Svømning

Dansk VM var under acceptabelt mål - bliver alligevel kaldt 'hæderligt'

Pernille Blume var 0,01 sekund fra at vinde VM-bronze. Francois-xavier Marit / Ritzau Scanpix

For første gang i 14 år fik Danmark ingen medaljer ved svømme-VM, men det får umiddelbart ingen konsekvenser i forhold til støtten fra Team Danmark.

VM i svømning var set med danske briller en turbulent omgang.

Grundet fritstillingen af trænerne Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen kort før VM på langbane blev der fra flere atleter udtrykt fortsat skuffelse og manglende forståelse.

Præstationerne i bassinet kom heller ikke.

Team Danmark og Dansk Svømmeunion havde sat tre danske finaler og én medalje som et acceptabelt mål. De tre finaler blev sikret, men det blev ikke til en eneste medalje - for første gang siden 2005.

- Det er et hæderligt VM. Ingen, der har fulgt svømning, har været i tvivl om, at optakten til VM har været turbulent. Det har været svære vilkår at arbejde med. Eliteidræt er sådan, så grundlæggende kan vi kalde det hæderligt, siger Lone Hansen, der er direktør i Team Danmark, til TV 2 SPORT.

Dansk svømmeunion er et af otte såkaldte verdensklasseforbund i Team Danmarks støttekoncept.

Svømmerne får årligt 7.450.942 kroner, hvilket er det sjettestørste beløb på tværs af alle forbund.

De dårlige resultater ved VM skal evalueres, når forbundet kommer hjem, fortæller Lone Hansen, der dog "er fortrøstningsfuld," selvom det acceptable mål altså ikke blev nået.

- Det er pejlemærker. Er vi der, eller er vi der ikke? Jeg er meget optimistisk på svømningens vegne, når vi skal se fremad mod OL i Tokyo. Vi står med Pernille Blume, der leverer det, hun skal. Hun har to rigtig fine indledende heats og ligger i toppen i kampen om medaljer. Det er 0,01 sekund, der adskiller hende fra en medalje, siger hun.

- Jeg synes, der er nogle gode takter. Vi har topatleterne, men vi har også nogle unge atleter på vej.

Udover Pernille Blumes fjerdeplads i 50 meter fri svømmede Jeanette Ottesen sig til en syvendeplads i 50 meter butterfly, mens Alexander Aslak Nørgaard blev nummer otte i 1500 meter fri og satte ny dansk rekord.