Svømning

Svømmeunion bekræfter træneropsigelse: Situationen er ikke ideel

Dansk Svømmeunion bekræfter, at de to trænerne på det Nationale Trænings Center har opsagt deres stilling. Landstræner Stefan Hansen overtager.

Siden TV 2 SPORT i lørdags kunne fortælle, at cheftræneren på det Nationale Trænings Center (NTC), Martin Truijens, og hans assistent, Mads Bjørn Hansen, var blevet fritstillet af Dansk Svømmeunion, har der ikke været nogen parter, der ville udtale sig i pressen.

Fire dage senere står Dansk Svømmeunion så frem og bekræfter, at samarbejdet med de to trænere er ophørt.

- Vi ser på nogle punkter forskelligt på, hvordan vores træningsmiljø på NTC skal fungere, siger sportschef, Lars Green Bach i en pressemeddelelse.

- Selvom timingen for beslutningen så tæt på VM i Sydkorea ikke er ideel, er det ikke en mulighed at fortsætte med et set-up, hvor vi er uenige om, hvordan et træningsmiljø skal fungere. Samtidig er vi sikre på, at det på den lange bane er det rigtige at skifte set-up på vores Nationale Træningscenter nu, siger Lars Green Bach.

Hollandske Martin Truijens har stået i spidsen for træningen på NTC siden januar 2017. Her har han 12 internationale medaljer og blandt andet været den primære træner for Pernille Blume, der har forbedret sin svømning konstant under den hollandske træner.

Til TV 2 SPORT uddyber Lars Green Bach:

- Vi vil ikke gå i detaljer om, hvad det er, vi er uenige om. Men helt overordnet ser vi afgørende forskelligt på eliteidræt i Danmark, og hvordan det skal forvaltes.

Hvad er jeres filosofi af et træningsmiljø?

- Svømning er en af de sportsgrene med allerstørst konkurrencetæthed, og det skal kombineres med danske værdier, som er defineret i værdisæt hos DIF og Team Danmark omkring helhed, udvikling, samarbejde, engagement og trivsel. Vi lægger stor vægt på en grad af trivsel og fællesskab omkring at nå de internationale resultater, og det skal ske i sammenhæng og ikke på trods af hinanden.

Hvad siger svømmerne til, at de to trænere ikke er der mere?

- Der er mange svømmere, som har været rigtig glade for Martin Truijens, og personligt har jeg også haft et godt og tillidsfuldt samarbejde med trænerteamet, så jeg synes også, det er ærgerligt. Men det er konsekvensen af at køre ud af et spor, hvor der er stor grad af forskellig opfattelse af, hvad rammerne skal være omkring svømmerne på NTC.

Men hvis svømmerne er glade, du har et godt samarbejde med trænerne og der er meget kort til VM, hvorfor så ikke vente til efter VM?

- Det løser ikke noget at køre videre af et spor, hvis der er afgørende uenigheder. Det ville også bidrage til uroligheder op til VM. Så det er trænerne og vi helt enige om, at det er den bedste måde at skilles på.

Men hvis svømmerne er tilfredse, så er trivslen vel også god nok?

- Vi har også et ansvar på den lange bane, samt vi skal stå på mål for et godt set-up på NTC med danske værdier i fokus. Her har vi klare holdninger til, hvilke rammer der skal være omkring elitesvømning. Det har vi så taget en tæt dialog med trænerne omkring, og vi må bare sige, at der står vi for langt fra hinanden.

Men har trænerne overtrådt nogle grænser for. hvordan man behandler svømmerne?

- Nej. Det her handler om rammerne for elitesvømning i Danmark, hvad det er for nogle værdier, vi står på, og hvad der er de næste vigtige skridt i udviklingen af vores Nationale Trænings Center.

Hvem skal tage over på NTC nu?

- Vores landstræner, Stefan Hansen, skal stå i spidsen for træningen i den periode, der er frem mod VM i Korea i slutningen af juli. Derefter vil vi sammen med Team Danmark se på setuppet og finde ud af, hvad vi gør på den anden side af VM.

Martin Truijens eller Mads Bjørn Hansen ønsker ikke at kommentere på sagen, ligesom flere svømmere heller ikke ønsker.