Svømning

Uvildig undersøgelse om mistrivsel i dansk topsvømning bliver forsinket

Efter planen skulle Kammeradvokaten være kommet med en rapport om mistrivsel i dansk topsvømning i denne måned, men den kommer først til januar.

Mange har ventet med spænding på konklusionerne i rapporten fra Kammeradvokaten om tilstanden i dansk svømning. Men de kommer til at vente noget tid endnu.

- Den bliver forsinket. Vi regner med, at den kommer i slutningen af januar. Så vi skal lige have lidt tålmodighed, siger Lone Hansen, direktør for Team Danmark, til TV 2 SPORT.

Flere tidligere topsvømmere fortalte i en dokumentar på DR i april om et dårligt psykisk miljø på det Nationale Trænings Center i Bellahøj Svømmehal.

Det satte den mangeårige direktør Pia Holmen under pres, og oplysningerne fik daværende kulturminister, Mette Bock, til at kræve en uvildig undersøgelse, der nu er forsinket.

- Rapporten bliver ikke klar i denne måned, for der er rigtig mange mennesker, der skal laves interviews med, og nogen bor i udlandet. Desuden har det været svært at få kontaktoplysninger på alle på grund af de nye GDPR-regler. Så det er primært på grund af logistik, at rapporten ikke er klar nu, oplyser Lone Hansen.

Team Danmark vil hellere vente end at forhaste sig

Når Kammeradvokaten kommer med rapporten, bliver det Team Danmark, der skal reagere og svare på konklusionerne.

- Der er ikke nogen tvivl om, at jeg har skubbet på. Vi har brug for, at det her bliver afklaret på kort tid, for vi kan ikke leve med at have en undersøgelse hængende over os, siger Lone Hansen til TV 2 SPORT.

- Selvfølgelig er det ærgerligt, at vi skal vente på undersøgelsen i to måneder, men jeg vil hellere vente, end at gå på kompromis med grundigheden.

Undersøgelsen går helt tilbage til 2003.

Flere svømmere har fortalt, hvordan de blev vejet foran holdkammeraterne på en ydmygende facon. Ifølge Dansk Svømmeunion stoppede de offentlige vejninger fra 2005 til 2008, og igen fra 2010, da Svømmeunion blev klar over, at de offentlige vejninger var begyndt igen. Den udmelding har flere svømmere afvist.

- Når man bliver undersøgt, så er det klart, at man bruger en masse energi på det. Vi vil meget hellere bruge noget energi på at kigge fremad, og få gjort de ting, der skal til, så vi kan sige, at vi gør tingene på den helt rigtige måde, lyder det fra direktøren for Team Danmark, Lone Hansen, til TV 2 SPORT.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Kammeradvokaten, der ikke har nogen kommentar til sagen.