Svømning

VM-guldvinder hånede rival efter ny podie-protest

Guldvinderen Sun Yang råbte og kom med spydige kommentarer til Duncan Scott efter VM-finalen i 200 meter fri.

To dage efter en opsigtsvækkende podieprotest ved VM i svømning skete det igen.

Først var det Mack Horton efter finalen i 400 meter fri, og tirsdag var det britiske Duncan Scott, som efter VM-finalen i 200 meter fri ikke ville stå på samme podium som Sun Yang. Guldvinder i begge discipliner.

Det er kineserens blakkede fortid med brug af doping og en mulig udelukkelse fra sporten, som har fået flere svømmere til at vise omverdenen deres utilfredshed.

- Jeg er på hold Mack (Horton, red.). Hvis Sun ikke kan respektere vores sport, hvorfor skal jeg så respektere ham? Jeg tror en masse folk, alle i svømning, står bag, hvad Mack gjorde, sagde Scott til BBC.

Hånede rival

Briten ville hverken give sin rival hånden eller få taget billeder med ham på podiet.

Protesten blev ikke modtaget godt af Sun Yang. Da han trådte op på det øverste podetrin, vendte han sig straks til venstre side og råbte og pegede ad bronzevinderen Scott.

Efter præmieceremonien var overstået, gik kineseren forbi Scott og vinkede hånligt til ham, mens Scott gav hånden til de andre medaljevindere.

Det var ikke nok for Sun Yang. Han ventede efterfølgende også på, at briten kom samme vej, inden han med løftet pegefinger gjort det klart for sin rival, hvem der havde vundet, og hvem der havde tabt finalen.

Derfor var det ikke overraskende, at Scott fortsatte forbi fotograferne, da de andre ved basinkanten stoppede op for at få taget billeder, mens de bed i deres medalje.

Diskvalificering

Det var ellers lidt af en tilfældighed, at Scott og Yang begge skulle på podiet.

For Danas Rapsys fra Litauen vandt finalen, mens Sun Yang blev nummer to og Katsuhiro Matsumoto nummer tre.

Men Rapsys blev efter finalen diskvalificeret for tyvstart. Dermed rykkede kineseren og japaneren en plads op på podiet, mens Duncan Scott tog bronzemedaljen sammen med Martin Malyutin, da de svømmede i samme tid.

Sun Yang fra Kina vandt endnu en VM-guldmedalje, men der skulle en diskvalifikation til. Duncan Scott fik dermed også en delt bronzemedalje. Video: TV 2 SPORT

Risikerer lang karantæne

Historien om den mangedobbelte VM- og OL-medaljevinder begyndte i maj 2014, da han under de kinesiske mesterskaber blev testet positiv for det ulovlige stof trimetazidin, hvilket den kinesiske svømmeunion straffede med en karantæne på tre måneder.

Sun Yang afviste at få analyseret b-prøven, men argumenterede til gengæld så godt for sin uskyld ved en høring i juli, at han slap med tre måneders karantæne. Han forklarede, at det blev brugt i et behandlingsbeløb mod hjerteproblemer.

Nu er den 27-årige kineser så endnu engang endt i det negative søgelys. Til september står han over for en afhøring hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS), hvor han skal forsvare en episode fra september sidste år.

Her blev den kinesiske verdensmester testet uden for konkurrence af FINA, den internationale svømmeunion. Efterfølgende skulle en person fra Sun Yangs stab, der ifølge Sky Sports talte hans mor, hans personlige læge og en sikkerhedsvagt, have brugt en hammer til at smadre glasset med blodprøven.

Derefter havde Sun Yang angiveligt nægtet at udlevere en urinprøve. Den historie benægter kineseren.

Da afhøringen først finder sted til september, har Sun Yang fået lov at deltage ved VM. Kendes han skyldig, risikerer han ifølge flere medier en årelang karantæne, der endda kan ende med livstid fra svømmesporten.

Sun Yangs personlige læge, Ba Zhen, er i øvrigt straffet to gange tidligere af den internationale svømmeunion, FINA, for ulovligheder omkring brugen af doping.