Svømning

Dansker gad ikke mere midt i VM-heat: - Jeg gider ikke være her

Viktor Bromer ærgrer sig over, at han er rejst til Sydkorea for at svømme VM. Det er spild af tid både for ham og tilskuerne, siger han.

En følelse af ligegyldighed ramte Viktor Bromer, da han lå i VM-bassinet og skulle forsøge at svømme sig videre fra det indledende heat i 200 meter butterfly.

Bromer kunne simpelthen ikke se meningen med at stille op, når optakten har været præget af en pludselig trænerudskiftning og en følelse af magtesløshed.

Jeg har ikke rigtig lyst til at være her, når jeg ligger nede i vandet

Viktor Bromer

Det fortæller den tidligere europamester til TV 2 SPORT, efter han trods alt gennemførte heatet uden dog at være i nærheden af at svømme sig videre.

Hvordan var fornemmelsen?

- Det var mærkeligt. Jeg var bare ikke rigtig motiveret. Jeg lå dernede og svømmede de første 50-75 meter, og så gad jeg ikke rigtig mere. Jeg har ikke rigtig lyst til at være her, når jeg ligger nede i vandet.

Er det hele den her optakt, der påvirker dig dernede?

- Ja, ja. Der er ingenting heroppe [i hovedet]. Helt væk. Puf.

Hvordan tager du det med videre, når du får sådan en oplevelse?

- Jeg vil ikke engang kalde det en oplevelse. Det er et fuldstændig irrelevant øjeblik i min karriere. Jeg har en plan, og jeg håber, den holder. Og så må vi håbe, motivationen kommer tilbage, når der kommer styr på alting omkring mig.

Det er spild af min tid, og det er spild for de danske seere at skulle følge med

Viktor Bromer

Nu skal du hjem til din gamle træner ’Levy’. Du sagde, det er dét, du tror mest på frem mod OL. Ud over ham, hvor skal du så finde motivation?

- At få en base. Det at have en base omkring én. At folk over én står for at arrangere ting. At have noget, man stoler på. Og nogen man ved, der gør sit bedste – og vil én det bedste. Det tror jeg kommer til på lang sigt at hjælpe på det hele.

Er der noget, du fortryder ved at tage af sted?

- Ja. Jeg fortryder, at jeg tog med. Det er spild af min tid, og det er spild for de danske seere at skulle følge med. Det er ikke fair over for dem, at vi bliver udstillet på den her måde under de her forhold, og at de skal hypes op til vores løb og håbe på det bedste for os, når vi ikke selv gør det, slutter Viktor Bromer.

Den danske svømmer blev nummer 8 i sit heat og 26 samlet. Dermed er han færdig efter de indledende heats. Video: TV 2 SPORT

Viktor Bromer blev i foråret kåret som årets herreatlet i Dansk Svømmeunion. Hans største resultater er EM-guld på langbane i 2014 samt EM-sølv på langbane i 2016. Derudover har han vundet to EM-sølvmedaljer på kortbane. Alle medaljerne er vundet i 200 meter butterfly.

Bromer stopper på nationalt træningscenter

Straks efter VM flytter Viktor Bromer fra København til Aalborg. Han forlader det nationale træningscenter, NTC, for at genoptage samarbejdet med sin tidligere træner Eyleifur Johannesson.

Bromer føler sig ligesom flere andre svømmere overhørt af Dansk Svømmeunion, der i juni sagde farvel til NTC-træner Martin Truijens. Unionen bad Truijens om at ændre nogle ting i sin måde at træne svømmerne på, men det ønskede han ikke. Hans reaktion var at bede om at blive fritstillet.

Efterfølgende har en lang række af svømmerne på det nationale træningscenter udtalt stor opbakning til Martin Truijens. OL-guldvinder Pernille Blume har endda fortsat samarbejdet med Truijens. Derudover har en samlet gruppe af svømmere på NTC udtrykt mistillid til ledelsen i Dansk Svømmeunion.

Unionen: Vi har givet så mange svar, vi kan

Dansk Svømmeunion ønsker ikke at forholde sig til interviewet med Viktor Bromer. TV 2 SPORT har dog talt med sportschef Lars Green Bach, efter flere svømmere har sagt, at den kaotiske optakt påvirker dem under VM. Han fortæller, at svømmerne ikke skal forvente yderligere forklaringer.

- Vi har givet dem så mange svar, vi kan give dem. Nu er vi her for at koncentrere os om det svømmemæssige, og det er der mange mennesker omkring dem, der er parate til at hjælpe med, siger han til TV 2 SPORT.

- Som arbejdsgiver er vi forpligtet til at overholde de aftaler, vi indgår – og de regler og principper, der i øvrigt er gældende for arbejdsmarkedet. Det er ikke en sag, jeg kan kommentere yderligere, end vi allerede har gjort.

Lars Green Bach ønsker ikke at kommentere, at Viktor Bromer og Mie Ø. Nielsen forlader det nationale træningscenter efter VM.

Ved VM i svømning har der været danskere i vandet både søndag, mandag og tirsdag. Kun én svømmer har kæmpet sig videre fra de indledende heats.

Opdatering den 24. juli klokken 13: Dagen efter episoden har sportschef Lars Green Bach fortalt TV 2 SPORT om håndteringen er sagen. Han fortæller, at unionen tog et møde med Viktor Bromer efter finaleafsnittet.

- Det var en stor overraskelse. Vores eksperter omkring ham har ikke bemærket noget, og vores sportspsykologiske konsulent har spurgt ind til, om han var klar. Viktor har selv forklaret, at han var motiveret i dagene op til, men så faldt det sammen for ham lige før og under løbet. Det er ærgerligt, og så er det klart, man er frustreret bagefter, siger Lars Green Bach til TV 2 SPORT.

På det omtalte møde blev det aftalt, at Viktor Bromer fik mulighed for at bevise sin motivation under holdkappen natten til onsdag dansk tid. Her var Bromer med til at sætte dansk rekord.