Bestyrelse indikerer fortrydelse i indstilling af fyret direktør

Dansk Svømmeunion har ingen mulighed for at trække indstillingen af Pia Holmén til det europæiske svømmeforbunds vicepræsidentpost tilbage.

Elitesvømning på dansk grund er ramt af kaos, som trækker tråde tilbage til flere års ledelsessvigt fra blandt andre Pia Holmén.

Hun blev tidligere på året fyret som direktør i Dansk Svømmeunion, efter en rapport fra kammeradvokaten fastslog "betydeligt ledelsessvigt" fra 2003 til 2013.

Alligevel besluttede unionen at støtte og indstille Pia Holmén til posten som vicepræsident i det europæiske svømmeforbund, LEN. En post, hun endte med at få.

Det har medført massiv kritik fra svømmere og klubber samt politisk side.

- Med den viden, jeg har i dag, tror jeg, jeg ville have angrebet den beslutning på en anden måde. Helt sikkert, siger Victor Valore, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Svømmeunion, til TV 2 SPORT.

HĂĄrd kritik fra Blume

Unionen blev blandt andet kritiseret for offentlige vejninger af danske svømmere og nedladende kommentarer fra to landstrænere. Det var med til at skabe et miljø, der har ført til spiseforstyrrelser, depression og angst hos flere svømmere.

- Jeg sidder med følelse af, at vi som atleter på ingen måder bliver taget seriøst. De har ikke forstået, hvad vi har fortalt, og det skaber bare en mistillid fra atleterne til unionen. Jeg tror ikke, der er mange atleter, der kan forstå unionens beslutning om at bakke Pia op, sagde OL-guldvinderen Pernille Blume om støtten til Pia Holmén.

Victor Valore forklarer, at processen omkring indstilling til en toppost i LEN er længerevarende.

Derfor faldt indstillingen mere eller mindre sammen med, at kammeradvokatens rapport blev offentliggjort.

- Der vurderede vi, at der var en lang række konsekvenser for Pia i at skulle fratræde sin rolle. Vi vurderede på dét tidspunkt, at hendes arbejde som frivillig og ulønnet i LEN ikke skulle være en del af de konsekvenser, siger Valore.

- Nu er der gået seks, syv måneder, og hun er blevet valgt. Nu får vi noget meget direkte feedback fra dem, som har været berørt af det her, og den feedback kunne jeg godt have reageret på tidligere.

Kan ikke trække hende

En af Danmarks største svømmeklubber, VEST Brøndby, har været ude og opfordre unionen til at trække Pia Holmén fra posten som vicepræsident.

Den mulighed har Victor Valore undersøgt ved at gennemlæse LEN's vedtægter. De åbner ikke for den mulighed.

- Det, vi ville kunne gøre, er at udtrykke en mistillid og få den behandlet som en åben sag. Der findes ingen regler, som gør, at vi kan trykke på en knap og sige, at vi ønsker at annullere den indstilling. Det gør det til en meget svær sag i forhold til, hvordan vi skal reagere på den her.

Har du lyst til at trække kandidaten tilbage, hvis du kunne?

- Jeg har lyst til, at vi i bestyrelsen får en samlet holdning til, hvordan vi gør det her, og at vi gør det, der er godt for dansk svømning, siger Victor Valore til TV 2 SPORT.

Tirsdag trak to medlemmer sig fra bestyrelsen på grund af uenighed. Det var den tidligere elitesvømmer Jakob Andkjær og Ide Kristine Kromann.

De nu tidligere bestyrelsesmedlemmer ønskede ikke at gå i detaljer, men slog fast, at de ikke kunne følge den linje, som bestyrelsen var enige om at lægge.

TV 2 SPORT har i ugevis forsøgt at få en kommentar fra Pia Holmén, men det er ikke lykkedes.