Svømning

Overrasket stjerne diskvalificeret: - Hun er for god til at lave sådan en fejl

En diskvalifikation ved VM i 200 meter brystsvømning vækker opsigt. Svensk ekspert kalder beslutningen ’usædvanlig’.

Lilly King var alt andet end tilfreds efter de indledende heats i 200 meter brystsvømning ved VM i Sydkorea.

Den amerikanske stjerne vandt ellers tredje heat i tiden 2:24.56, men blev siden diskvalificeret for ikke at have lave en symmetrisk vending med hænderne. Det var hendes første vending efter 50 meter, der blev vurderet til at være ulovlig.

Det fik det amerikanske team til at indgive en protest, som er blevet afvist af svømmeforbundenes verdensorganisation (FINA).

Amerikanerne appellerede siden beslutningen, men en appeljury valgte at fastholde diskvalifikationen.

- Det bliver en sløset vending, fordi hun kun i et splitsekund har begge hænder på væggen, men hun ender med at lave en usymmetrisk vending. I brystsvømning er der intet, der må være usymmetrisk, og vi ser også, de andre vendinger sidder der, ligesom de gør på hendes 100 meter brystsvømning.

- Hun er simpelthen for god til at lave sådan en fejl, siger TV 2 SPORTs svømmeekspert under VM, Rikke Møller Pedersen, der selv var kendt for netop 200 meter brystsvømning, hvor hun stadig har verdensrekorden.

Svensk ekspert: 'Har aldrig oplevet noget lignende'

22-årige Lilly King var chokeret, da hun efter heatet opdagede, at hun var blevet diskvalificeret. Også SVT’s ekspert i svømning, Lars Frölander, er forbavset over afgørelsen.

- Det er en elendig regel. Efter hvad jeg kan se på billederne, som ikke er de bedste, er der intet, der skiller sig ud. Jeg ved ikke, om arrangørerne har bedre kameravinkler. Helt spontant synes jeg, det er en hård diskvalifikation, vurderer han.

- I alle mine år har jeg aldrig oplevet, at nogen har diskuteret noget lignende. Det er meget usædvanligt.

Lilly Kings tid havde rakt til en andenplads på tværs af de fire indledende heats i 200 meter brystsvømning og dermed sikret en sikker plads i semifinalen. Den bedste tid tegner canadiske Sydney Pickrem sig for med 2:24.53.

Sejren i tredje heat gik til sydafrikanske Tatjana Schoenmaker efter Lilly Kings diskvalifikation.