Svømning

Blume har håndteret hjerteoperation virkelig flot, siger hendes træner

Pernille Blume er dansk medaljehåb ved EM i Glasgow. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Pernille Blume har været ramt af en blodprop. Det førte til en forebyggende hjerteoperation i januar.

Mandag var svømmeren Pernille Blume for første gang i bassinet, efter hun i januar gennemgik en hjerteoperation som følge af en blodprop.

Pernille Blumes træner Martin Truijens fortæller, at OL-vinderen naturligvis har været påvirket af forløbet, der begyndte i sommeren 2017. Og ifølge træneren fortjener Pernille Blume stor ros for sin måde at tackle det hele på.

- Hun har håndteret det virkelig flot. På et tidspunkt fandt man ud af, at en operation var en mulighed. Det er man nødt til at tænke over, men måden, hun håndterede det på og besluttede sig, var virkelig professionel. Både som menneske og som eliteatlet, siger Martin Truijens til TV 2 SPORT.

For den lille gruppe af mennesker under 60 år, der bliver ramt af en blodprop i hjernen, kan det være relevant at overveje en operation

Michael Rahbæk Schmidt, overlæge på Rigshospitalets hjerteafdeling

Pernille Blume ønsker ikke selv at udtale sig om forløbet. Hun siger dog til svømmeunionens nyhedsside Svømmesport, at operationen gik godt, og at hun er glad for at indgrebet er foretaget.

Ifølge Dansk Svømmeunion begyndte det med nerveforstyrrelse i svømmerens ene arm for cirka halvandet år siden. Efter flere behandlinger og undersøgelser fandt man ud af, at Blume har haft en lille blodprop. Da hun også havde et lille hul i forkamrene ved hjertet, blev det slået fast, at en simpel hjerteoperation var en mulighed. 

Michael Rahbæk Schmidt, der er overlæge på Rigshospitalets hjerteafdeling, har været involveret i Pernille Blumes situation. Han fortæller, at indgrebet er forbundet med meget lav risiko, og at det er relativt normalt at opdage huller i hjertet. 

- Huller ved forkamrene i hjertet er noget, der forekommer hos omkring 25 procent af befolkningen. For langt, langt de fleste volder det ingen problemer, men for den lille gruppe af mennesker under 60 år, der bliver ramt af en blodprop i hjernen, kan det være relevant at overveje, om man skal have lukket et sådan hul i hjertet, forklarer Michael Rahbæk Schmidt til TV 2 SPORT.

Tager snart på træningslejr

Operationen mindsker risikoen for endnu en blodprop med cirka 50 procent.

Efter ti dages svømmepause er det planen, at Pernille Blume skal fortsætte genoptræningen stille og roligt, fortæller hendes træner.

- Intet vil være som før det øjeblik, man får besked om, at noget i kroppen ikke fungerer optimalt, og en operation kan blive nødvendig. Det sætter hjernen i gang, og siden hun fik det at vide, har det været i hendes baghoved. Det påvirker én som menneske og selvfølgelig også som atlet.

- Det er svært at sige noget om hendes form efter én træning. Jeg tror ikke, sommeren kommer i fare, men de kommende konkurrencer vil blive anderledes, siger Martin Truijens.

Pernille Blume rejser på træningslejr sammen med resten af landsholdssvømmerne midt i februar. Træningslejren foregår i Sydafrika. Et af årets højdepunkter er VM på langbane i juli.