Svømning

Blume bidrager til kritik: - Skræmmende at holde hånden over hende

For Pernille Blume giver det ingen mening, at Dansk Svømmeunion bakker op om Pia Holmen som vicepræsident i LEN.

Danmarks største svømmestjerne ser med stor undren på sit forbund.

Faktisk forstår Pernille Blume slet ikke, hvordan Dansk Svømmeunion kan bakke op om en person, der gennem adskillige år har svigtet sit ansvar over for blandt andre svømmerne.

- Det er skræmmende at holde hånden over hende, for det viser, at unionen ikke har forstået, hvor slemt det har stået til, siger Pernille Blume til TV 2 SPORT.

Med opbakning fra Dansk Svømmeunionen er den tidligere direktør Pia Holmen valgt som vicepræsident i det europæiske svømmeforbund, LEN. Det sker samme år, som Pia Holmen forlod stillingen som direktør i unionen, da en 230 sider lang rapport fra kammeradvokaten slog fast, at der fra 2003-2013 havde været betydelige ledelsessvigt.

Det her virker bare så meningsløst for så mange

Pernille Blume

Unionen er blandt andet kritiseret for offentlige vejninger af danske svømmere og nedladende kommentarer fra to landstrænere. Det var med til at skabe et miljø, der har ført til spiseforstyrrelser, depression og angst hos flere svømmere.

- Jeg sidder med følelse af, at vi som atleter på ingen måder bliver taget seriøst. De har ikke forstået, hvad vi har fortalt, og det skaber bare en mistillid fra atleterne til unionen. Jeg tror ikke, der er mange atleter, der kan forstå unionens beslutning om at bakke Pia op, siger Pernille Blume.

- Jeg synes, det er respektløst over for de svømmere, der har været ude og dele deres private historier. De har fortalt om de konsekvenser, det har haft for dem som svømmere og som mennesker. Det virker bare så ligegyldigt lige nu.

Et af unionens argumenter for støtten er, at Pia Holmen også har gjort rigtig meget godt for svømmesporten. Skal hun ikke have lov til at få en chance mere?

- Jeg synes absolut, at alle skal have en chance mere. Jeg har det ikke sådan, at Pia skal ned med nakken. Det er slet ikke det, det handler om. Men jeg synes, der er stor forskel på at få en chance mere inden for den samme branche og så et andet sted. Det giver ingen mening, at hun får en stilling i svømmesporten med et endnu større og bredere perspektiv.

Pernille Blume er med sit OL-guld i Rio en international stjerne.

Pernille Blumes kritik kommer i forlængelse af, at den tidligere landsholdssvømmer Frederik Seistrup ytret sin utilfredshed med Dansk Svømmeunion. Både Seistrup og Blume fortæller TV 2 SPORT, at de ikke står alene med kritikken.

- Der er mange atleter, der er bange for hvilke konsekvenser, det kan have at stå frem, siger Pernille Blume og tilføjer:

- Jeg tror, der er mange, der har ondt i maven over at stå frem. Det har jeg også, men jeg føler, jeg er nødt til at åbne min mund. Det her virker bare så meningsløst for så mange.

Pia Holmen har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 SPORT.

Dansk Svømmeunion har heller ikke ønsket at stille op til interview om kritikken af deres opbakning til Pia Holmen. Unionen har i stedet sendt en mail med citater fra formand Lars Jørgensen, der i store passager siger ordret det samme, som den konstituerede direktør Morten Hinnerup sendte til Ekstra Bladet, da mediet bragte nyheden om Holmens post som vicepræsident – en ulønnet opgave i LEN.