Svømning

Topsvømmer mistænker skimmel i københavnsk svømmehal som årsag til misset EM

Svømmeren Daniel Skaaning missede i 2018 EM i svømning, og det kan meget vel være på grund af bakterier og skimmelsvamp i den daglige træning.

Dansk Svømmeunion har haft nok at se til de sidste par uger.

Teknologisk Institut har efter en undersøgelse konstateret bakterie- og skimmelvækst i gulvbelægningen i det Nationale Trænings Center (NTC) i Bellahøj Svømmestadion - og det har fået konsekvenser.

Vi har haft nogle vejrtræknings-problemer. For mit vedkommende startede det allerede for et år siden

Daniel Skaaning

Unionen har således besluttet, at de landsholdssvømmere, der til daglig benytter sig af vandet i Bellahøj, skal træne i andre haller i hovedstadsområdet, så længe forholdene ikke er optimale.

Én af dem er Daniel Skaaning, der selv har haft helbredsmæssige udfordringer.

- Vi har haft nogle vejrtrækningsproblemer. For mit vedkommende startede det allerede for et år siden, hvor jeg rent sportsligt missede EM, og efterfølgende fik jeg lavet en masse tests på Bispebjerg Hospital, hvor min lungefunktion fra udgangspunktet faldt med næsten 50 procent.

Skyldes det udelukkende bakterier og skimmelsvamp i Bellahøj Svømmestadion?

- Det ved jeg ikke endnu. Forhåbentlig kan vi få noget afklaring. Det håber jeg selvfølgelig ikke, men for mit vedkommende vil det være rart at få noget klarlægning på, hvor problemet stammer fra, og hvor lang tid det har været der, siger Daniel Skaaning til TV 2 SPORT.

Hos Dansk Svømmeunion ærgrer man sig over situationen, der også har betydet, at næste uges Danish Open og junior DM er blevet flyttet til Taastrup.

- Vi har desværre en rigtig ærgerlig og ulykkelig situation for alle omkring skimmelsvamp og bakterier i gulvkonstruktionen derinde. Det sundhedsmæssige aspekt i det kan vi ikke stå på mål for i øjeblikket, så derfor har vi været nødt til at desværre at flytte, siger unionens sportschef, Lars Green Bach.

Svømmehallen er åben - uden alvorlig sundhedsfare

Selv om flere af landets bedste svømmere nu søger andre steder hen, så kan man fortsat springe i vandet i Bellahøj Svømmestadion, og det er uden en helbredsmæssig risiko.

Styrelsen for Patientsikkerhed har på baggrund af rapporten fra Teknologisk Institut vurderet, at "gulvene ikke udgør en alvorlig sundhedsfare for svømmehallens brugere", og derfor er hallen altså fortsat åben.

Det føles lidt som at trække vejret igennem et filter, så man ikke rigtig får den luft, man har behov for

Daniel Skaaning

Men for Dansk Svømmeunion handler det om at være på den sikre side, så de hele tiden kan tilbyde svømmerne optimale vilkår.

- Vores behov er ikke almindeligt, når vi har svømmere, der træner 10 gange derinde og er der i mere end 5 timer om dagen. Det er jo ikke almindeligt brug i forhold til en borger, der går ind fra gaden og svømmer i en halv time i den offentlige åbningstid, siger Lars Green Bach.

Daniel Skaaning er heller ikke i tvivl om, at de øjeblikkelige forhold i Bellahøj Svømmestadion har sportslige konsekvenser.

- Det føles lidt som at trække vejret igennem et filter, så man ikke rigtig får den luft, man har behov for. Når vi gør det, og når vi kæmper mod verdenseliten, så har vi bare ringere vilkår, siger den 25-årige landsholdssvømmmer.

Trækker vejret bedre i andre haller

Dansk Svømmeunion har de seneste uger haft travlt med at finde andre lokationer i hovedstadsområdet, hvor deres svømmere kan passe deres daglige træning.

Så længe problemet ikke er løst, så har jeg ikke lyst til at komme tilbage til Bellahøj

Daniel Skaaning

Men det har ikke været nemt at finde tid og plads, så derfor må de svømmere, der til dagligt benytter NTC, tage til blandt andet Herlev, Ballerup, Lyngby og Taastrup for at træne.

Men til trods for de logistiske udfodringer så har det været en helbredsmæssig gevinst for Daniel Skaaning.

- Jeg kan trække vejret helt ned i mine lunger, og det er rart, siger Daniel Skaaning og tilføjer:

- Mit helbred kommer trods alt først. Hvor lang tid det kommer til at tage, ved jeg ikke. Men jeg skal nok få det ud af det, som jeg ved, det kræver for at blive en af verdens bedste. Det er det, jeg stræber efter.

Foreløbig må Daniel Skaaning passe sin træning uden at have en fast base, og sådan kan det meget vel komme til i et stykke tid fremover.

- Så længe problemet ikke er løst, har jeg ikke lyst til at komme tilbage til Bellahøj. Det kan jeg lige så godt være ærlig at sige, siger Daniel Skaaning.

Tirsdag besluttede et flertal i København Kommunes borgerrepræsentation at sætte 39 millioner kroner af til en renovering af Bellahøj Svømmestadion i 2019 og 2020, så skaderne kan udbedres.

Ifølge minby.dk lukker svømmehallen til september i ni måneder.