Mørk fortid indhentede Ottesen: - Jeg havde kvalme og ondt i maven
Jeanette Ottesen fik revet op i en række ubehagelige minder, da hun for et år siden vendte tilbage til Farum Svømmeklub.
- At skulle til Farum igen var bare sort.
Det var ikke med en udpræget begejstring, at svømmestjernen Jeanette Ottesen i februar sidste år valgte at skifte til Farum Svømmeklub i jagten på succes ved det forestående OL i Tokyo. Faktisk var det med en stor mængde ubehag i kroppen, at hun vendte tilbage til klubben, hvor hun tidligere i sin karriere har brugt massevis af timer i vandet.
Tilbage i 00'erne dannede bassinerne i Farum Svømmehal nemlig rammen for svømmernes elitecenter, hvor de bedste danske svømmere havde deres daglige træning.
Men det var også der, hvor den tidligere landstræner Mark Regan benyttede sig af træningsmetoder, der i en rapport, som Kammeradvokaten præsenterede tidligere på måneden, var yderst kritisable.
- Jeg brød mig overhovedet ikke om at komme ind og svømme i vandet. Ind og smage vandet. Det var bare virkelig ubehageligt, siger Jeanette Ottesen om sit tilbagevenden til den nordsjællandske svømmehal.
Og de ubehagelige minder, hun tidligere har omtalt, står stadig klart i hukommelsen.
- Jeg brækkede et ribben af overtræning, jeg gik ned med depression, og jeg fik en spiseforstyrrelse. Alt det sagt, så var jeg den, der faktisk var mildest ramt af de piger, der trænede der på det tidspunkt, siger Jeanette Ottesen.
Hun husker, hvordan hun var nervøs og bange næsten hver dag, hun tog til træning. Det var meget ofte, at hun tog grædende hjem, og det var en rigtig hård periode.
- Jeg tror ikke, man kan opnå noget ved at kyle ting i bassinet, kaste bolde efter svømmere, spytte på svømmere og tage fat i deres hudfolder og sige, at de er for tykke.
Et stort sort hul
Årsagen til at Jeanette Ottesen er vendt tilbage til Farum skal findes i, at hendes ægtefælde, Marco Loughran, for et år siden blev ansat i klubben. Derfor besluttede den danske svømmer, at det var der, hun fremover skulle pleje sin daglige træning. I den hal hvor hun tidligere har haft mange ubehagelige oplevelser.
- Jeg skulle overvinde mig selv, for Farum Svømmeklub – eller hallen – var for mig et stort sort hul, hvor jeg gik ned med depression. At jeg lige pludselig skulle vende det til noget positivt, og at det var der, jeg skulle lave mit comeback i svømning og have et familieprojekt med min mand, det tog noget tid. Det tog mange ture derop, hvor jeg havde kvalme og ondt i maven.
- Nu har jeg fået vendt det til noget positivt, det her med at træne i Farum Svømmeklub. Nu er det mit happy place, siger Jeanette Ottesen til TV 2 SPORT.
Også Mark Regans efterfølger, Paulus Wildeboer, der i 2014 mistede livet efter et kræftforløb, er i rapporten blevet kritiseret for sine træningsmetoder. Hollænderen nåede kun i en kort periode at træne i Farum Svømmehal, inden elitecentret flyttede til Bellahøj Svømmehal i København.
Ansvar er placeret - men mange er gået fri
Ifølge Kammeradvokatens rapport har perioden fra 2003 til 2013 i træningsmiljøet for de danske elitesvømmere været præget af offentlige ydmygelser, offentlige vejninger og vredesudbrud som en del af hverdagen.
Rapporten blev fremlagt 7. februar på et pressemøde, og her blev der lagt vægt på, at Dansk Svømmeunion og Team Danmark skulle have skredet ind, da de hørte om en række stærkt kritisable forhold både i forhold til et psykisk hårdt miljø og udlevering af medicin.
Rapporten har blandt andet medført, at den mangeårige direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, er stoppet.
- Jeg synes, det er godt, der er kommet en konklusion, og jeg synes også, at det er dejligt, at der er nogen folk, der er blevet stillet til ansvar og har taget ansvar for de her ting. Men jeg synes bestemt ikke, at det er alle, der er blevet gjort ansvarlige. Alle de her mennesker, som har haft noget med det at gøre. Der er rigtig mange, der er gået fri, siger Jeanette Ottesen.
Ottesen følte det som en 'fangelejr' under Regan
Selvom Kammeradvokatens rapport nu har lagt et foreløbigt låg på sagen om de kritisable forhold for de danske elitesvømmere, så er det stadig noget, der sidder i kroppen hos Jeanette Ottesen, der har været blandt de danske elitesvømmere i mere end 15 år.
- Der er 100 procent rester af dårlige følelser tilbage i mig. Bare det, at vi sidder og snakker her, gør, at jeg bliver emotionel, og jeg kan mærke, at det, der skete dengang, stadig sidder i mig, siger 32-årige Ottesen.
Tilbage i 00'erne startede Jeanette Ottesen i en alder af 16 år på elitecentret, og i en periode på tre år mærkede hun de hårdhændede metoder fra Mark Regan.
- Perioden under Mark Regan var for mig en fangelejr. Igen, jeg kan ikke tale for alle, men for mig var det 100 procent en fangelejr. Jeg var ikke glad, men jeg følte, at det var det eneste valg for mig. Der var ikke nogen, der hjalp mig til at komme videre og indse, at det ikke var noget for mig, og at jeg skulle et andet sted hen. Og det var selvom, at der var rigtig mange mennesker, der vidste, at de her ting foregik.
Mark Regan har tidligere afvist at kommentere beskyldningerne om de hårdhændede træningsmetoder.