Svømning

Ottesen er 'lettet' efter rapport - Øland vil have erstatninger

Mads Øland vil jagte muligheden for erstatning til Jeanette Ottesen og de andre svømmere. Ritzau Scanpix

Jeanette Ottesen er lettet over, at der langt om længe er kommet en afklaring i svømmesagen. Mads Øland vil se nærmere på muligheden for erstatninger.

I ti år blev flere af Danmarks bedste svømmere svigtet af Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

Så klar var konklusionen, da Kammeradvokaten fredag præsenterede den længe ventede rapport om 'svømmesagen' - hvor danske svømmere blev udsat for stærkt kritisable forhold både i forhold til et psykisk hårdt miljø og udlevering af medicin.

Der er ingen erstatning, som kan gøre godt for de overgreb, vi hver især har oplevet

Jeanette Ottesen, svømmer

Fredagens konklusion og placering af ansvar glæder den mangedobbelte danske EM- og VM-medaljevinder Jeanette Ottesen.

- Det er en lettelse, at der er kommet en afklaring, og det er en stor lettelse, at alle nu ved, at alt, hvad vi svømmere har fortalt, har været sandt, skriver Jeanette Ottesen i en SMS til TV 2 SPORT.

- Det er på sin plads og på tide, at der er nogle mennesker, som bliver gjort ansvarlige.

Mads Øland vil have erstatninger til svømmerne

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, blev det meddelt, at den mangeårige og stærk kritiserede direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, stopper. Noget hun ifølge Dansk Svømmeunion hverken nu eller fremadrettet kommer til at udtale sig om.

Men det er langtfra en stor nok konsekvens af de årelange svigt fra Team Danmark og svømmeunionen, mener direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening, Mads Øland.

- Jeg vil se på, hvad der skal ske med de svømmere, der er blevet skadet, misrygtet eller syge. Er der et erstatningsansvar, vi kan få gjort gældende, og hvordan kan vi hjælpe dem, siger han til TV 2 SPORT.

- Erstatningerne skal komme fra Team Danmark og Dansk Svømmeunion. Det er dem, der har svigtet. Det må aldrig ske igen. Det er grotesk på mange planer.

En økonomisk erstatning vil dog ikke få Jeanette Ottesen til at bryde ud i begejstring.

De mange år med offentlige vejninger, psykisk pres og ingen handling fra hverken Team Danmark eller Dansk Svømmeunion kan ikke gøres op i penge.

- Der er ingen erstatning, som kan gøre godt for de overgreb, vi hver især har oplevet, skriver hun til TV 2 SPORT.

- Sket er sket. Og vi kan ikke lave om på fortiden, men det er dejligt, at vi nu på en måde kan lukke dette kapitel og se lidt fremad.

Sådan begyndte sagen

I foråret 2019 bragte DR dokumentaren "Svømmestjerner – Under overfladen", som gav anledning til kritik af Dansk Svømmeunion.

Det var særlig kritik af brugen af offentlige vejninger i det danske svømmemiljø. De offentlige vejninger har ifølge flere elitesvømmere blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner.

På den baggrund satte Team Danmark og Danske Idrætsforbund (DIF) efter samråd med Kulturministeriet en uvildig undersøgelse af forholdene i gang.

I juli sidste år blev Kammeradvokaten, der er statens advokat, tildelt opgaven som uvildig undersøger, og arbejdet er nu afsluttet.

Kritikken for forholdene blev rettet både mod de to tidligere seniorlandstrænere Mark Regan fra Australien og Paulus Wildeboer fra Holland samt den tidligere juniorlandstræner Michael Hinge.

Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, tog efterfølgende skarpt afstand fra de anvendte metoder.

Hun blev dog siddende på sin post som direktør indtil præsentationen af rapporten. Derimod tog hun i juni sidste år orlov fra Team Danmarks bestyrelse for at skabe ro omkring den uvildige undersøgelse.

Nye retningslinjer i svømmeforbundet forbød de "offentlige vejninger" fra 2005, men ifølge flere tidligere og nuværende svømmere fortsatte de helt frem til 2012.

Du kan læse hele rapporten her.