Svømning

VM-stjerne sendte et klart signal, da han nægtede at træde op på podiet

Australske Mack Horton nægtede at stå ved siden af kinesiske Sun Yang, der tidligere har brudt dopingreglerne og stadig er en kontroversiel person.

Billederne talte deres tydelige sprog. VM-sølvinderen i 400 meter fri, Mack Horton, havde netop fået overrakt sin medalje, da guldvinderen, Sun Yang fra Kina, inviterede sine to konkurrenter op til et billede på øverste podietrin.

Italieneren Gabriele Detti var hurtig til at træde op, men australieren Mack Horton blev demonstrativt stående bag podiet. Han ville på ingen måde have taget et billede, hvor han stod ved siden af den Sun Yang, der i 2014 afsonede en karantæne for brug af doping.

- Jeg vil ikke dele et podie med en, der har opført sig, som han har. Det er lidt skræmmende, men jeg havde brug for at sende et signal. Intet har ændret sig de sidste par år, så atleterne må begynde at presse hårdere på, sagde Horton efter episoden til TV 2 SPORT.

Da svømmerne forlod området med podiet og gik ned til en sværm af ventende fotografer, stillede Horton sig igen med tydelig afstand til kineseren. Først efter Sun Yang var gået videre, stillede Horton sig hen til bronzevinderen Gabriele Detti og fik taget et billede med ham.

- Det var uheldigt, for det er okay, han ikke har respekt for mig, men det er meget trist, han ikke udviser respekt for Kina som land. Det gør mig ked af det, udtalte Sun Yang til pressen om episoden.

Den internationale svømmeunion, FINA, har efterfølgende givet det australske svømmeforbund og Horton en advarsel for episoden med henvisning til, at ytringfriheden bifaldes, men at den "skal udvises i den rette kontekst".

Sun Yangs brogede fortid

Det klare signal, som australske Mack Horton forsøgte at sende, skal ses som en besked til svømmeverdenen generelt, mens udmeldingen "intet har ændret sig" rettes mod den internationale svømmeunion, FINA. Der bliver simpelthen ikke gjort nok for at bekæmpe doping, mener australieren.

Sun Yangs VM-guldmedalje i 400 meter fri var den fjerde i træk i netop denne disciplin, mens den 27-årige kineser er indehaver af både VM- og OL-guldmedaljer på flere andre distancer. Dermed har den kinesiske superstjerne gennem årene været meget i fokus, men det er ikke kun for de positive resultater.

I maj 2014 blev han testet positiv for det ulovlige stof trimetazidin, hvilket den kinesiske svømmeunion straffede med en karantæne på tre måneder. Den positive test blev taget under de kinesiske mesterskaber. Trimetazidin var blevet forbudt ved årsskiftet fire måneder forinden.

Der er desværre bare rigtig, rigtig mange dårlige historier lige om Sun Yang

Rikke Møller Pedersen, TV 2 SPORTs svømmeekspert under VM

Efterfølgende afviste Sun Yang at få analyseret b-prøven, men argumenterede til gengæld så godt for sin uskyld ved en høring i juli, at han slap med tre måneders karantæne. Han forklarede, at det blev brugt i et behandlingsbeløb mod hjerteproblemer.

Historien var dog ikke noget, omverdenen fik kendskab til før sidst i november samme år, hvor karantænen allerede var afsonet.

Et år senere var det angiveligt de samme hjerteproblemer, der havde betydning for, at Sun Yang ikke stillede til start i en VM-finale på 1500 meter fri. En næsten uhørt scene, hvor det først gik op for tilskuere og TV-seere, at han ikke var med, da hans plads stod tom ved starten på finalen.

Sun Yang risikerer lang karantæne til september

Rivaliseringen mellem Mack Horton og Sun Yang har stået på i en årrække, og forud for en OL-finale i 2016 blev den ekstra tydelig, da Horton offentligt valgte at kalde kineseren for en dopingsnyder.

Den kinesiske svømmeunion krævede herefter en undskyldning fra australieren, men han fik opbakning fra sit forbund, der slog fast, at Horton havde ret til at udtrykke sin mening.

Nu er Sun Yang så endnu engang endt i det negative søgelys. Til september står han over for en afhøring hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS), hvor han skal forsvare en episode fra september sidste år.

Her blev den kinesiske verdensmester testet uden for konkurrence af FINA. Efterfølgende skulle en person fra Sun Yangs stab, der ifølge Sky Sports talte hans mor, hans personlige læge og en sikkerhedsvagt, have brugt en hammer til at smadre glasset med blodprøven. Derefter havde Sun Yang angiveligt nægtet at udlevere en urinprøve. Selv benægter kineseren historien om den smadrede blodprøve.

Op til VM i svømning, der afholdes denne uge, publicerede det australske medie The Daily Telegraph en rapport, hvor det blandt andet kom frem, at Sun Yang-lejren indtil videre har givet udtryk for, at de var bekymret for sløset papirarbejde omkring dopingprøven. Selvom de afviste at have smadret blodprøven, stillede de også spørgsmålstegn ved lægens faglige kvaliteter.

Samtidig skulle en af dopingkontrollanterne have taget både billeder og video af kineseren, hvilket de ikke havde fået lov til.

Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har indgivet en klage til CAS. Da afhøringen først finder sted til september, har Sun Yang fået lov at deltage ved VM. Kendes han skyldig, risikerer han ifølge flere medier en årelang karantæne, der endda kan ende med livstid fra svømmesporten.

Sun Yangs personlige læge, Ba Zhen, er i øvrigt straffet to gange tidligere af den internationale svømmeunion, FINA, for ulovligheder omkring brugen af doping.

Sun Yang vandt igen VM-guld, mens Mack Horton fra Australien blev nummer to. Video: TV 2 SPORT

Horton blev hyldet af andre atleter

Trods rygterne og den kommende afhøring har Sun Yang fået lov af FINA til at deltage ved VM. Noget tyder dog på, at australske Mack Horton ikke er den eneste, der er stærkt imod kineserens deltagelse.

Den amerikanske svømmestjerne Lilly King fortæller til The Guardian, hvordan australieren blev tiljublet af svømmekollegaerne, efter han vendte tilbage fra præmieceremonien, hvor han afviste at give hånd og få taget billede med Sun Yang.

- Da vi gik ind til området, hvor atleterne spiser, var Mack Horton lige efter os, og pludselig begyndte de fleste i spisesalen bare at klappe. Det var ret fedt at se, at atleterne står sammen på det område og støtter ham. Jeg tror ikke, nogen i FINA støtter op om deres atleter, så atleterne må stå op for dem selv, siger Lilly King.

Over for TV 2 SPORT kunne Mack Horton også fortælle, at han er træt af bare at kigge på, mens der ingenting sker i kampen mod dopingsynderne. Derfor vil han fortsætte den kamp, han har påbegyndt.

- Det betyder rigtig meget for mig. Jeg har trænet 13-14 år af mit liv uden brug af doping, så jeg kan blive så god en svømmer, jeg nu kan. Nogle mennesker opfører sig på en bestemt måde, og det er ikke fair over for andre atleter, der gør det på den rigtige måde, sagde Horton.

Ekspert forstår Hortons handling

Han blev også bakket op af TV 2 SPORTs svømmeekspert under VM, Rikke Møller Pedersen, der har oplevet en lignende episode. Hun blev slået af russeren Yuliya Efimova, der siden blev testet positiv for doping.

- Jeg synes, det er en stærk handling, at han står ved det. Det er et stærkt signal, han sender. Vi ser flere og flere sager med doping i svømmesporten. Der er desværre bare rigtig, rigtig mange dårlige historier lige om Sun Yang, og jeg tror, Horton ikke har særlig meget håb tilbage om, at det bare er rygter, men at det godt kunne være sandt. Der er ikke plads til snydere, slog den tidligere svømmer fast.

Du kan følge VM i svømning på TV 2 SPORT og TV 2 Play hele ugen, hvor Mack Horton og Sun Yang kommer til at dyste mod hinanden på et senere tidspunkt.