkede med Marco, og så kunne de jo sige; nåh, hende Jeanette er vel nok en pæn og sød pige.

Jeg kan huske, jeg kiggede mig selv i spejlet hjemme på hotelværelset, inden jeg gik ud ad døren

Jeanette Ottesen

Så jeg gjorde meget ud af at være ekstra sød og vimse lidt, når de engelske svømmere var der. Det er mærkeligt, hvordan man opfører sig, når man er forelsket. Jeg blev total lillepige-agtig. Det er ret fjollet.

Nu er du glad for den sølvmedalje!

Det var finaledagen. Og jeg skulle svømme mod min rival, Sarah Sjøstrøm. Jeg var nervøs, men ikke på den dårlige måde. Jeg skulle bare ud at have min sølvmedalje. Jeg ville ikke få en bronze, for der var for langt ned til nummer tre, følte jeg. Så jeg var rimelig sikker på, at jeg skulle have den sølvmedalje. Jeg ville ikke kunne slå Sarah – no way – så jeg skulle bare ud at svømme en kanon tid og have en sølvmedalje.

Jeg kan huske, jeg kiggede mig selv i spejlet hjemme på hotelværelset, inden jeg gik ud ad døren. Jeg lovede mig selv; nu er du glad for den sølvmedalje, for den er lige så god som en af guld.

Men da jeg står på startskamlen, der har jeg det bare sindssygt godt. Selvfølgelig har jeg sommerfugle i maven, og der er hele tiden den der tissetrængende følelse, fordi man er så klar.

Det hele sitrer i én, men jeg havde det sådan, at jeg bare skulle ud at svømme et mega godt løb. Og jeg havde snakket med min træner om, at jeg skulle prøve at hænge på Sarah Sjøstrøm, så lang tid jeg kunne. Så det var målet. Hold fast. Hold ved. Prøv at følge med hele vejen.

Alt, hvad jeg indebar på det øjeblik, var på grund af glæde og kærlighed

Jeanette Ottesen

Da løbet så går i gang, så sker det, at er jeg foran, og jeg har lange, gode armtag. Det hele er smooth, og jeg kan mærke, jeg er stærk. Så vender vi ved 50 meter, og jeg kan ikke se Sarah. Jeg vender, og jeg kommer op efter mit undervandsarbejde, og jeg er stadig foran. Nu går jeg faktisk lidt i panik, og jeg ligger lidt og kigger efter hende, men hun er der ikke.

Det er faktisk først, da der er 15 meter tilbage, at jeg begynder at kunne se noget vandsprøjt ved siden af mig, og der er hun så. Og så tænker jeg bare; shit mand, der er kun 12 meter tilbage, og hun er ikke foran mig.

Jeg begraver hovedet i vandet og nærmest skriger under vandet. Bare arghhh! Jeg hamrer derudaf, og jeg kigger ikke på hende, men jeg ved, hun er der.

Og ja… så vandt jeg.

Men jeg vidste ikke, jeg vandt lige dér, for det kunne jeg ikke fornemme. Det var først, da jeg vendte mig rundt og kiggede op på skærmen, og jeg så ettallet ud for mit navn, at jeg fandt ud af, jeg havde vundet. Og så tænkte jeg bare; WHAT? 

Jeg vandt med én hundrededel. Måske havde jeg lidt længere negle den dag. Det var det vildeste løb.

Jeg vandt over Sarah Sjøstrøm og blev europamester den dag, fordi jeg var forelsket. Jeg var sikker på det, jeg lavede. Jeg havde ro i maven. Jeg havde is i maven. Og følelsen af at være forelsket kunne jeg bruge til at presse mig selv endnu mere. Min forelskelse til Marco havde en mega indflydelse.

Alt, hvad jeg indebar på det øjeblik, var på grund af glæde og kærlighed. Og Marco og jeg er jo gift i dag. Jeg fik lov at gifte mig med mit livs kærlighed, og nu har vi et barn sammen. Det kunne ikke være en bedre afslutning. Og begyndelse. Nu bliver jeg helt rørt.

Jeg kan ikke beskrive hvilken følelse, jeg havde efter at have vundet i 100 meter butterfly. 100 meter butterfly er Sara Sjøstrøms bedste distance, hvis man kan sige det sådan. Og det er sådan set også min, men hun er bare så meget bedre end mig. Det følte jeg i hvert fald, at hun var.

Når alt går op i en højere enhed, og man så vinder og kommer hjem med guldmedaljen, så er der bare ikke noget federe. Det er så unikt, og det sker meget sjældent. Det er øjeblikke, man vil huske resten af sit liv, tror jeg. Det er i hvert fald et øjeblik, jeg vil huske resten af mit liv.

Hvis det da ellers er muligt, vil jeg godt anbefale alle lige at blive en ekstra tand forelsket, inden man skal præstere. Det er en unik følelse, og det er faktisk en svær følelse at beskrive.

Jeg er sikker på, at folk der har prøvet at være ligeså forelsket som mig, så man næsten ikke kan holde ud at være i sin egen krop, de ved, hvad jeg mener.