Svømning

Ordfører er uforstående i svømmesag: - Der er lavet et svigt

Idrætsordfører mener ikke, Pia Holmen er kvalificeret til sin nye post, når hun ikke var sit ansvar bevidst i Dansk Svømmeunion.

Det vækker stor undring i politiske kredse, at Pia Holmen kan tage skridtet fra kritiseret direktør hos Dansk Svømmeunion til at blive vicepræsident i det europæiske svømmeforbund, LEN.

Særlig idrætsordfører for SF, Charlotte Broman Mølbæk, er klar i sin kritik.

- Når man kan se de store konsekvenser, det har haft for atleterne, men også at hun har været leder i de mange år, hvor man helt entydigt har peget på, der har været ledelsesmæssige svigt, så kan jeg simpelthen ikke forstå, at man udpeger den samme person i en europæisk svømmeunion. Det er mig helt uforståeligt, siger Mølbæk, som ikke er i tvivl om, hvad der skal gøres.

- Jeg vil bede ministeren om at indkalde til et møde, så ordførerne kan få en drøftelse af, hvad der skal ske nu. For jeg føler egentlig, der er lavet et svigt i forhold til det, vi aftalte, fortæller hun til TV 2 SPORT.

Er ikke kommet videre

Holmen valgte selv at stoppe som direktør for Dansk Svømmeunion i begyndelsen af året, efter hun og unionen kom i vælten, da DR bragte dokumentaren ”Svømmestjerner - Under overfladen”.

Dokumentaren skildrede et dårligt miljø, hvor der var offentlige vejninger af svømmerne og nedladende kommentarer fra landstrænere. Det resulterede i blandt andet spiseforstyrrelser, depression og angst hos svømmerne.

Kammeradvokaten redegjorde efterfølgende i en rapport, at der havde været betydelig ledelsessvigt. Hvilket fik Holmen til at gå efter 19 år på posten.

Alligevel er det Dansk Svømmeunion, som nu har indstillet hende til vicepræsidentposten.

Det klinger ikke godt i mine ører

Dennis Flydtkjær, idrætsordfører hos Dansk Folkeparti

Hvilket Fritz Gantzhorn, som er formand i svømmeklubben VEST Brøndby, har svært ved at forstå.

- Vi synes, rapporten var rigtig god. Vi synes, der blev handlet. DIF erkendte, det var en skamplet. Så viser den her sag, at vi ikke er kommet videre alligevel. Det viser, at det er helt forkert.

- Så vi foreslår helt konkret, at Pia Holmen bliver trukket tilbage fra LEN's bestyrelse for at sikre en frisk start, siger han til TV 2 SPORT.

For kort tid siden

Formand for Dansk Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard, har udtalt, at Holmen skal have mulighed for at komme videre i tilværelsen, fordi den skildrede ledelsessvigt fandt sted 10-15 år tilbage.

Men de tidligere landsholdssvømmere Fredrik Seistrup og Trine Gudnitz samt OL-guldvinderen Pernille Blume luftede igen deres kritik af den tidligere formand.

Det bør man lytte til, mener Dennis Flydtkjær, som er idrætsordfører hos Dansk Folkeparti.

- Hvis man ikke er sit ansvar bevidst på nationalt plan, så er man nok heller ikke kvalificeret til at tage den europæiske post.

- Man skal kunne komme tilbage og få en ny chance. Men det her er for kort tid siden. Jeg kan forstå, at svømmerne også reagerer ret kraftigt på og siger, det er en tand for tidligt. Det klinger ikke godt i mine ører.

Hverken Pia Holmen eller Dansk Svømmeunion har ønsket at stille op til interview.