Svømning

Pernille Blume ramt af blodprop - opereret i hjertet

Pernille Blume er blevet opereret i hjertet.  MICHAEL DALDER / Scanpix Denmark

OL-vinderen Pernille Blume har i januar været igennem en hjerteoperation, der blandt andet skulle mindske risikoen for blodpropper og hjertestop.

Pernille Blume, der er en af Danmarks største svømmestjerner, har været igennem en succesfuld hjerteoperation.

Svømmesport, der ejes og drives af Dansk Svømmeunion, skriver, at operationen for et mindre hul i hjertet forløb som planlagt. 

- Operationen er gået godt, og jeg er meget glad for, at jeg fik foretaget indgrebet. Jeg fandt efter en udredning på hospitalet ud af, at jeg havde haft en lille blodprop, og i den forbindelse fik jeg derfor også tjekket mit hjerte. Her fandt lægerne ud af, at jeg havde et mindre hul, som skulle lukkes via en operation, fortæller Pernille Blume.

Forløbet startede for cirka halvandet år siden, hvor Pernille Blume mærkede nerveforstyrrelser i sin venstre arm.

Efter flere forskellige behandlinger for nerveforstyrrelserne fandt man et mindre hul i Blumes hjerte, og på grund af den omtalte blodprop blev en forebyggende operation anset som den optimale løsning. 

Michael Rahbæk Schmidt, der er overlæge på Rigshospitalets hjerteafdeling, har været involveret i Pernille Blumes situation. Han fortæller, at indgrebet er forbundet med meget lav risiko. Derudover fortæller han, at det er relativt normalt at opdage huller i hjertet. 

- Huller ved forkamrene i hjertet er noget, der forekommer hos omkring 25 procent af befolkningen. For langt, langt de fleste volder det ingen problemer, men for den lille gruppe af mennesker under 60 år, der bliver ramt af en blodprop i hjernen, kan det være relevant at overveje, om man skal have lukket et sådan hul i hjertet, siger Michael Rahbæk Schmidt til TV 2 SPORT.

Indgrebet tager sædvanligvis en halv time, så patienter kan komme hjem samme dag, de er blevet opereret. 

Operation var nødvendig

Operationen fandt sted i slutningen af januar. Siden da har Blume genoptrænet, og midt i februar rejser hun sammen med resten af landsholdstruppen på træningslejr i Sydafrika. 

- Jeg vidste, at det i sidste ende var en nødvendighed med et indgreb, hvis jeg ville nå mine ambitioner og mål, udtaler Pernille Blume.

Svømmeren oplyser, at hun har haft flere møder og samtaler med forskellige læger, herunder Team Danmarks læge, og at det i samråd med lægerne, hendes træner og overlæge Michael Rahbek Schmidt blev besluttet, at hun skulle have lukket hullet i hjertet for at mindske risikoen for fremtidige blodpropper og hjertestop.

- Jeg følte undervejs i hele processen, at jeg var i virkelig kyndige og dygtige hænder hos overlæge Michael Rahbek Schmidt, fortæller Pernille Blume.

Pernille Blume, der var med i flere World Cup-konkurrencer i efteråret, ønsker ikke at kommentere forløbet yderligere over for TV 2 SPORT. Heller ikke Dansk Svømmeunion har lyst til at kommentere historien om OL-vinderen, der mandag var i vandet for første gang siden operationen.