26 klubber stiller mistillidsvotum – kræver bestyrelsens afgang

Bestyrelsen i Dansk Svømmeunion er under voldsomt pres efter opbakning til den fyrede direktør Pia Holmén til vicepræsidentpost.

Tirsdag indkaldte Dansk Svømmeunion til en ekstraordinær generalforsamling 30. januar 2021.

Årsagen er, at der skal findes to nye medlemmer til bestyrelsen, efter at Ide Kristine Kromann og Jakob Andkjær trak sig på grund af bestyrelsens linje og væsentligt forskellige synspunkter.

Men generalforsamlingen kan blive desto mere ekstraordinær end som så.

TV 2 SPORT erfarer, at 26 formænd fra danske svømmeklubber torsdag formiddag har sendt et mistillidsvotum til bestyrelsen i Dansk Svømmeunion.

Opfordringen går ifølge TV 2 SPORTs oplysninger på, at hele bestyrelsen trækker sig.

Møder det ikke opbakning, vil de 26 formænd have nyvalg til samtlige poster i bestyrelsen.

Torsdag eftermiddag bekræftede Dansk Svømmeunion, at den har modtaget et mistillidsvotum.

- Dansk Svømmeunions bestyrelse har taget de pågældende klubbers kritiske indstilling til efterretning. Dansk Svømmeunion har ikke yderligere kommentarer, lyder det i en kommentar fra svømmeunionen.

Danmarks Idrætsforbund ønsker heller ikke at stille op til interview, men formand Niels Nygaard skriver, at forbundet har "noteret sig, at 26 ud af 304 danske klubber har udtrykt mistillid til bestyrelsen, og at der afholdes ekstraordinær generalforsamling den 30. januar, hvor foreningsdemokratiet må råde."

Nedladende kommentarer og offentlige vejninger

Lørdag forsøgte svømmeunionen at afholde virtuelle møder med klubberne for at forklare sig og rede trådene ud, erfarer TV 2 SPORT. Her var nogle af de 26 klubber, der står bag mistillidsvotummet indbudt, men det er altså ikke lykkedes unionen at undgå et mistillidsvotum.

Mistilliden trækker blandt andet tråde tilbage til den tidligere direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmén.

Det er skræmmende at holde hånden over hende

Pernille Blume

Hun blev tidligere på året fyret, efter at en rapport fra Kammeradvokaten slog fast, at der var begået omfattende ledelsessvigt i unionen. Blandt andet i form af nedladende kommentarer mod og offentlige vejninger af de danske atleter fra trænernes side.

Trods fyringen besluttede unionen siden at bakke Pia Holmén op til posten som vicepræsident i det europæiske svømmeforbund, LEN. En post, der blandt andet betyder, at hun får taleret i bestyrelsen i Dansk Svømmeunion.

Hård kritik fra flere sider

Det medførte voldsom kritik fra flere atleter og klubber, fra politisk side og fra Aktivkomitéen.

OL-guldvinderen fra 2016, Pernille Blume, tog del i det kritiske kor.

- Det er skræmmende at holde hånden over hende, for det viser, at unionen ikke har forstået, hvor slemt det har stået til, sagde Pernille Blume blandt andet til TV 2 SPORT.

I starten af december stillede bestyrelsesmedlemmet Victor Valore sig frem og erkendte, at håndteringen ikke havde været optimal.

- Med den viden, jeg har i dag, tror jeg, jeg ville have angrebet den beslutning på en anden måde. Helt sikkert, sagde han.

Victor Valore forklarede, at processen omkring indstilling til en toppost i LEN er længerevarende, hvorfor indstillingen faldt mere eller mindre sammen med, at Kammeradvokatens rapport blev offentliggjort.

Efter gennemlæsning af LEN's vedtægter lykkedes det ham dog ikke at finde en mulighed for at trække kandidaten tilbage.