Svømning

Svømmeunion præsenterer nyt setup

Sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, glæder sig over det nye træningsmiljø på NTC. Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Et samarbejde mellem svømmeklubberne Startfællesskabet A6 og Herlev Svømning, Dansk Svømmeunion og Team Danmark skal sikre dansk succes ved OL i 2020.

Om under et år skal de danske landsholdssvømmere præstere i bassinet ved OL i Tokyo.

I jagten på succes ved legene har Dansk Svømmeunion tirsdag præsenteret et nyt træningsmiljø for de svømmere, der er tilknyttet Det Nationale Træningscenter (NTC).

Unionen har indgået et samarbejde med klubberne Startfællesskabet A6 og Herlev Svømning, som frem mod OL næste år skal være med til at sikre optimale rammer for de danske svømmestjerner.

- Det er en helt ny måde at drive NTC på, som vi har store forventninger til i forberedelserne til OL i 2020. Det er ingen hemmelighed, at det har været en turbulent periode for svømmerne på NTC, og målet med det nye setup er at tilbyde svømmerne de bedst mulige betingelser for at forberede præstationer i verdensklasse, siger Lars Green Bach, sportschef i Dansk Svømmeunion, i en pressemeddelelse.

Dansk Svømmeunion har været igennem nogle hektiske måneder, der særligt har været præget af afsløringer om kritisable træningsmetoder på NTC fra 2003 til 2013.

Konstruktiv dialog med svømmerne

I juni - kort tid inden VM - sagde NTC-trænerne Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen deres job op på grund af uenigheder med Dansk Svømmeunion. En situation der førte til, at flere svømmere har valgt at droppe NTC i forberedelserne til næste års OL.

Men de svømmere, som er blevet på NTC, har været med i processen om at skabe det nye træningsmiljø.

- Vi har haft en konstruktiv dialog med svømmernes repræsentanter under udviklingen af det nye setup og afholdt fællesmøde for alle nuværende NTC-svømmere, så alle har haft mulighed for at stille opklarende spørgsmål og komme med input. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til svømmerne for deres brugbare input i den del af processen, siger Lars Green Bach.

Svømmernes repræsentant, Daniel Skaaning, er glad for, at der nu er kommet noget konkret, som svømmerne kan forholde sig til.

- Der er ikke nogen, der ved, om det går den ene eller anden vej. Det er jo ikke nogen garantier for noget som helst. Men nu har vi noget, vi kan forholde os til og tage en beslutning ud fra, og så må hver enkelt svømmer på NTC gøre det, siger Skaaning til TV 2 SPORT.

Set med egne briller er svømmeren dog en smule skeptisk.

- Mine overvejelser går på, om det nye setup er konkurrencedygtigt. Om det kan gøre mig til den bedste svømmer, som jeg nu kan blive, siger han.

​Ved det netop overståede VM, som Daniel Skaaning ikke var en del af, blev det til tre danske finaler, men ingen medaljer. Det var under målsætningen, men de danske resultater blev alligevel kaldt for 'hæderlige' af både Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

Svømmere skal træne i to haller

Team Danmark, som også er med i samarbejdet, har indgået en aftale med Høje Taastrup Kommune og Herlev Kommune, hvor de to klubber hører hjemme, om, at svømmerne på NTC frem mod OL skal træne i Taastrup Svømmehal og Hjortespringbadet.

Aftalen er kommet i hus, efter at Dansk Svømmeunion i foråret droppede Bellahøj Svømmestadion som fast base, fordi skimmelsvamp tæt på bassinkanten forringede forholdene for de danske svømmere.