Svømning

Undersøgelse skal give klarhed i svømmesag

DIF og Team Danmark vil sikre, at der fremadrettet ikke kan ske en lignende situation som i svømmesporten.

Der skal foretages en uvildig undersøgelse for at komme til bunds i træningskulturen i dansk svømning.

Sådan lyder konklusionen, efter blandt andet kulturminister Mette Bock, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark mødtes mandag til en høring i Kulturministeriet.

Endnu er det uklart, hvem der skal foretage den uvildige undersøgelse, men Mette Bock fortæller, at det findes ud af snarest.

Undersøgelsen skal redegøre for, at det træningsmiljø DR har belyst i en dokumentar og en række artikler. Kritikken fra elitesvømmerne går på, at de fra 2005-2012 er blevet vejet foran hinanden, uden Dansk Svømmeunion har grebet ind. Det har ført til til, at nogle af svømmerne har udviklet spiseforstyrrelser.

- Jeg er dybt rystet over de ting, der er kommet frem. Svømmerne er trådt frem med stort mod og de oplevelser, de har haft. Det skal man tage dybt alvorligt, for vi skal have en ordentlig idrætskultur i landet.

- Jeg vil opfordre alle atleter til at stå frem, fortæller hun til TV 2 SPORT.

Mads Øland repræsenterer svømmerne i sagen, og han er glad for, hvad der kom frem under mandagens høring. Han tøver ikke med at understrege, hvor stor en historie det er.

- Jeg mener, det muligvis er den største skandale i dansk idræt nogensinde. Det er forfærdelige ting, de har været udsat for. Det er ikke sådan eliteidræt skal være i Danmark.

Formanden for DIF, Niels Nygaard, regner med, at undersøgelsen vil give klarhed over, hvad der egentlig er sket i sagen.

- Vi skal have fundet ud af, hvad der er op og ned, så vi fremadrettet får sikret, at denne type situation ikke kan opstå i fremtiden.

Først efter undersøgelsens konklusion vil der blive taget stilling til, hvad der skal være af eventuelle konsekvenser.