Svømning

Klub opfordrer union til at trække svømmechef

Svømmeklubben VEST Brøndby opfordrer Dansk Svømmeunion til at trække Pia Holmen fra posten som vicepræsident i LEN.

Der skal skabes ro, og dansk svømning skal på rette køl igen.

Sådan lyder det i en samlet udtalelse fra svømmeklubben VEST Brøndby, hvor de opfordrer til, at Dansk Svømmeunion trækker Pia Holmen fra posten som vicepræsident i det europæiske svømmeforbund, LEN.

- Vi er helt og aldeles enige i, at bestyrelsen for Dansk Svømmeunion med indstillingen og valget af Pia Holmen til LEN har udvist et stort svigt i sin dømmekraft og ladet idrætspolitiske magtinteresser komme før dansk svømnings egen officielle værdi om at være ansvarlig i forholdet til klubber, medlemmer og samfund, skriver svømmeklubben i en pressemeddelelse.

- Vi bakker op om de tidligere landsholdssvømmere Fredrik Seistrup og Trine Gudnitz, som igen er stået frem med deres historier. Vi deler deres kritik og dybe undren over bestyrelsen for Dansk Svømmeunions valg af Pia Holmen til LEN, og vi er enige med OL-guldvinder Pernille Blume, når hun udtaler, at det hele bliver meningsløst.

Var undskyldningerne ægte?

Pia Holmen var direktør i Dansk Svømmeunion fra 2001 til februar 2020. Sammen med resten af unionen kom hun i vælten, da DR bragte dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen”.

Her kom det frem, at der har været offentlige vejninger af danske svømmere og nedladende kommentarer fra to landstrænere.

Forholdene har ført til spiseforstyrrelser, depression og angst hos flere svømmere, og i en 230 sider lang rapport fra Kammeradvokaten blev det slået fast, at der har været et betydeligt ledelsessvigt. Herefter meldte Pia Holmen sin afsked.

Men ifølge svømmeklubben i Brøndby skaber den nye sag nu tvivl om effekten og efterspillet af den første svømmesag.

- Det sætter spørgsmålstegn ved, om undskyldningerne for et år siden var ægte, om dansk svømning mente det (de sagde, red.) over for de elitesvømmere, der led skade på krop og sjæl fra 2003-2014 og om ansvaret måske bare blev tørret af på Pia Holmen i en kort periode?, spørger VEST Brøndby.

Thomas Lund, der er cheftræner i svømmeklubben VG17, har tidligere fortalte til TV 2 SPORT, at han tror, "det er uforståeligt for almindelige mennesker, hvordan man kan vælge at fastholde samarbejdet med en direktør, som tog det fulde ansvar for et bevidst ledelsessvigt."

Har ikke ønsket at udtale sig

TV 2 SPORT har i løbet af de seneste par dage været i kontakt med Pia Holmen, men hun har ikke ønsket at stille op til interview.

Dansk Svømmeunion har heller ikke ønsket at stille op om kritikken af deres opbakning til Pia Holmen. Unionen har i stedet sendt en mail med citater fra formand Lars Jørgensen, der i store passager siger ordret det samme, som den konstituerede direktør Morten Hinnerup sendte til Ekstra Bladet, da mediet bragte nyheden om Holmens post som vicepræsident – en ulønnet opgave i LEN.

Holmens virke som vicepræsident i LEN er på frivillig basis. Italieneren Paolo Barelli blev i forrige uge genvalgt som præsident i LEN. Han har i alt fem vicepræsidenter under sig.