Svømning

Tidligere direktør erkender medansvar i svømmesag

Michael Andersen sad som direktør i Team Danmark fra 2006 til 2014. Han erkender nu sit medansvar i svømmesagen, der er 'meget trist og kedelig'.

Efter måneders venten præsenterede Kammeradvokaten fredag sin rapport om forholdene for danske elitesvømmere under Dansk Svømmeunion fra 2001 og frem til i dag.

Rapporten, der er baseret på en uvildig undersøgelse, fik Danmarks Idrætsforbund (DIF) til at oplyse, at der er begået betydelige ledelsessvigt hos både Dansk Svømmeunion og Team Danmark i perioden 2003-2013.

Unionen og organisationen skulle have skredet ind, da de hørte om en række stærkt kritisable forhold i forhold til både et psykisk hårdt miljø og udlevering af medicin.

Undersøgelsen af forholdene kostede fredag den mangeårige direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, jobbet, men der er flere, der bærer ansvaret for den 'kedelige og triste sag'. Det erkender den tidligere direktør i Team Danmark Michael Andersen.

139 elitesvømmere har bidraget til svømmerapport

  • Undersøgelsen bygger bl.a. på interviews med 80 personer – herunder elitesvømmere, forældre, bestyrelsesmedlemmer, ansatte og frivillige i organisationerne inkl. trænere og klubtrænere
  • I alt 44 elitesvømmere er blevet interviewet – herunder 16 som fortsat er aktive
  • Spørgeskemaundersøgelsen er sendt ud til 183 nuværende og tidl. elitesvømmere. 117 har besvaret hele undersøgelsen, og 22 har besvaret dele af undersøgelsen
  • Der har været gennemgang af relevante dokumenter. Herunder har der været fuld adgang til Team DK's dokumentarkiv samt udlevering af mailbokse med over 75.000 mails

Kilde: DIF.

- Det er selvfølgelig dybt beklageligt, og det har Team Danmark et klart medansvar for. Som direktør i den periode påtager jeg mig selvfølgelig en del af det ansvar, fortæller Michael Andersen, der sad som direktør i Team Danmark fra 2006 til 2014, til TV 2 SPORT

- Det skal jeg da beklage over for de unge mennesker. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt. Dialogen mellem Team Danmark og Dansk Svømmeunion har på mange punkter været mangelfuld og dårligt fungerende. Det fastslår rapporten tydeligt.

- Det er langt ud over det acceptable, siger Frank Jensen

Michael Andersen har endnu ikke haft mulighed for at nærlæse rapporten.

Det har bestyrelsesformand i Team Danmark, overborgmester i København Frank Jensen, til gengæld. Og han sender en del af ansvaret videre i systemet til både tidligere trænere og netop den tidligere direktør Michael Andersen.

- Der har været to trænere tilknyttet til det nationale træningscenter (NTC) i svømmeunionen, som har haft en adfærd, der er langt ud over det acceptable. Det er dem, der bærer det direkte ansvar, siger Frank Jensen til TV 2 SPORT.

- Men så er der de folk, der har haft denne viden uden at handle og stoppet det. Det er der, hvor Team Danmarks tidligere ledelse har et ansvar.

Tidligere direktør håber på lovændringer

Det var i foråret 2019, DR bragte dokumentaren "Svømmestjerner - Under overfladen", som gav anledning til kritik af Dansk Svømmeunion.

Det var særlig kritik af brugen af offentlige vejninger i det danske svømmemiljø. De offentlige vejninger har ifølge flere elitesvømmere blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner.

På den baggrund satte Team Danmark og DIF efter samråd med Kulturministeriet en uvildig undersøgelse af forholdene i gang.

I juli sidste år blev Kammeradvokaten, der er statens advokat, tildelt opgaven som uvildig undersøger, og resultatet af det arbejde blev præsenteret fredag. Michael Andersen håber, at rapporten ender ud i lovændringer.

- Det er en trist, trist sag. Det er vigtigt, at vi lærer af det her. Og jeg håber på, man laver en revision af loven. Så vi kan finde nogle procedurer, der sikrer et optimalt samarbejde mellem de enkelte forbund og Team Danmark.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra Pia Holmen til hendes afskedigelse og hendes rolle i sagen om de kritisable forhold for danske elitesvømmere, men meldingen fra Dansk Svømmeunion er, at hun ikke kommer til at udtale sig nu og fremadrettet.